Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 22. 08:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Natúrparki jövőkép

 Natúrparki jövőkép

Az elmúlt 26 évben felhalmozott, most hasznosuló tudáskincs, előkészület és megbeszélés előzi meg azt a koncepciót, mely szerint a Szigetköz hamarosan elnyerheti a Szigetköz Natúrpark címet.

Ennek érdekében tanácskoznak a téma szakértői már hónapok óta. Ezért fáradoznak az érintett képviselők: polgármesterek, falugazdászok, vidékfejlesztési, vízügyi és erdészeti szakemberek, természetvédők, vadászok, turisztikai vezetők, horgászok és még sorolhatnánk.

S nem utolsó sorban ezért szerveznek nyílt szakmai fórumokat a térségben, hogy bárki, aki itt él, hozzászólhasson, kérdéseket tehessen fel a témában, vagy épp további javaslatokra hívja fel a figyelmet.


Tematikájában erről szólt a 2018. február 14-én Kisbodakon megtartott workshop is, ahol Dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke (képünkön), Székely Rita, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark Egyesület elnöke, Pintér Csaba tájegységi fővadász – előadásának címe: Vadgazdálkodás, vadászat a Szigetközben - és Libor Mária – témája a környezeti szemléletformálás lehetőségei a natúrparkokban -, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. munkatársa voltak a meghívott előadók.


Hol tart jelenleg a projekt? Meddig lehet még csatlakozni a szakmai fórumokhoz?

A szakmai tanácskozások és a kötetlen fórumbeszélgetések egyaránt szükségesek ahhoz, hogy a Szigetköz Natúrpark Egyesület megalapozó szakmai háttértanulmánya széleskörű társadalmi együttműködés keretében készülhessen el, hiszen mindez feltétele a natúrpark cím elnyerésének.

Többek között erről számolt be Székely Rita, rámutatva azokra a megoldásra váró feladatokra, melyek a helyzetfeltárás alatt, a korábbi workshopok során kerültek megfogalmazásra.


Természetesen a pozitívumok sem maradtak el.Az előadás kitért azokra a jellegzetességekre, melyek csak itt, a Szigetközben lelhetőek fel. Kiemelte azt a szigetközi ökoszisztémát, melyre érdemes a továbbiakban is építeni és fejleszteni a turizmusunkat.

A Natúrparknak azonban csak egyik pillére a turizmus, fontos a természeti kincseink és hagyományaink védelme és bemutatása a térségben élőknek és az ide látogatóknak egyaránt. A környezeti nevelésre, szemléletformálásra már nagyon jó kezdeményezések történtek, valamint elbírálás alatt áll egy LEADER térségek közötti pályázat is, térségi tananyag kidolgozására.

További fontos feladatok:

  • az egységes natúrparki arculat kidolgozása,
  • a vidékfejlesztés pilléreinek meghatározása,
  • a vízi turizmus szabályozása.

Szigetköz nem csak a mi kincsünk


Mivel egy határvonal sem választhat ketté egy természeti tájat, ezért rövid- és hosszú távú, folyamatos egyeztetés szükséges a Csallóköz természeti értékeiért felelős munkatársakkal is. A Szigetköz Natúrpark-i háttértanulmány szerint az elkövetkezendő 5 évben ez is kiemelt fontossággal bír.


A Földművelésügyi Minisztériumhoz beadandó háttértanulmány lassan elnyeri végleges formáját. A dokumentum utolsó bejegyzéseire február 22-én kerül sor, melynek a Szigetköz Natúrpark Egyesület bázisa, Kimle ad majd otthont.

Ide is várják a szakmai előadókat, a munkában eddig részt vevő munkatársakat és az érdeklődőket!

A rendezvény az INTERREG V-A Slovakia-Hungary Cooperation Programme által támogatott SKHU/1601/4.1/121 regisztrációs számú, „A Szigetköz-Zitny ostrov Natúrpark előkészítése és további összehangolt természetvédelmi kezdeményezések magvalósítása“ című projekt része.


A téma fontossága miatt minden érdeklődő megtisztelő megjelenésére feltétlenül számítunk!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.