Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2019. Április 28. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Pápai Flóriánné, Fotó: Korpáczy-Sági Eszter

XVIII. Néptáncfesztivál a Duna-Gyöngye Óvodában

XVIII. Néptáncfesztivál a Duna-Gyöngye Óvodában

Április 18-án került megrendezésre a XVIII. Népi Gyermekjáték és Gyermek Néptánc Fesztivál a dunaszentpáli Duna-Gyöngye Óvodában.

Akik a népművészettel, népköltészettel foglalkoznak, azok jól tudják, hogy a nemzeti identitás, a nemzettudat az egészséges egyéniség fontos összetevője. A gyermekjáték ennek legfontosabb kifejlesztője, kialakítója.


Kodály Zoltán erről ezt írta:
"Ez ősi játékok fenntartása elsőrendű kulturális és nemzeti érdek. Egyrészt valóságos tárházai a tudatalatti magyarságnak. Tudatalatti elemeknek eddig még alig méltatott nagy szerepe van a nemzeti jelleg kialakulásában. Aki nem játszotta gyermekkorában e játékokat, annyival is kevésbé magyar. Benne a nemzethez tartozás sokágú, bonyolult érzése feltétlenül szegényesebb, hiányosabb. Egy csomó jellegzetesen magyar testmozdulat, szólás, hanglejtés, forma, dallam kimaradt lelki életének építőanyagából.

A nevelésnek oda kell törekednie, hogy ez a szó: magyar vagyok minél gazdagabb tartalmat, minél több életet, színt jelentsen mindenkinek, egyénileg is, különben vajmi könnyen üres frázissá szárad.

A hagyományos népi játékok nem ismerik a versenyt, a "ki kit győz le"-játékot.
Még "helyezések" sincsenek: első, második, harmadik.

Ezekben a játékokban sincs tehát győztes és megszégyenített. Ezenkívül ezekben a játékokban más a szellem, a gyengébb helyett lehet futni, ütni a labdát, nem állítják ki azt, aki elrontotta, elvesztette a labdát.

Mindenki élvezi a közös mozgást, lépést, éneket. A körtáncok, éppen úgy, mint az együtténeklés, a közösség, az összetartozás, a szolidaritás élményét adják, a biztonság érzését, a valahová és valakihez tartozás leírhatatlan örömét. A béke örömét. (Andrásfalvy Bertalan: A néphagyomány és a gyermek c.írása nyomán)

A XVIII. Népi Gyermekjáték és Gyermek Néptánc Fesztiválunkat tartottuk óvodánkban a dunaszentpáli Duna-Gyöngye Óvodában 2019.április 18-án. Közel 120 kisgyermek, 8 gyermekcsoport részvételével. A rendezvényt hetekig tartó előkészítő munka előzte meg.

A műsor összeállítása, a dekorációk és a gyermekeknek szánt ajándékok, jutalmak elkészítése, az óvodáknak az elismerő oklevelek, emléklapok és emlékplakettek elkészítése, a vendéglátáshoz szükséges dolgok beszerzése. Színpad előkészítése, nézőtér berendezése, a gyermekek fogadására alkalmas helyiségek berendezése, csinosítása. Népies ruhatárunk felülvizsgálata a ruhák felfrissítése, vasalás,varrás,stb. Ebben a sokrétű munkában az óvoda minden dolgozója aktívan vette ki a részét. Óvónénik és dadusok egymást segítve együtt oldották meg a nem kis feladatot.

18 év nagyon soknak tűnik egy ilyen kis óvoda esetében mint amilyen a dunaszentpáli Duna-Gyöngye Óvoda. 18 évvel ezelőtt az egy csoportos kis óvodánkban nagy elhatározás született. Álmodjunk egy olyan rendezvényt, mellyel hagyományt tudunk teremteni itt a Szigetköz szívében Dunaszentpálon. Olyan kulturális rendezvényt, mely a legkisebb korosztályt, az óvodásokat célozza meg.

Fő célkitűzésünk az volt, hogy több intézmény közös, együttes munkája eredményeként egy értékközvetítő és hagyományápoló,ízlésformáló, de ugyanakkor szórakoztató, vidám, jókedvű napot szervezzünk, ahol a gyermek legyen a középpontban. Hívó szavunkra valamennyi intézmény azonnal igent mondott.

Így alakult ki, hogy a dunaszentpáli Duna-Gyöngye Óvoda kezdeményezésére első ízben 2001-ben szerveztük meg a Népi Gyermekjáték és Gyermek Néptánc Fesztivált. Azóta is minden esztendőben tavasszal, a húsvét előtti időszakban rendezzük meg a szigetközi térségben működő óvodák részvételével.

A nap fő programja természetesen a gyermekcsoportok előadásai, közös éneklés az óvónénikkel, táncház, közös játékokkal sok zenével, tánccal, mókával fűszerezve. Felemelő és szívmelengető érzés látni a csillogó gyermekszemeket, a vidám arcokat, a népviseletben táncoló gyerekeket és felnőtteket. Nincs szigorú értelemben vett megmérettetés, értékelés, osztályozás, nincs díjazás. Minden gyermek egyformán ugyanazt az arany táncos medállal díszített jutalmat kapja, névre szóló emléklappal. Ezek az apró tárgyi emlékek talán segítenek majd felidézni később, az óvodáskori átélt jó élményeket, eseményeket. Biztos vagyok abban, hogy a most nyújtott és átélt pozitív élmények még sokáig élnek majd gyermekeinkben!

Ebben az évben a következő intézmények vettek részt rendezvényünkön:

  • Abda –Mézeskalács Óvoda
  • Kunsziget-Tündérvár Óvoda
  • Győrúfalu-Vadvirág Óvoda
  • Győrzámoly_Tündérrózsa Óvoda
  • Győrladamér-Bóbita Óvoda
  • Dunaszeg-Napközi Otthonos Óvoda
  • Dunaszentpál-Duna-Gyöngye Óvoda-Szivárvány csoport
  • Dunaszentpál-Duna-Gyöngye Óvoda-Süni csoport

Hála és köszönet minden óvodapedagógus kollégának, akik fáradhatatlanul foglalkoztak a gyermekekkel, és szívvel-lélekkel készítették fel óvodásaikat idén is. Immár 18 éve rendületlenül kitartanak mellettünk, és a szakma mellett, minden nehézség ellenére is!

„A szeretet sugározzon mindenűvé. Mert szeretet nélkül nem lehet sem muzsikálni,sem tanítani,sem írni. Szeresse mindenki az övéit,saját népét és értékeit, hogy a másokét is szeretni tudja.” (dr Barsi Ernő)


Dunaszentpál 2019. április 20.

Pápai Flóriánné
óvodavezető
Duna-Gyöngye Óvoda
Dunaszentpál

A rendezvényről még több fotó itt található:https://www.facebook.com


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt