Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2019. Május 06. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Zsúfolásig megtelt a Lébényi Bölcsőde a hivatalos átadón - galériával

Zsúfolásig megtelt a Lébényi Bölcsőde a hivatalos átadón - galériával

Május 3-án került átadásra Lébényben a város új intézménye, a Lébényi Bölcsőde. Az átadó ünnepségre sokan érkeztek, a város minden korosztályát képviselve.

Kültéri rendezvénynek indult, végül az időjárás miatt az épületben tartották meg a lébényiek a várva várt átadó ünnepséget. A gyermekzsivalytól hangos háttérzaj azonban még autentikusabbá tette a köszöntőket.

Magyarország Kormányának 7 pontos családvédelmi akcióterv 6. pontja szerint: az állam megvalósítja - az igen csak hiálypótló -, teljes bölcsődei ellátást. Ez alapján 21 ezer új férőhelyet ígér 3 év alatt, s kijelenti: 2022-ben minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.

Ezt erősítette meg beszédében Nagy István miniszter, országgyűlési képviselő, aki a továbbiakban hangoztatta:

A kormánynak az a célja, hogy ne legyen akadálya a munkavállalásnak a gyerekvállalás, a gyerekvállalásnak pedig a munkavállalás. Szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a családoknak, amelyekben a szülők dolgoznak és három év alatti gyermeket vagy gyermekeket nevelnek.

Az elmúlt években több, mint 120 milliárd forintot fordítottak bölcsődei és óvodai férőhelyekre. Ebből csaknem ötezer új bölcsődei helyeth oztak létre és 11 ezret újítottak fel, az óvodák esetében pedig több, mint 3100 új hely és több, mint 58 ezer hely fejlesztése valósult meg.

Kovács Gábor, Lébény polgármestere az építkezés részleteiről számolt be a megjelent közösségnek. Elmondta:

2017-ben több, mint 193 millió forint európai uniós pályázati összeget nyert Lébény városa a bölcsőde felépítésére. A dokumetációk, engedélyek beszerzése azonban olyan elhúzódó folyamatokat indított el, melyek következménye az építkezéssel kapcsolatos költségek emelkedéseire is hatással voltak. A különbözet fedezésére pótpályázatot nyújtottak be Magyarország Kormányának, mely 100%-os támogatást nyert. Így a teljes költségvetés 212,43 millió forinttal zárult.

Majd egy nemrég megjelent sajtóvisszhangra - mely szerint a lébényi új családtámogatási modell csak kampányfogás volna - reagálva kijelentette:

Ha kampányolna, akkor büszke lenne arra, hogy Lébény városa partnere lehet Magyarország Kormányának abban, hogy országunk családbarát országgá váljon, mert ez Magyarország jövője.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet:

Alapvetően 3 dolognak köszönhetjük azt, hogy ma itt állhatunk: erős a magyar gazdaság, a munkának ismét van értéke és becsülete, Magyarország kormánya kiemelten támogatja a családokat és különösen a gyermekvállalást. A kormány intézkedéseivel 1,3-ról 1,5 fölé sikerült emelni a reprodukciós rátát, ám az elmúlt hetekben újabb és újabb határozatokat hozott annak érdekében, hogy segítse a gyermekvállalást, segítse a nagycsaládosokat.

Mindez megkívánja a megfelelő intézményrendszerek kialakítását. Tapasztalható, hogy új iskolai osztályok nyílnak meg, óvodák újulnak és bölcsődék épülnek. Az elmúlt két évben a megyében 25%-kal emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma. Ma már a gyermeknevelés és a munka nem összeegyeztethetetlen fogalom. Egyre több az olyan édesanya, aki gond nélkül vissza tud menni dolgozni, mert gyermeke ellátása, elhelyezése biztosítva van.

Etzlné Lőrincz Ildikó, a Győri Egyesített Bölcsőde Intézményhálózat szaktanácsadója és Fülőp Renáta, a Lébényi Bölcsőde vezetője együtt készültek nemcsak a megjelent vendégek, szülők és nagyszülők köszöntésére, hanem a bölcsőde szakmai munkájának előkészítésére, a napi munkafolyamatok kialakítására is.

Az együttes munka során a szakmai feltételek összegyűjtésében, beszerzésében és a dokumentumok előkészítésében nyújtottak segítséget az önkormányzat számára. Alapelvük szerint a bölcsőde a családi nevelés kiegészítője. Feladata, hogy megfelelő kisgyermek nevelői modell nyújtásával szeretetteljes és derűs légkörben gondoskodjanak a gyermekek érzelmi biztonságáról.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - Őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát hétfőn - közölte a rendőrség a police.hu-n.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Nagy István: már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat