Városlista
2018. szeptember 18, kedd - Diána

Hírek

2018. Július 17. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: ÉDUVÍZIG

1,9 Mrd forint összköltségű fejlesztések a Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszerben

1,9 Mrd forint összköltségű fejlesztések a Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszerben

A projektindító rendezvényt 2018. július 11-én Dunaszigeten az ugyancsak beavatkozást igénylő Kőhíd környezetében tartották.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) konzorciuma által európai uniós forrásból, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósul meg a „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” tárgyú KEHOP-1.3.0-15-2016-00013 azonosítószámú projekt. Az 1,906 milliárd forint összköltségvetésű beruházás keretében kizárólagos állami tulajdonú létesítmények fejlesztése történik meg a Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszerben.

A kivitelezés munkálatainak megkezdésére az idén szeptemberben lehet számítani, s a beruházás várhatóan 2021. február 15-én fejeződik be.

Az ünnepélyes projektindítón Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője ismertette a beruházás jelentőségét. Az agrártárca vezetője így nyilatkozott:

Azt láthatjuk, hogy ha egy térség összefog, akkor csodákra képes! Amit most itt tapasztalhatunk, az a csoda megnyilvánulása. Az a tény, hogy ma itt stabilizáljuk a helyzetet, és további fejlesztéseket tudunk létrehozni, az mind ennek a közös összefogásnak az eredménye. Köszönet az itt élőknek ezért a tenni és élni akarásért!

A fejlesztéssel nő a térség környezetbiztonsága, javul a környezet állapota. Az árvíz, a belvíz és a helyi vízkár általi veszélyeztetettség csökken, és a fejlesztés elősegíti a települési önkormányzatok és a vízügyi szakmai szervezetek közötti együttműködést.


A Felső-Duna (1850-1809 fkm közötti szakasz) árvízvédelmi helyzetét a klímaváltozás hatásai miatt is fokozott gonddal kell kezelni. A beruházás célja a Felső-Duna árvízlevezető képességének növelése és a meglévő ökológiai állapotok további javítása.

A korábban kiépített Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszer alapvetően jól működik. A Duna folyam hullámtere jelentős szerepet tölt be a folyó árvízi vízszállításában. A beruházás lehetővé teszi a szigetközi hullámtéren már kiépített létesítmények árvízlevezető-képességének a fejlesztését, valamint a Duna folyam főmeder és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának javítását.

A NATURA 2000 természetvédelmi területen megvalósuló fejlesztés során

  • az árvízlevezetés feltételeinek javítása érdekében mellékágkotrások,
  • a mellékágrendszerek műveinek, műtárgyainak átalakítása történik meg.

A fejlesztés elsősorban ökológiai szempontok szerint, az Európai Unió Víz keretirányelvének is megfelelően, illetve - ahol ez lehetséges - a vízi közlekedés feltételeinek javításával valósul meg.

Szerepel a projektben

  • az árvízlevezető képesség növelése,
  • a vizes élőhelyek rehabilitációja,
  • 14 vízrajzi állomás fejlesztése és
  • 1 vízmérce építése is.

A mellékágkotrásoknak köszönhetően a mellékágak vízellátottsága javul, újra élővé válik például Dunakilitin a Lénai-ág, valamint vizet kap a Benda-ág is. Az árvízlevezetés javítása érdekében kedvezőbbé alakítják például a Doborgazi átvágás és a dunaszigeti Disznósi-ág felső rávezető szelvényeit, a vizes élőhelyek vízellátását rávezető fokok kotrásával növelik.

A beavatkozások között szerepel többek között

  • a cikolaszigeti ún. Kőhíd
  • és a kisbodaki Szent Kristóf híd nevű vízszintszabályzó műtárgyak pályaszerkezetének a megemelése,
  • a doborgazszigeti Schiszler áteresz
  • és az ásványrárói Szilfási áteresz híddá történő átépítése.

A Szigetköz mentett oldali területeinek, közte a lakott területek árvízi biztonságának a növelésével lehetőség nyílik további komplex hasznosítások tervezésére is, beleértve a természetvédelmi, az erdészeti, a vadgazdálkodási, a halászati, a turisztikai, a mezőgazdasági, a hajózási és egyéb célok megvalósítását.

A vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága 11.500 hektár. A tervezett létesítmények Rajkát, Dunakilitit, Dunaszigetet, Kisbodakot, Dunaremetét, Lipótot és Ásványrárót érintik. Ebben a térségben összesen 9313 fő él.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 17. 17:37, hétfő | Helyi

Szigetköz házhoz jön

Ezzel a címmel indította el a FUTURA roadshow-ját a térség iskoláiban.

2018. Szeptember 17. 16:59, hétfő | Helyi

Egy szebb játszótérért főztek

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a civil szervezetek sütő-főző versenyét minap a hegyeshalmi Stettni-tó és szabadidőközpontnál. Mindezt a jótékonyság jegyében a tó melletti játszótérért.

2018. Szeptember 17. 00:00, hétfő | Helyi

VII. Vámosszabadi Halfesztivál

2018. Szeptember 22-én, szombaton, különleges halételekkel, szórakoztató programokkal, koncertekkel várnak mindenkit a 7. Vámosszabadi Halfesztiválon.

2018. Szeptember 17. 00:00, hétfő | Helyi

Ülésezett a Megyei Felzárkózási Fórum

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke nyitotta meg szeptember 11-én a Megyei Felzárkózási Fórum