Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Június 22. 18:19, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Megyei Nemzetiségi Nap és Megyei Értéknap Rajkán

Megyei Nemzetiségi Nap és Megyei Értéknap Rajkán

Győr-Moson-Sopron Megye kultúrkincse nemzetiségekben és nemzetiségi értékekben rendkívül gazdag.

Hazánk 13 nemzetisége közül 8 rendelkezik legalább települési nemzetiségi önkormányzattal, közülük 3 - a roma, a horvát és a német - tudott megyei nemzetiségi önkormányzatot is létrehozni.

Ezen nemzetiségi önkormányzatokkal a Megyei Közgyűlés már több évtizede ápol szoros és jó kapcsolatot. Ennek köszönhető a már 90-es évek elejétől minden évben megünnepelt Nemzetiségi Nap is. Ezt a kapcsolatot mélyítette el Győr-Moson-Sopron Megye Értéktár Bizottsága, amikor döntéseivel több megye nemzetiségeihez kötődő értéket is felvett a megyei értéktárba. A Gradistyei Horvát Kultúrkör vonatkozásában pedig gyűjtőfogalmat alkotott.

Ezen közös értékgyűjtő tevékenység során elmélyült kapcsolat vezetett oda, hogy a Megyei Nemzetiségi Önkormányzatok valamint a Megyei Értéktár Bizottság 2016 évtől közösen szervezi a Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzetiségi Napot és Megyei Értéknapot.

A programba - mind 2016-ben Kimlén, mind pedig 2017-ben Undon - szakmai partnerként bekapcsolódott a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. (NMI) is. A rendezvény rendkívül színes, nagy látogatottságú, jelentős sajtóvisszhangja van, és több nemes célt is szolgál.

2018-ban június 23-án Rajka községben kerül megszervezésre a Gy-M-S Megyei Nemzetiségi Nap és Megyei Értéknap.

A rendezvényre nem csak a 3 megyei képviselettel rendelkező kisebbségek kaptak meghívást, hanem a többi 5 nemzetiség is, közülük a lengyelek rendszeresen fellépőkkel is részt vesznek.

A rendezvény egyszerre szolgálja

  • a megyénkben élő nemzetiségek és a többségi nemzet kultúrájának közös megélését és ünneplését,
  • lehetőséget ad a megyénkben szétszórtan élő nemzetiségeknek egymás kultúrájának megismerésére.
  • Emellett a megyei értéktár egy kisebb installációval megmutatja saját értékeit,
  • valamint a Kisalföldi Népművészek Egyesülete bevonásával kézműves bemutatót és kiállítást is szervez.

Ehhez kapcsolódik még az NMI Kft. által szervezett további család-barát és kézműves tevékenységek is. A rendezvény jó időben szabadtéren, nem megfelelő idő esetén a település művelődési házában kerül megrendezésre. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján legalább 100 nemzetiségi résztvevő és több száz érdeklődő várható a rendezvényre.

A szervezők elképzelései szerint a délelőtti időszakban német nyelvű misére kerül sor, ahonnan színes, népviseleteket megmutató felvonulás lesz a rendezvény helyszínére, ahol sor kerül a résztvevők vendéglátására.

Ezzel együtt már a délelőtti óráktól indul a kézműves bemutató, valamint megyerikum kiállítás és egyúttal lehetőséget kapnak a Mosonmagyaróvár térség helyi értéktárai is a bemutatkozásra.

A délutáni órákban nemzetiségi kulturális csoportok fellépésének sora kezdődik és a rendezvény tervezetten kora esti órákban ér véget.


A Megyei Nemzetiségi Nap részletes programja itt olvasható

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.