Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2018. Március 07. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Évértékelés Máriakálnokon - képgalériával

Évértékelés Máriakálnokon - képgalériával

Idén február 22-én került sor a már hagyománnyá vált Vállalkozói Estre Máriakálnokon, melynek legfőbb célja a köszönet- és tiszteletadás a helyi vállalkozók és civil szervezetek felé.

Máriakálnok Önkormányzata 2017-ben is hasznosan és értékesen költötte el azokat az adóforintokat, melyeket a helyi vállalkozók, vállalkozások fizettek be a költségvetésbe. – mondta évértékelő beszédében Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester asszony.

2017-ben is körülbelül 20 millió forint érkezett az önkormányzat számlájára iparűzési adó formájában, melyet nagyrészt pályázati önerőként használnak fel, további fejlesztésekre.


Sok program és civil kezdeményezés is megvalósult, melyhez az Önkormányzat pozitív hozzáállása és/vagy támogatása biztosított plusz erőforrást.

Szerveztek lomtalanítást és zöldhulladék-gyűjtést, lakossági fórumokat, pályázati kiírásokat, ünnepi műsorokat, kiállításokat. Az óvoda és iskola intézményei több programhoz is csatlakoztak.

  • Szeptemberben folytatódott az a prevenciós program, vagy más néven teljes körű iskolai egészségfejlesztés, melyet a helyi iskola- és háziorvos, Dr. Porpáczy Krisztina fejlesztett tovább az országos program alapján, s amelyhez Máriakálnok vezetősége elsőként csatlakozott támogatóként.
  • Októberben a Ballagó Idő Nyugdíjas Egyesületé volt a főszerep. A hónap első szombatján megtartott hagyományos Káposzta Fesztiválnak köszönhetően parkoló autók, biciklik tucatjai lepték el a Rákóczi utcát. Az esemény sok érdeklődőt vonzott nem csak a helyi lakosok körében, hanem a szomszédos településekről is.

Egy évvel ezelőtt még csak terv volt a Csicsergő Óvoda teljes felújítása és rekonstrukciója, 2017. november 17-én hivatalosan is átadásra került az épület, melyhez megépült az út túloldalán kialakított parkoló is.
Befejezésre kerültek azok az útfelújítások is, melyek az éves tervben számosítva is megjelentek.

Ám ezzel mind nincs vége a sornak, hiszen 2018-ra új célokat tűzött ki az Önkormányzat. További pályázatok vannak benyújtás alatt. Egy Leader pályázattal a Kultúrház fűtéskorszerűsítését tervezik a meglévő napelemek segítségével, valamint a Kultúrház udvarán megépítésre került kemence mellé egy fatároló szín építése a cél. Ennek összköltsége 6,6 Millió forint, melyből 5M forint pályázati pénz. Készül a falu bölcsődéje és folytatni kell az utak, épületek rekonstrukcióját is. – zárta a köszöntőjét a falu vezetője.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata