Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Június 26. 21:00, kedd | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Kultúrák közös ünneplése Rajkán - képgalériával

Kultúrák közös ünneplése Rajkán - képgalériával

2018. június 23-án Rajkán került megrendezésre a Megyei Nemzetiségi Nap és Megyei Értéknap, ahol átadták a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Nemzetiségi Tagozatának díját is.

Egész napos programsorozat várta azokat, aki június utolsó előtti szombatján Rajkára látogattak. Délelőtt szentmise és nemzetiségi felvonulás, délután pedig bemutatkozó előadások szórakoztatták a kultúra iránt érdeklődőket.
A rajkai Faluházban egy kiállítás is helyett kapott, ahol különböző mesterségek vonultatták fel alkotásaikat.


A szabadtéren felállított színpadon – igazán szép környezetben és jó időben – szinte sötétedésig húzták a talpalávalót a zenészek és ropták a táncot a jelenlévők. A remek hangulatot nemcsak a különböző nemzetiségek kavalkádja, hanem a korosztályok sokszínűsége is színesítette.


A programot Kiss Vince, Rajka község polgármestere nyitotta meg köszöntő beszédével. Mint mondta:
„Az utóbbi két évtizedben nagymértékű változáson megy át településünk. Pozsony közelsége miatt az urbanizáció teljesen elért a településre is. Nagyszámú szlovák ajkú települt a községbe. Ők az általuk hozott hagyományokat, kultúrát képviselik, ami szintén színesebbé teszi az itteni életet, az őslakosok pedig megpróbálják azt úgy hasznosítani és beépíteni, hogy Rajka még szebb, még élhetőbb talapülés legyen.”


Az eseményen dr Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke, a Megyei Értéktár Bizottság és a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke is szívhez szóló szavakat adott át a résztvevőknek.

Egy nyelvű és egy szokású nemzet esendő - idézte Szent Istvánt, majd így folytatta: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”
Az elnök kitért arra is, hogy munkája során milyen gyakran találkozik a kultúrák találkozásával és ezek együttes értékeinek bemutatásával. Nem élhetünk egymás szokásai, értékteremtő hagyományai nélkül.


Hazánk 13 nemzetisége közül 8 rendelkezik legalább települési nemzetiségi önkormányzattal, közülük 3 - a roma, a horvát és a német - tudott megyei nemzetiségi önkormányzatot is létrehozni.


Ezen közös értékgyűjtő tevékenység során elmélyült kapcsolat vezetett oda, hogy a Megyei Nemzetiségi Önkormányzatok valamint a Megyei Értéktár Bizottság 2016 évtől közösen szervezi a Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzetiségi Napot és Megyei Értéknapot.

Ez is egy szép példája az összetartozásnak és az együtt gondolkodásnak.

Ezen az ünnepen került sor a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Nemzetiségi Tagozatának díjának átadására is, melyet idén Holczinger Lajos Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola furulya tanára kapott. Az elismerést Grubits Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Nemzetiségi és Civil Kapcsolatok
Bizottságának elnöke
nyújtotta át. A közönség vastapssal és énekkel köszöntötte a tanár urat. Igazán megható volt!
Gratulálunk!

A Nemzetiségi Nap fellépői:

• Kópházi What'sUpCi együttes
• Győri Akord Lengyel Kamarakórus
• Ragendorf Német Nemzetiségi Táncegyüttes Rajka
• Levéli Harmonikások
• Hajnalcsillag Énekkar Hegyeshalom
• Rábaközi Greznár Zoltán cigányzenekar
• Mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Énekkar

Győr-Moson-Sopron Megyei Értéknap programjai között mesterség bemutató is szerepelt. A résztvevők között találkozhattunk

• Gerencsér Zsolttal – Győri Kékfestő Műhely,
• Kasza Miklóssal – csontfaragó
• Véghné Lőrincz Ágnessel – höveji csipke

• és a Rajka község Alkotó Klub és a Nyugdíjas Klub közös kézműves
kiállításával.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.