Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Augusztus 08. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Partnerséget építünk - beszámoló a Danube Bike&Boat (Szigetköz és Csallóköz) nemzetközi workshopról

Partnerséget építünk - beszámoló a Danube Bike&Boat (Szigetköz és Csallóköz) nemzetközi workshopról

2018. július 17-19-én három napos konferenciára gyűltek össze Szigetköz és Csallóköz szakértői, hogy együtt vitassák meg a térség közös turisztikai lehetőségeit.

Az együttgondolkodás vezethet eredményhez – ezzel a mottóval nemrég már készült a szigetközi természetvédelemmel és fejlesztéssel kapcsolatban cikkünk, de itt is ez a meghatározás a mérvadó.

Három nap a közös gondolkodás jegyében. Egy nemzetközi konferencia és workshop, mely az INTERREG (SKHU/1601/1.1/014 regisztrációs számú projekt) pályázati rendszerén keresztül valósult meg, s amely olyan kötetlen és előremozdító beszélgetésekre adott lehetőséget, melyre egyre nagyobb szükség van. A helyszínt a lipóti Orchidea Hotel biztosította.

A legfontosabb téma: Danube Bike&Boat / A Kis- és Mosoni-Duna felfedezése kerékpárral és hajóval


Hogyan lehet összekapcsolni a magyar és szlovák kerékpárutakat és hajózási lehetőségeket? Milyen programokat, látnivalókat, érdekességeket tudnak kínálni az érintett térségek, melyeknek vendégéjszaka-növelő hatása lehet a turizmusra?

Melyek azok a kulturális események, értékek, melyekkel máshol egyáltalán nem lehet találkozni és van is olyan vonzó, hogy a családok akár több száz kilométereket is utazzanak ezért?

Hogyan állunk jelenleg a turisztikai kiszolgálásban? Mit és hogyan lehet(ne) fejleszteni? Miben vagyunk erősek és hol vannak a gyenge pontok a vendégek fogadása körül?

Marketing-kifejezések, meghatározások, statisztikák, kimutatások, tények, számok, összevetések követték egymást pro és kontra. A marketingszakma ugyanis nem csak reklám- és hirdetési tevékenység - ha így lenne, rém unalmas lenne...

Fontos, hogy reális képet kapjunk arról, hogy jelenleg hol is állunk az elképzelések és ideálképek tengerében s hol van az az út, amin folyamatosan haladni kell a célok elérése érdekében.

Az elméleti feladatokon túl tanulmányutak, közös programok is tarkították az előadásokat.
A tanulmányút és workshop súlypontjai és célkitűzései:

  • a szlovák partnerek számára a Szigetközben megvalósult ökoturisztikai fejlesztések-, kombinált (evezés és kerékpározás) programok és működtetési tapasztalatainak bemutatása a térségi szereplők által (turisztikai szervezetek, önkormányzatok, civilek és idegenforgalmi szolgáltatók, vállalkozások)
  • nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása az öko-, kerékpáros- és vízisport desztinációk tekintetében a Mura és Dráva folyókon, határon átnyúló aspektusból
  • ökoturisztika desztinációk kialakítása és brand-, termékfejlesztése
  • a pályázat keretében a szlovák és magyar oldalon elkészült turisztikai és marketing koncepciók bemutatása, a közös stratégia és akcióterv előkészítése

És igen, itt kell megemlíteni azokat a - helyiek által - felmerült aggályokatis, hogy mi lesz azzal az érintetlen környezettel, melytől igazán Szigetköz a Szigetköz és amelyre olyan féltőn tekintünk?

Félő lehet, hogy túlzásba viszik majd a szakemberek a turizmust? Hogy olyan helyekre is beengedik a turistákat, ahova már tényleg nem lenne szabad?

Hogy átengedik azt az érintetlen természeti területet szakavatatlanoknak, akik nem értékelik, nem úgy kezelik, szeretik, óvják majd, mint ahogy azt egy helyi természetjáró tenné?

Erről is beszélni kell, hiszen a turizmus akkor lesz igazán virágzó ágazat, ha a helyi lakosok bevonásával és együttműködésével történik. Nem lehet nélkülük térségi brandet építeni, hiszen ők pontosan ugyanolyan részei a környezetnek, mint a természet.

Bevallom, amikor lehetőségem van egy-egy ilyen rendezvényen részt venni, nem csak a saját elképzeléseimet és szakmaiságomat képviselem, hanem igyekszem azoknak a közösségi érdekeknek is eleget tenni, amelyért felelősséget vállaltam. A rendezvényre készülve azonban egy kicsit most tehetetlennek éreztem magam, mert bennem is megfogalmazódtak a fenti kérdések...

A helyszínen azonban már örömmel láttam, hogy ott csak olyan szakemberekkel találkoztam, akik tudják a helyes irányt, szeretik és óvják a környezetü(n)ket - akár a helyi, akár a szomszédos térség képviselőit tekintve.

dr. Wlasitsch Mirko tart idegenvezetést és beszámolót Mosonmagyaróvár vízitúra lehetőségeiről.

De nem csak ezért volt érdemes részt venni az eseményen. Olyan ötletbörzével egybekötött workshopok és előadások követték egymást, ahol az előadók saját szemüvegükön keresztül mutatták be azokat az elképzeléseket, melyeket képviseltek.
Így került sor például a második napon Bódis Gábor budapesti turisztikai főelőadó, Frantisek Stano szlovákiai belső szakértő vagy épp Polgár Tibor, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. előadásaira – ugyanabban a témában. Érdekes volt látni a megközelítéseket, a finomításokat, a kiigazításokat és végül a közös összefogás, eredményesség jegyében kialakult izgalmas párbeszédeket.

2018. július 19-én a mosonmagyaróvári városvezetés - a képen dr. Árvay István polgármester - is vendégül látta a szakmai csapatot.

Ez a mi SzigetKÖZünk, de sokan dolgoznak érte, hogy megkapja méltó helyét a turisztikai palettán.

Kérdéseket, felvetéseket szívesen várunk a téma további előremozdítása érdekében!

Köszönöm a figyelmet!


Nemes Claudia
InfoSzigetköz Média főszerkesztő
A mi SzigetKÖZünk közösségi admin

E-mail: infoszigetkoz.hu@gmail.com

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 26. 06:41, péntek | Sport

Nem várt izgalmakat hozott a Mezőörs és az Unione csatája az Amatőr Kupa döntőjében

Az Unione FC nyerte csütörtökön a labdarúgó Amatőr Kupát.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.