Városlista
2019. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 15. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia Fotó: facebook.com/lebeny

Országosan is új családtámogatási modell Lébényben

Országosan is új családtámogatási modell Lébényben

2019-től új családtámogatási programot indított Lébény Város Önkormányzata. Ezzel a térségben is kiemelkedő feltételeket biztosítva a gyermeket vállalók számára.

2019. január elsején lépett életbe az az önkormányzati rendelet Lébényben, mely kimondja, hogy minden, 2019. január 1. után született lébényi újszülött családja a lébényi modell alapján támogatásban részesül.


Az új lehetőségről és annak gyakorlatáról Kovács Gábor polgármester nyilatkozott szerkesztőségünknek.

Milyen feltételekkel vehető igénybe a közel 130.000 Ft összértékű babaváró-csomag?

Nem támasztottunk különös feltételeket a támogatás igénybevételéhez. Abban az esetben, ha

  • az egyik szülő legalább egy éve lébényi lakcímmel rendelkezik,
  • írásban benyújtották a támogatási kérelmet
  • és bemutatták a gyermek - 1 hónapnál nem régebbi - születési anyakönyvi kivonatát,

akkor már csak a képviselő-testület határozata szükséges az elbírálás véglegesítéséhez. A támogatásunk összege: 100.000 Ft, melyet megadott bankszámlára utal át Lébény Város Önkormányzata.

A lébényi modell alapján fontosnak tartottuk figyelmességünk kifejezését. Ezért személyesen is meglátogatjuk a családokat, ahol további, kb. 30.000 forint értékű balakelengye-csomaggal lepjük meg a babákat.


Mit tartalmaz a kelengye?

Az általunk vitt ajándékkosárban található pelenkatorta, törölköző, body, zsák és egy nyálfogó kendő. Sokat dolgozunk városunk hírnevének erősítésén. Ennek megfelelően talán nem meglepő, hogy ezek a kis ruhadarabok is lébényi logóval ellátottak, hiszen a lébényi életérzés mindenkinek jár.

Napjainkban egyre több helyen találkozhatunk, önkormányzati szinten (is) meghirdetett családtámogatási programokkal. Ezek közül is kiemelkedő Lébény városa, ám a lébényi modell nem csak a babavárást támogatja, hanem végigkíséri a fiatalok kezdeti lépéseit is.

Családbarát önkormányzatnak valljuk magunkat. Úgy gondolom, hogy akkor lehetünk teljes felelős vezetők, ha minden lehetséges körülményt biztosítani tudunk lakosainknak – a tőlünk telhető legmagasabb szinten.

Ebben a Kelengye-csomagunk az első lépés, az újunnan felépített, a mai kor követelményeinek teljes mértékben megfelelő - bölcsődénk pedig a második, melynek hivatalos átadója május 3-án lesz. A szakmailag is kiválóan üzemeltetett védőnői és gyermekorvosi szolgálatunk a következő állomás, nem megkerülve az Óvoda szolgáltatásait. Folyamatosan dolgozunk a helyi közösségek erősítésén is. Ha ezt a korosztályt nézzük, számuka a Babaringató foglalkozások és a Baba-mama Klub is biztos háttér a kötetlen információcserére, az újabb és újabb közösségi élményekre.

S ha minden a terveink szerint alakul, akkor a költségvetésünk szerinti fejlesztési tartalékból még az idén megvalósulhat az új játszótér építése is.


Családmodell – szó szerinti értelemben egy elvi síkon megvalósítható pozitív gyakorlat, mely Lébényben igazán termékeny talajra talált. A családtervezés során a figyelmesség mellett a biztonság megteremtése is fontos szempont. Biztonság a gyermekeknek és a szülőknek, a jelenre és a jövőre nézve egyaránt. Talán ennek (is) köszönhető, hogy 2019-ben már 13 kisgyermekhez érkezett meg a babaváró kelengye-csomag, hogy onnan tovább folytatódjon az egyre biztosabban megépített út…

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 23. 13:53, kedd | Helyi

XVIII. Néptáncfesztivál a Duna-Gyöngye Óvodában

Április 18-án került megrendezésre a XVIII. Népi Gyermekjáték és Gyermek Néptánc Fesztivál a dunaszentpáli Duna-Gyöngye Óvodában.

2019. Április 23. 07:00, kedd | Helyi

Menetrendi változások a tavaszi szünet alatt

Az ÉNYKK tájékoztatója a közlekedés rendjének változásáról

2019. Április 23. 00:00, kedd | Helyi

Kórustoborzó

A Győrzámolyi Bárdos Lajos Vegyes Kar szeretettel hívja és várja az énekelni szerető győrzámolyi és környékbeli Hölgyeket, Urakat,

2019. Április 23. 00:00, kedd | Helyi

Jobb ha el se dobod címmel újraindítja országos szemétgyűjtési akcióját a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. április 29-én újraindítja a korábbi sikeres szemétgyűjtési akcióját, immár „Jobb, ha el se dobod!” címmel.