Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2018. Március 07. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Szigetköz Natúrpark – Összhang a tájban

Szigetköz Natúrpark – Összhang a tájban

Hétfőn (2018. február 26.) már a Földművelésügyi Minisztérium elé került a február 22-én elfogadott Szigetköz Natúrpark szakmai háttértanulmánya.

Natúrpark leszünk, ez már biztosnak látszik. És az ünneplésre is meg lesz az okunk. A munka azonban most fog igazán elkezdődni. Nem csak a szakembereké, hanem a helyi lakosoké is.

Dr. Pető Péterrel, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnökével összegeztük az elmúlt időszak eredményeit és a jövő feladatait.


Milyen feladatai lesznek a Szigetköz Natúrpark településeinek?

  • Az első a hit. El kell hinnünk, hogy minden szakmai intézkedés a természetes környezetünk védelmét szolgálja majd.
  • A második az együtt gondolkodás. Meg kell tanulnunk egységben gondolkodni. Minden, ami körülvesz bennünket, a miénk. Az itt élők öröksége, melyért közös felelősséggel tartozunk.
  • Saját környezetünk értékeinek védelme és népszerűsítése a harmadik teendő. Nem csak a tájat kell bemutatni a nagyvilágnak és az ide látogatóknak, hanem annak lelkét is. Ez pedig nem megy másképp, csak megfelelő ismeretekkel, szeretettel és tisztelettel.

De mielőtt tovább folytatnánk a sort, nézzük meg, hogy aszakemberek milyen terveket dolgoztak ki ezek megvalósítására?

Összegzés a szakmai háttértanulmányt megalapozó műhelymunkákról.

A workshopok sora 2017. novemberében kezdődött Kimlén. Az első fórum meghívott vendégei Fersch Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság pályázatkezelési osztályvezetője, dr. Szilvacsku Zsolt, a Magyar Natúrpark Szövetség alelnöke és Székely Rita, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark Egyesület elnöke voltak. Mindegyikük előadása arra mutatott rá, hogy a jól működő natúrparkok alapja a „natúrparki gondolkodás”. Ennek lényege, hogy a településeknek egy nagyobb rendszerben kell gondolkodnia. Közös pályázatokban, programokban, pozitív együttműködésekben.


A háttértanulmány elkészítésében az egyik legnagyobb köszönet Székely Ritát, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark Egyesület elnökét illeti, aki a kezdeti lépésektől a minisztériumhoz történő beadás pillanatáig végigkísérte a Szigetköz Natúrpark szakmai értekezésének megalapozását. Tőle ismerhettük meg a tanulmány szerkezeti felépítését, feladatait, a natúrparki cím megszerzésének teljes folyamatát.

Bízunk benne, hogy szaktudásával a későbbiekben is segíti majd a munkát!


Decemberben három alkalommal is tanácskoztak a szakemberek és az érdeklődő helyi lakosok - hiszen a fórumok minden esetben nyitottak voltak a nagyközönség számára is.
Kisbajcson Dr. Alexay Zoltán nyugalmazott egyetemi oktató, a Szigetköz fotóművésze, Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület elnöke valamint Pappné Kett Adrienn, Győr-Moson-Sopron megye önkormányzatának főépítésze tartottak érdekes előadásokat. A témák ezúttal a környezettudatosság, a környezeti nevelés és a területfejlesztés voltak.

  • Alexay művész úr prezentációjában vizsgáltuk meg, milyen hatással lehet Szigetközre például a mértéktelen turizmus – merthogy ilyen is van. Térségi összefogással azonban megóvhatjuk természetes környezetünket. A polgárőrök, halőrök és a vízi polgárőrség összefogásával olyan kezdeményezés jöhet(ne) létre, amely még az országban sincs.
  • A környezeti nevelésre pedig úgyszintén jó példa a Szigetköz - Mosoni-Sík Leader Egyesület által, jelenleg kidolgozás alatt álló szigetközi tananyag, mely a helyi tanintézményekbe fog kerülni további ismeretterjesztés céljából.

Szigetköz közel 300 km2 területű, 26 önálló településből álló térség, amelynek most egy közös arculatot, saját egyéniséggel rendelkező jellegzetes képet kell kialakítania.


Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva delegálták vezetőiket azok a nagy cégek, melyek külön-külön eddig is a tájegység meghatározó szereplői voltak. Elképzeléseiket és az együttműködésre mutató törekvésüket mutatta be egy-egy előadás keretében például

A Szigetköz Natúrpark Egyesület tervei és elképzelései szerint mindezen összefogásokkal hamar elérhető lesz közösségünk felépítése, valamint új távlatokat nyitó projektek kidolgozása.
Szükség lesz továbbra is a civil kezdeményezésekre, az egyesületek, gazdálkodó szervezetek vagy akár magánszemélyek ötleteire.

Ez vezethet oda, hogy több évnyi próbálkozás után most végre tényleg megvalósulni látszik a Szigetköz Natúrpark létrejötte, s ezzel egy új fejezet kezdődhet, melyet együtt írunk majd!
Így tudunk igazán maradandót alkotni és továbbadni egyszerre. Ez a Natúrpark valódi célja!


Részlet a Földművelésügyi Minisztériumhoz beadott tanulmányból:
„A Szigetköz Natúrpark olyan értékőrző és értékteremtő térség, ahol komplex értékszemléleten alapuló helyi-térségi fejlesztések valósulnak meg. Olyan élő és élhető táj, ami magas életminőséget biztosít az ott élők számára.”


Legyen így!

További hírek, információk és aktualitások a Szigetköz Natúrpark közösségi oldalán találhatók:https://www.facebook.com/SzigetkozNaturpark/


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.