Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. November 24. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: gymsmo, Nemes Claudia

Hogyan lesz mindannyiunké a Szigetközi Natúrpark?

Hogyan lesz mindannyiunké a Szigetközi Natúrpark?

Eddig úgy fogalmaztunk, hogy szükség lenne…
Ma már tudjuk, hogy szükség van…
2017. november 24-én pedig meg is valósul a lehetőség..

a Szigetközt teljességében felvállaló, a területfejlesztés, a vidékfejlesztés, a környezetvédelem és a turizmus területén egyaránt tenni tudó és akaró összefogás megteremtésére.

Szigetközi Natúrpark: a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája

Tegyünk érte együtt!
Helyszín: Kimle Művelődési Ház (IKTSZ, 9181 Kimle, Vízpart út 2. sz. alatt)
Időpont. 2017. november 24. 10.30

A részletes program és jelentkezési lehetőség a közösségi oldalon közzétett eseményben - link itt található.

A szervezők szeretettel és hasznos, továbbmutató gondolatokkal várnak minden érdeklődőt a natúrparki megalapozó háttértanulmány első, konferencia-jellegű workshopjára.

A cél: olyan natúrpark kialakítása, amelyre büszkék lehetnek az ott élők.


Mi a különbség a Nemzeti Park és a Natúrpark között?

Sokan összekeverik vagy egynek gondolják a fogalmakat, pedig lényegesen eltérő mutatóik vannak.

A natúrpark egy kifejezetten alulról építkező, a helyi összefogásból merítő, hatósági feladatokat el nem látó összefogási forma, amely a természeti és a kulturális örökséget helyezi középpontjába. A helyi közösségek (önkormányzatok, társadalmi szervezetek, gazdálkodó szervezetek és az érintett lakosság) összefogása eredményeként létrejövő tájszintű terület- és vidékfejlesztési együttműködés.

A natúrpark nem jelent természetvédelmi korlátozást a térségben élők számára, sem újabb védett, vagy fokozattan védett területeket, és Natura 2000 védettségű területet sem.

Fő célja a tájjal, a hagyományokkal összhangban megvalósuló fejlesztések koordinálása és elősegítése,
a térségben élő lakossággal, önkormányzatokkal, civil szervezetekkel való együttműködésben.


A Szigetközi Natúrpark jelene és jövője. Milyen előnyöket nyújt majd a Szigetközi Natúrpark a térségben élők számára?

A Szigetköz kérdése mindannyiunk, a Szigetközben, a Szigetközért dolgozók közös ügye és meg kell ragadnunk minden lehetőséget arra, hogy közösen munkálkodva, ennek a rendkívül összetett kérdéskörnek minél több részfeladatát a térségben élők érdekében sikerre vigyük. A natúrpark egy lehetőség és biztosan nem gyógyír mindenre, ugyanakkor óriási esély a térségnek.

Ahhoz, hogy natúrparkként lehessen működni, szükséges egy kezelőszerv és szükséges egy, a Földművelésügyi Miniszter által jóváhagyott szakmai megalapozó háttértanulmány. A natúrparkok szakmai felügyeletét a Földművelésügyi Minisztérium látja el, arra illetékes államtitkárságán keresztül. Az államtitkárság vezetőivel történt többszöri egyezetetés után döntöttek az egyesületi forma mellett: a Szigetközi Natúrpark Egyesület Kimlén, 2017 júliusában alakult meg. Az alapítók között

  • dr. Nagy István államtitkár úrral,
  • Széles Sándor megyei kormánymegbízott úrral,
  • a megyei közgyűlés részvételével (Németh Zoltán elnök úr támogatásával),
  • továbbá dr. Tóásó Gyula (a SZITE elnöke),
  • Timaffy Gyöngyvér (a térség legendás tudósa, néhai dr. Timaffy László lánya),
  • valamint a térség leader szervezete,
  • TDM szervezete,
  • a Pisztráng Kör
  • és négy települési önkormányzat részvételével.

Az egyesület munkaszervezetét a térség leader szervezete adja.


Mit tehetnek az itt élők a Szigetköz Natúrpark megvalósulásáért és hatékony működéséért?

Fontos hangsúlyozni, hogy a Szigetközi Natúrpark Egyesület nem az alapítók privilégiuma, hanem nyitott minden, a Szigetközért tenni akaró önkormányzat, vállalkozás, civil szervezet és magánszemély részére. A Szigetköz Natúrpark Egyesület együtt kíván működni a Felső-Duna menti térség további településeivel és szakmai szervezeteivel is, és keresni fogja a kapcsolatot a régió már működő natúrparkjaival.

A Győri Törvényszék az egyesületet 2017. október 06. napján jegyezte be a Civil Szervezetek jegyzékébe.

A megalapozó szakmai háttértanulmány előkészítése is megkezdődött, erre a Fertő-Hanság Nemzeti Park által elnyert Duna/Dunaj 2 magyar-szlovák határon átnyúló interreg pályázat nyújt lehetőséget és forrást. A Fertő-Hanság Nemzeti Park mindenben támogatja a szigetköziek natúrparkká alakulás elképzeléseit, azt gesztorként segíti, ugyanakkor a tényleges megoldást és az összefogás megszervezését a helyiekre bízta.

A fenti előzmények után kerül sor Kimlén, 2017. november 24. napján 10.30 órakor, a Művelődési Házban (IKTSZ, 9181 Kimle, Vízpart út 2. sz. alatt), a natúrparki megalapozó háttértanulmány első, konferencia-jellegű workshopjára.


Belátható közelségben a Szigetközi Natúrpark. Milyen lépéseket kell még tenni és mikorra várható a natúrpark hivatalos megalakulása?

„A Szigetköz-Zitny ostrov Natúrpark előkészítése és további összehangolt természetvédelmi kezdeményezések magvalósítása“ címet viseli az a határon átnyúló együttműködési projekt, amely Szlovákia és Magyarország között egy közös nemzeti, illetve natúrpark kialakítását tűzte ki céljául.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága szakmai gesztorsága mellett zajló projektben szlovákiai és magyarországi szervezetek működnek együtt a kitűzött cél megvalósítása érdekében. Az együttműködő partnerek olyan nemzeti park és natúrpark kialakításán dolgoznak, amelyre a határ mindkét oldalán büszkék lehetnek az ott élők.

Szlovákiában a Duna-mente, a Duna és az abba torkolló folyók vidékének nemzeti parkká nyilvánítása már hosszú évek óta napirenden van. Magyarországon körülbelül két és fél éve foglalkoznak intenzíven
a tervvel, bár már 1992-ben megfogalmazódott a gondolat, hogy szükség lenne egy, a Szigetközt teljességében felvállaló, a területfejlesztés, a vidékfejlesztés, a környezetvédelem és a turizmus területén egyaránt tenni tudó és akaró összefogás megteremtésére.

Szlovákiában a Morva folyó torkolatától Párkányig terjedne a nemzeti park területe, Magyarországon a Szigetközben, a Duna és a Mosoni-Duna közötti szakaszon huszonnyolc települést érint a projekt.
A Csallóköz és a Szigetköz fejlesztése csak közösen képzelhető el.Magyarországon már a jövő tavasszal kihirdethetik a natúrpark megalakulását. A szlovákiai nemzeti park létrehozása hosszabb időbe telik.

Elsőként előkészítik a nemzeti park és a natúrpark megalapozó tanulmányát, kezelési tervét készítik el, később találkozókat és kiállításokat terveznek. A környezeti nevelés, valamint a turizmus fejlesztése is a célok között szerepel.

Magyarországon jelenleg 9 névhasználati címmel rendelkező natúrpark van, melyek közül az egyik, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark Győr-Moson-Sopron megyénkben működik.

Legyen a Szigetköz Natúrpark a következő!
Tegyünk érte együtt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.