Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Július 17. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: ÉDUVÍZIG

1,9 Mrd forint összköltségű fejlesztések a Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszerben

1,9 Mrd forint összköltségű fejlesztések a Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszerben

A projektindító rendezvényt 2018. július 11-én Dunaszigeten az ugyancsak beavatkozást igénylő Kőhíd környezetében tartották.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) konzorciuma által európai uniós forrásból, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósul meg a „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” tárgyú KEHOP-1.3.0-15-2016-00013 azonosítószámú projekt. Az 1,906 milliárd forint összköltségvetésű beruházás keretében kizárólagos állami tulajdonú létesítmények fejlesztése történik meg a Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszerben.

A kivitelezés munkálatainak megkezdésére az idén szeptemberben lehet számítani, s a beruházás várhatóan 2021. február 15-én fejeződik be.

Az ünnepélyes projektindítón Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője ismertette a beruházás jelentőségét. Az agrártárca vezetője így nyilatkozott:

Azt láthatjuk, hogy ha egy térség összefog, akkor csodákra képes! Amit most itt tapasztalhatunk, az a csoda megnyilvánulása. Az a tény, hogy ma itt stabilizáljuk a helyzetet, és további fejlesztéseket tudunk létrehozni, az mind ennek a közös összefogásnak az eredménye. Köszönet az itt élőknek ezért a tenni és élni akarásért!

A fejlesztéssel nő a térség környezetbiztonsága, javul a környezet állapota. Az árvíz, a belvíz és a helyi vízkár általi veszélyeztetettség csökken, és a fejlesztés elősegíti a települési önkormányzatok és a vízügyi szakmai szervezetek közötti együttműködést.


A Felső-Duna (1850-1809 fkm közötti szakasz) árvízvédelmi helyzetét a klímaváltozás hatásai miatt is fokozott gonddal kell kezelni. A beruházás célja a Felső-Duna árvízlevezető képességének növelése és a meglévő ökológiai állapotok további javítása.

A korábban kiépített Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszer alapvetően jól működik. A Duna folyam hullámtere jelentős szerepet tölt be a folyó árvízi vízszállításában. A beruházás lehetővé teszi a szigetközi hullámtéren már kiépített létesítmények árvízlevezető-képességének a fejlesztését, valamint a Duna folyam főmeder és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának javítását.

A NATURA 2000 természetvédelmi területen megvalósuló fejlesztés során

  • az árvízlevezetés feltételeinek javítása érdekében mellékágkotrások,
  • a mellékágrendszerek műveinek, műtárgyainak átalakítása történik meg.

A fejlesztés elsősorban ökológiai szempontok szerint, az Európai Unió Víz keretirányelvének is megfelelően, illetve - ahol ez lehetséges - a vízi közlekedés feltételeinek javításával valósul meg.

Szerepel a projektben

  • az árvízlevezető képesség növelése,
  • a vizes élőhelyek rehabilitációja,
  • 14 vízrajzi állomás fejlesztése és
  • 1 vízmérce építése is.

A mellékágkotrásoknak köszönhetően a mellékágak vízellátottsága javul, újra élővé válik például Dunakilitin a Lénai-ág, valamint vizet kap a Benda-ág is. Az árvízlevezetés javítása érdekében kedvezőbbé alakítják például a Doborgazi átvágás és a dunaszigeti Disznósi-ág felső rávezető szelvényeit, a vizes élőhelyek vízellátását rávezető fokok kotrásával növelik.

A beavatkozások között szerepel többek között

  • a cikolaszigeti ún. Kőhíd
  • és a kisbodaki Szent Kristóf híd nevű vízszintszabályzó műtárgyak pályaszerkezetének a megemelése,
  • a doborgazszigeti Schiszler áteresz
  • és az ásványrárói Szilfási áteresz híddá történő átépítése.

A Szigetköz mentett oldali területeinek, közte a lakott területek árvízi biztonságának a növelésével lehetőség nyílik további komplex hasznosítások tervezésére is, beleértve a természetvédelmi, az erdészeti, a vadgazdálkodási, a halászati, a turisztikai, a mezőgazdasági, a hajózási és egyéb célok megvalósítását.

A vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága 11.500 hektár. A tervezett létesítmények Rajkát, Dunakilitit, Dunaszigetet, Kisbodakot, Dunaremetét, Lipótot és Ásványrárót érintik. Ebben a térségben összesen 9313 fő él.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.