Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Április 11. 21:57, kedd | Helyi
Forrás: Duna-Gyöngye Óvoda

XVI.Népi Gyermekjáték és Gyermeknéptánc Fesztivál - videó

XVI.Népi Gyermekjáték és Gyermeknéptánc Fesztivál -  videó

A dunaszentpáli Duna - Gyöngye Óvoda hagyományokra épülő gyermekcsoportoknak szóló rendezvénye, ahol az óvodás csoportok saját műsorukkal lépnek fel. A meghívottak a bemutatkozó előadás után táncházban szórakozhatnak.

A legnagyobb rendezvény Dunaszentpál életében a helyi Duna-Gyöngye Óvoda által kezdeményezett és már hagyománnyá vált, idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő Népi Gyermekjáték és Gyermek Néptánc Fesztivál.

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának."
/Kodály/

Az esemény időpontja: 2017. április 13. 9.00 - 13.00

A fesztivál létrejöttének bemutatása

forrás: lurkovilag.hu
Dunaszentpál a Szigetköz szívében

Dunaszentpál szigetközi kis település, a Mosoni - Duna ág kanyarulatában fekszik. Lakosainak száma 750 fő. A településen egy alsó tagozatos tagiskola és egy óvoda működik. Az iskolában összevont tanulócsoportban tanulnak a gyerekek. A felső tagozatosok a szomszédos Dunaszeg iskolájába járnak. Az óvoda egy vegyes életkorú gyermekcsoporttal működik.

A fesztivál múltja

A legnagyobb rendezvény a falu életében az intézmény által kezdeményezett és már hagyománnyá vált, idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő NÉPI GYERMEKJÁTÉK ÉS GYERMEK NÉPTÁNC FESZTIVÁL.

A rendezvényen óvodás korú gyermekek vesznek részt 8-11 településről, a résztvevő gyerekek száma 100-130 fő évente. A rendezvény nagy népszerűségnek örvend mind a gyermekek, mind a pedagógusok, mind pedig a szülők és vendégek körében.
A fesztivál a térségben egyedülálló, mert speciálisan a legfiatalabb réteget célozza meg.

A fesztivál céljai

„És mint az ékszer is holt kincs a láda fenekén, életet kap akkor, ha viselik: a népdal is mennél többeké lesz, annál nagyobb lesz világító és melegítő ereje."

(Kodály Zoltán: A zene mindenkié Zeneműkiadó Bp. 1975. 42.p)

  • A szabadidő értékteremtő eltöltése

Célunk olyan hagyományteremtő rendezvény szervezése, amely lehetőséget nyújt a gyermekek (és szüleik) számára a szabadidő értékteremtő eltöltésére, valamint a közösség összetartó erejének fokozása a közös élmények nyújtásával, átélésével. Több intézmény részvételével megvalósuló művelődési, művészeti hagyományőrző kulturális rendezvény.

A csoportok előadással készülnek, melyet népi gyermekjátékokból és táncból, gyermekjáték fűzésekből állítanak össze a pedagógusok. A résztvevő valamennyi kisgyermek apró jutalmat, könyvet, okleveleket és érmeket kap. A szabadidő értékteremtő eltöltése nem csupán a rendezvény adott napjára korlátozódik, hiszen a fesztiválon való részvétel rendszeres előzetes elfoglaltságot követel a gyermekektől, mert a táncokat el kell sajátítani, gyakorolni kell. A foglalkozások pedig nem csupán magára a táncra koncentrálódnak, hanem a gyermekek más néprajzi ismeretekre is szert tesznek, pl. népdalok, népzene, népi játékok, kézművesség, néphagyományok, népviselet stb. megismerése.

  • Regionális sokszínűség fenntartása

Az Európai Unió regionális politikájának része a nemzeti és regionális sokszínűség fenntartása, úgy gondoljuk, rendezvényünkkel ezt a stratégia célkitűzést teljes mértékben kiszolgáljuk. Meggyőződésünk, hogy a néphagyományok megismertetését, megszerettetését már óvodás korban meg kell kezdeni, mert ilyenkor a legfogékonyabbak a gyermekek és készségszinten tud meggyökeresedni bennük a hagyományaink iránti érdeklődés, tisztelet és elkötelezettség. A nemzeti, illetve regionális sokszínűség egyik legkézenfekvőbb, de sajnos sokszor elhanyagolt és háttérbe szorított megnyilvánulása a néptánc, ami egyben magába foglalja a népzenét, népdalt és népviseletet, stb. is. Hosszú távú céljaink között szerepel a népi hagyományaink átörökítése, melyet közös rendezvények szervezésével látjuk megvalósíthatónak. A megrendezett fesztiválokon lakóhelyünk és tágabb környezetünk a Kisalföld tájegységre jellemző népdalok, népi játékok, és táncok bemutatására került sor.

  • Társadalmi részvétel fejlesztése

A gyermekek társadalmi részvételét úgy kívánjuk fejleszteni, társadalmi aktivitásukat növelni, hogy bevonjuk őket a fesztivál előkészítésébe, lebonyolításába és értékelésébe egyaránt. Dunaszentpál óvodásai mint „házigazdák" részt vesznek az előkészületi munkákban: dekorációk készítése, apró ajándéktárgyak készítése a résztvevők számára; rendezvény lebonyolításában: vendégek fogadása, kísérete, üdítőitallal, aprósüteménnyel kínálása, díjak kiosztása, stb. utómunkálatokban: a rendezvény helyszíneinek helyreállításában (szemétmentesítés) rendezvény értékelésében: kikérjük a véleményüket a rendezvényről, ötleteket, javaslatokat várunk tőlük a további rendezvények szervezéséhez (mi tetszett nekik, mi kevésbé, stb.).

  • Esélyegyenlőség biztosítása

Az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva akadálymentesítéssel tesszük lehetővé, hogy mozgáskorlátozott gyermekek is látogatni tudják a rendezvényt. Fogyatékkal élő gyermekek szinte minden évben részt vettek eddig nézőként néptánc versenyünkön. S mivel fontosnak tartjuk, hogy az ép gyermekek természetesnek vegyék az ilyen különbségeket, továbbra is szorgalmazzuk a fogyatékkal élő gyermekek részvételét, ezért szervezeteikhez meghívókat fogunk eljuttatni (pl. Győr Erzsébet Liget Óvoda mozgássérült gyerekcsoportja). A rendezvényen megkülönböztetés nélkül vesznek részt etnikai kisebbségből érkező és hátrányos helyzetű gyermekek.

ARCHIV: dunaszentpáli óvodások műsora 2014. Dunaszentpálon a Duna-Gyöngye Óvodában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.