Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Február 13. 15:37, kedd | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Finisben a Szigetköz Natúrpark előkészítési folyamatai

Finisben a Szigetköz Natúrpark előkészítési folyamatai

2016 óta folyik a munka a Szigetközi Natúrpark Egyesület előkészítésében. Az eltelt tervezési időszak pedig 5 évre tekint már vissza.

Mindezekből is jól látható, hogy a Szigetköz Natúrpark komoly szakmai hátteret igényel. A megvalósuló fejlesztések, a kiemelt témák mind az előírt követelményekhez igazodnak, de így is van tennivaló nap, mint nap.

Dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnökének köszöntő beszéde a 2018. február 8-i dunaszegi workshopon:


Az előttünk álló feladatokra hívta fel a figyelmet 2018. február 8-án Dunaszegen Székely Rita, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark Egyesület elnöke is, aki a workshopon ismertette a Szigetköz Natúrpark megalapozó szakmai háttértanulmány már elvégzett munkáit.

Előadását összegezve elmondható, hogy az egyik legfontosabb bázis a jövőre nézve a szakmai kapcsolatok erősítése. Mindezeket közösség-építő programok szervezésében látja mind a helybeli lakosok, mind a hagyományőrző egyesületek, mind a turizmusban részt vevő szervezetek részvételével.

Nagy hangsúlyt kap a programban az agrárgazdálkodás terjedésének elősegítése, a környezettudatos nevelés, a szemléletformálás, gyermekek és felnőttek számára egyaránt.
Kiemelte: a vidékfejlesztés egyben a turizmust, a rekreációt is kell, hogy segítse. Ennek érdekében fontos a hálózati rendszerek kidolgozása, az együttműködések aktivitásának növelése.

A délután második felében Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna egyetemi docens, a Sporthorgász Egyesületek GY-M-S Megyei Szövetségének alelnöke, a szigetközi horgászatról valamint a szigetközi horgászturizmusról tartott érdekes előadást.

Az ő beszédében is szó esett a Szigetközi idillről, egy olyan horgász-turista-paradicsomról, amelyben a helyiek is felfedez(het)ik a körülöttük élő tájat. Mint mondta: „Sajnos az itt élő emberek sem ismerik azt a környezetet, amit úgy hívunk Szigetköz.”

A megyében jelenleg 89 horgászegyesület működik, tagjaik száma meghaladja a 20.000 főt. Az ő lejelentett halfogási naplóikból is egyértelműen látszik, hogy egyre többen keresik a bértavakat, a megszokott horgászhelyekhez ragaszkodnak.

A tendencia kialakulásának egyik oka, hogy ők is inkább a gondozott vízpartokra, a megfelelő szálláshelyekre, a kiegészítő programokat is kínáló lehetőségekre nyitottabbak. A szigetközi horgászturizmus fejlesztéséhez tehát ezek feltétele mind szükséges.

Ahogy fontos lépés a közeljövőben az is, hogy a Szigetköz még több vízi programnak adjon teret, úgymint horgászversenyek, vízi tanösvények, túravezetéssel egybekötött osztály- és csoportos kirándulások, táborok megszervezésével.


A napot végül Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója zárta. Az ő témája is szorosan kapcsolódott a szigetközi fejlesztésekhez.
A Szigetközi vízpótlás, megvalósult és folyamatban lévő ÉDUVIZIG projektekről tartott előadást.

Következő szakmai fórum időpontja: 2018. február 14.

Helyszín: Kisbodak

FB link:https://www.facebook.com/events/181909112418351/

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.