Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 21. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: lebeny.hu Polgármesteri blog, Nemes Claudia

Mályvavirág és a méhecske

Mályvavirág és a méhecske

Egy évvel ezelőtt született a kis mese Kovács Gábor, Lébény polgármesterének íróasztalánál. Talán nem is mese, csak annak tűnik, mert olyan könnyed hangvételű olvasmány.

Igen, fogalmazzunk inkább így: történet. Mert komoly dologról van szó! Rólunk, Nőkről és az egészségünkről! És ez tényleg fontos történet.

Így szól:

"… és akkor rászáll egy méhecske az illatos virág bibéjére és a lábacskájára ragadt virágporral beporozza azt – így lesz a kisgyermek is, érted, kisfiam?

Ezt a meseszerű felvilágosítást bizonyára még ma is minden gyermek hallhatja. Ez így is van jól. Akkor még minden olyan szép, olyan ártatlan.

A szülők, bölcsnek tartva magukat, úgy sosem adják elő e kis történetet, hogy sok, sajnos egyre több olyan virág van, amelyiknek eltávolítják a bibéjét, mert egy csúnya betegség támadta meg azt. Azt meg pláne nem mesélik hozzá, hogy ha a virágot évente megnézné az erre avatott kertész, akkor a megbetegedett virágok is viríthatnának tovább, sőt, akár magot is foghatnának: van ellenszere az átkozott „bibekórnak”, csak időben észre kell venni, hogy valami nem stimmel…

Na, akkor ezt most játsszuk le!

Mondjuk, éppen itt tartunk a mesében. A szereplők: apa, anya és a 10 éves forma gyermekük - aki azonnal közbekérdez: „de miért nem nézi meg a kertész?”

Tudod, mondja az apuka, a fiatal, éppen felpattanó szirmú, bódító illatú virágok azt hiszik, hogy sosem hervadnak el, sosem lesznek betegek; ők biztos nem. Esetleg egy másik virág, az lehet. (Ekkor az apuka, csak úgy magában, ezt mondja: Nem véletlenül hívják őket ebben a korukban bimbónak…)

Nem mutatják meg magukat a kertésznek, tudod, kisfiam, ez ilyen egyszerű – mondja az anyuka. Vagy csak későn, amikor már kés is kell a mester kezébe, meg mindenféle vegyszer. (Ekkor az anyuka, csak úgy magában, ezt gondolja: Milyen durva! A későnben benne rejtőzik a kés…)

Tudod, kisfiam, mondja az apa, az emberek között a legszebb virágok az anyukák és persze a lányok. A kislányok, a nagylányok, a csajok, a fiatalasszonyok, a csajszik, a hölgyek, a kisasszonyok, a menyecskék, a kishölgyek, és mindenféle hölgyemények.

A mi kertészünket úgy nevezik, hogy nőgyógyász – toldja meg az anya.

Apa, ha én nagy leszek, szólni fogok a feleségemnek. Te szóltál a tiedének, hogy nézze meg ez a, ez a nőkertész? (Az anya közben csendben somolyog.)

Nőgyógyász. (khm, khm…) Tudod, kisfiam, az én feleségem a te anyukád.

Igen?! És? Akkor meg főleg! Ígérd meg, hogy legközelebb elmész az anyával a nődoktorhoz. Meg kell nézetni az anya virágát. Ígérd meg, apa!

Jó, megígérem. De te is ígérd meg, ha majd felnőtt leszel, nem felejted szavad és elmeséled ezt a te feleségednek."

Jó hírünk van!

A Mályvavirág Alapítvány országos programot hirdet az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre (EMMH)

Így idén újra megrendezésre kerül az Európai Méhnyakrák Megelőzési Nap Lébényben is - sok-sok vendéggel és további érdekes információkkal!

FELHÍVÁS!

A 2018-es programunk címe: Gyöngyöm

A gyöngy a méhnyakrákot okozó HPV elleni védelmet szimbolizálja.

Az aktivitás során minél többen, nők, férfiak, gyerekek, fűzzenek egy-egy gyöngykarkötőt, hallgassanak előadásokat a méhnyakrák megelőzésről, bevonva szakembereket, érintetteket és jelképesen egy kiállított “Gyöngyposta-ládába” dobják be üzeneteiket a 2018-es évre, a megelőzés és a gyógyulás segítésére.

Cél: egyesült erővel elérni, hogy a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

Időpont: 2018. január 29. 17.00

Helyszín: Lébény, Közösségi Ház

További részletek hamarosan!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.