Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2017. Október 01. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: http://mufegyor.hu

XIII. Győri Rotary Fröccsnapok – Győri Legendák Napja

XIII. Győri Rotary Fröccsnapok – Győri Legendák Napja

Színes programokkal vár mindenkit Győr városa szeptember 29. és október 1. között.

Állandó programok:

• Jótékonysági fröccskínálás és zsíros kenyér a Rotary Clubok faházaiban

​• Faházak nyitva tartása: pénteken és szombaton 16.00-23.00 óráig, vasárnap 16.00-21.00 óráig

• Vendéglátás a Czuczor Gergely utcában

• Szódás lovaskocsi járja körbe a belvárost, frissítőt biztosít a járókelőknek pénteken 12.00-19.00 óráig és vasárnap 10.00-12.00 óra között

• Állandó szódásüveg kiállítás

Albert Zsolt, Bendecs Gyula Gábor gyűjtő és Hámori Sándor Rotary Club tag gyűjteményeiből

Helyszín: Látogatóközpont Győr, Baross G. u. 21.

A kiállítás megtekinthető:

Hétfőtől-péntekig 9.00 - 17.00

Szombaton 9.00 - 14.00

• Harley-Davidson motor kiállítás az Apátúrház előtti téren

A H.O.G.® azaz a Harley Owners Group, magyarul a Harley Tulajdonosok Klubja szerte a világon nagy népszerűségnek örvend. A győri szervezet 2003-ban jött létre. Tagjai fontosnak tartják a Harley-Davidson márka és az ahhoz szervesen kötődő szabadság érzés népszerűsítését, melynek érdekében rendszeresen szerveznek különböző programokat, motoros túrákat, valamint ellátogatnak hazai és külföldi rendezvényekre, ezzel is szorosabbra fűzve Harley Owners Group-hoz tartozó chapterek közötti barátságot. Jelentős jótékonysági tevékenységük is.

Szombaton és vasárnap:

• Retro kisautók vezetése az Apátúrház előtti téren a gyerekeknek

• Kézműves játszóházak a fröccs és a győri legendák témakörében a gyerekeknek 10.00-13.00 és 15.00-18.00 óráig

• Játszótér - tekerhető, forgatható, ördöngős szerkezetek és feladványok gyerekeknek és felnőtteknek a téren

• Ingyenes omnibuszos utazás indul 11.00-19.00 óráig minden egész órában a Győri Levéltár elől

2017. szeptember 29. péntek

16.30
Bencés Big Band felvezetője

17.00
A Fröccsnapok megnyitása

Az ünneplők virágfüzérrel övezik Jedlik Ányos szobrát a Nyúli Dalárda kíséretével

Köszöntőt mond a Rotary Club elnöke, a Rotary District tisztségviselője és Szeles Szabolcs Győr Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője

17.30
Bencés Big Band koncertje

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium zenekara 2006 őszén alakult a gimnázium tanulóiból és tanáraiból. Műsorukon a klasszikus swing, latin, és funky örökzöldek mellett a mai zene slágerei is megszólalnak. 2012-ben a XII. Budapesti Big Band Fesztiválon „B” kategóriában ezüst minősítést szereztek. 2014-ben meghívást kaptak a Pannonhalmi Jazz-Terasz rendezvényre, ahol két vendégművésszel, Tóth Viktor altszaxofonossal és Mágedli Maja énekesnővel közösen léptek fel. Továbbá együtt játszottak Bazsinka Mihály szaxofonossal, Majsai Gábor énekessel, valamint Muck Ferenc szaxofonossal. Improvizációs Műhely néven egy újabb iskolai szakkört is indítottak, melynek célja a kiszenekari játék és az improvizációs készségek fejlesztése. A zenekar összetétele minden évben változik. A 11 éves Bencés Big Band munkájában mindezidáig több mint hetven diák vett részt. Vezetőjük Kiss Zsolt, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium énekzene tanára.

19.00
GUBÁS GABI és az Éjszakai Nesz zenekar koncertje
Bossa-est avagy Szabad-e a tested este?

Előzenekar: Sanzon Elysee

A világirodalom legszebb verseiből válogatott gyöngyszemek, fűszerezve bossa, samba, cuba dallamokkal és egy csipetnyi swinggel. Töltsön egy remek estét nagyszerű költők társaságában: József Attilától Ady Endréig, Nemes Nagy Ágnestől Kányádi Sándorig. Az est házigazdája és egyben előadója Gubás Gabi, a mediterrán hangulatról az Éjszakai Nesz zenekar gondoskodik.

Zenekar:
Gubás Gabi: ének
Pálfy Zsolt: ének, gitár
Tettamanti Tamás: trombita
Bata István: ének, basszusgitár, szaxofon
Ölvedi Gábor: perka
Badics Márk: dob
Pethő Illés: zongora

21.00
Guca Partyzans Brass Band

2012 nyarán alakult meg a kilenc tagú Guca Partyzans, Magyarország első Balkán rezesbandája, magyar profi válogatott jazz-zenészekből. Célja, hogy Magyarországon is elérhetővé váljon a Kusturica-filmekből jól ismert balkáni szerb "underground" trombitazene. A zenekar annyiban különbözik a klasszikusoktól, hogy megtartva a számok népzenei stílusát ­ "balkáni jellegét", mégis egy európaibb, igazi XXI. századi őrületet tud adni.

2017. szeptember 30. szombat

10.00
A kiskakas gyémántfélkrajcárja
A Babtáruslat előadása

Félkrajcáros történet, melyből kiderül, hogy működik-e az okosító tabletta, hogyan lehet farkas szemet nézni, illetve ki birtokolhatja a talált kincset.

11.00
Rátóti csikótojás

Avagy mi a tököt keresünk mi? Klasszikus rátóti történet, mely Győrben is megtörténhetett volna, pl. győri szereplőkkel. Mert aki (sütő)tökös, annak van sütnivalója...

II. Rotary Töktusa

A Győri rotary Club tavaly nagy sikerrel rendezte meg első alkalommal a tökök versenyét. Az idei évre szánt palántákat a tavalyi év nyertes terményének magjából Hámori Sándor nevelte, melyeknek kiültetését számos lelkes rotary tag vállalta. Fajtáját tekintve „giant” a növény, melynek termése - megfelelő gondozás mellett - óriásira képes fejlődni. A versenykiírást látva szereplőként vagy nézőként is nagyon vidám programra kell felkészülni: a legnagyobb tökön túl a tököm-bököm, legszexisebb tök és legszimpatikusabb tök, stb. díjak is kiosztásra kerülnek majd.

16.00
Akkordeon Harmónika Zenekar

17.30
Európa Koncert Szalonegyüttes

Az Európa Koncert Szalonegyüttes az elmúlt idők hangulatos, legendás szalonzenéit tárja elénk. Ismert és feledésbe merült tánc és karakterdarabok színesítik repertoárjukat. A tíz éve koncertező, győri muzsikusokból álló szalonegyüttes műsora Farkas Árpád vezetésével csendül fel.

19.00 Pankastic!
A zenekar egyedi stílusa, melyet Django-Popnak neveztek el, a “boldog békeidők” jazz-es hangzásvilágát egyedien ötvözi a modern popzenével. Felléptek a legrangosabb fesztiválokon (VOLT, Paloznak Jazz Fesztivál, Zsidó Kulturális Fesztivál, Veszprémfeszt, Cziffra Fesztivál) és rangos koncert helyszíneken (MÜPA, MOM, Budapest Jazz Club, Margitszigeti Szabadtéri Színpad). A zenekar sikeresen szerepelt A Dal 2015 című műsorban is, a Kicsi a világ, de nagy a világ című dalukkal egészen a középdöntőig versenyben voltak.

21.00 Szabó Leslie Band

Szabó Leslie a hazai zenei élet egyik legsokoldalúbb zeneszerzője és szövegírója, akit a 2003-as Megasztár döntőseként, és a 2013-as Euróvíziós Dalverseny középdöntőseként ismert meg a nagyközönség. Az elmúlt évek során főként zeneszerzőként és szövegíróként tevékenykedett. Számos sikeres dal és dalszöveg fűződik a nevéhez, és olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint Roy és Ádám, Group ’n Swing, Szekeres Adrien stb.

Legismertebb saját dala az Utazás, ami hosszú évek óta a rádiók és a közönség nagy kedvence. Négy szólólemeze jelent meg, amelyek közül a legfrissebb az Új oldal címet viseli.

Szólóban, duóban és a Szabó Leslie Band-del rendszeresen turnézik országszerte. A tavaly megújult Szabó Leslie Band tagjai mind kiváló zenészek, akik kizárólag élőzenét játszanak és legtöbbször a közönség kedvencei lesznek!

2017. szeptember 30. szombat - Győri Legendák Napja

11.00
Plasztikonok

Szabadtéri képmutogatás - A Győri Nemzeti Színház stúdiósainak és színészeinek előadásai

Mi az a plasztikon? Ez a hagyományos szabadtéri képmutogatás már sok-sok éve állítja meg az utcaszínház kedvelőit, tíz - tizenöt percre, hogy hazánk és városunk legendáit mesélve megnevettesse őket. A fellépők a Győri Nemzeti Színház stúdiósai, de néhány zenész és színész is feltűnik közöttük. A verses formát a „Slam poetry” hazai virtuózának, Bárány Bencének köszönhetjük.

Témáink: Szent László pénze, Szent Johanna legendája, a Kismegyeri csata, Kinizsi Pál, Szondi György, Xantus János, Szigetvár ostroma, Hany Istók, a Frigyláda-szobor legendája, Fröccs, Attila legendája, Honfoglalás, a vastuskó legendája, Lőcsei fehér asszony, Pálffy Miklós, a Bakonyi betyárok, Dobó István, Janus Pannonius, Verebes, a mágus, Apor Vilmos, Nosztalgia egy letűnt életkor után (a Csónakos szobor legendája), a győri Rába part (slam poetry plasztikon), Könnyező Szűz Mária, Győri kézilabda, a Rómer ház története

Helyszín: két kis színpad; 1.) Szent György szobor a Baross úton 2.) A Frigyláda és a Szódásszifon díszkút között 3.) Vaskakas díszkút a Dunakapu téren

(Az előadások a Baross úti színpadon kezdődnek, ahonnan a színészekkel együtt mehetünk a következő helyszínre.)

11.00
Győri csodák és legendák nyomában
Ingyenes idegenvezetés
Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva

Győr egy dinamikusan fejlődő város, minden évben új "csodák" részesei lehetnek látogatói. Legendái viszont a hagyományok őrzéséről, a mesék szeretetéről tanúskodnak. Ismerkedjen ezen a sétán a város színes történeteivel!

Találkozás: Vaskakas Díszkút

16.00
Plasztikonok

Szabadtéri képmutogatás - A Győri Nemzeti Színház stúdiósainak és színészeinek előadásai

Helyszín: két kis színpad, a Szent György szobornál a Baross úton, a Frigyláda és a Szódásüveg szobor között és a Vaskakasos kútnál a Dunakapu téren

(Az előadások a Baross úti színpadon kezdődnek, ahonnan a színészekkel együtt mehetünk a következő helyszínre.)

18.00
Szerelmekről mesél a város

Ingyenes idegenvezetés
Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva
A város legendás látogatóinak, lakóinak a háttérben meghúzódó magánéleti, szerelmi történeteinek szálait fonjuk össze ezen a sétán. Érdekes életrajzi történetek az elmúlt évszázadokból. "Új utak, új élmények!"

Találkozó: Bécsi kapu tér

19.00

Plasztikonok

Szabadtéri képmutogatás - A Győri Nemzeti Színház stúdiósainak és színészeinek előadásai

Helyszín: két kis színpad, a Szent György szobornál a Baross úton, a Frigyláda és a Szódásüveg szobor között és a Vaskakasos kútnál a Dunakapu téren

(Az előadások a Baross úti színpadon kezdődnek, ahonnan a színészekkel együtt mehetünk a következő helyszínre.)

20.00
Győri rögtönzés I-II.

Az improvizáció, a színpadi rögtönzés egy legendás színjátszási forma. Sajátossága, hogy a szereplők leírt szöveg nélkül, helyben, saját ötleteikből építik fel a történetet, a helyzeteket, és a mondókájukat. A téma ezúttal is a középkor, az idei téma pedig a verseny.

Szereplőink a Győri Nemzeti Színház, a győri Import Impró Társulat művészei közül kerülnek ki, és vidám nyáresti szórakozást ígérve várják Önöket!

Helyszín: Dunakapu tér, Vaskakas kút melletti színpad

20.00
Séta a győri éjszakában

Ingyenes idegenvezetés

Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva

A városnéző séták örök kedvence az éjszakai séta! Győr csodálatos barokk belvárosa gyönyörű látványt nyújt az esti kivilágításban is, ami önmagában is sétára csalogat. Mi ehhez még a látnivalók legérdekesebb történeteit meséljük el ezen a sétán.

Találkozó: Dunakapu tér, Pulzus-szobor

21.00
Plasztikonok

Szabadtéri képmutogatás - A Győri Nemzeti Színház stúdiósainak és színészeinek előadásai

Helyszín: két kis színpad, a Szent György szobornál a Baross úton, a Frigyláda és a Szódásüveg szobor között és a Vaskakasos kútnál a Dunakapu téren

(Az előadások a Baross úti színpadon kezdődnek, ahonnan a színészekkel együtt mehetünk a következő helyszínre.)

17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 órakor

Földalatti sétálószínház - A bűn pincéje

A Széchenyi tér sarkán a Városi Levéltár pincéjében épen fennmaradt egy középkori cellasor, Győr várának tömlöce, ahol többek között a lőcsei fehér asszony is raboskodott. Ez a helyszín indítja meg évről évre a Győri Nemzeti Színház színészeinek és stúdiósainak fantáziáját. Mintegy negyven perces sétálószínházi előadásukban középkori bűneseteket, rémtörténeteket, legendákat dolgoznak fel. Nyomon követhetjük a győri várat hősiesen védő, majd a törököknek átadó Ferdinánd Hardegg kapitány igaztörténetét, ízelítőt kapunk a középkori igazságszolgáltatás megdöbbentő gyakorlatából, a bácsai boszorkányper nyilvános tárgyalásán is részt vehetünk, és megismerhetjük Géczy Julianna véleményét saját – erősen vitatott – történelmi szerepéről. A különteremben idén a végzet asszonyairól esik szó.

Előadásunkon egyszerre maximum 30 főt tudunk körbevezetni, tíz éven aluliaknak még szülői felügyelet mellett sem ajánljuk a programot. Hideg van, majdnem sötét, és egyenetlen a talaj, csak az jöjjön, aki bírja…

Játsszák: Homlok Bertalan, Bertalan Zita, Somogyi István, Balogh Anna, Kszel Attila, Csizmadia Örs, Molnár Zsolt, Iván Orsi, Molnár Saci, Karli Zsófia, Benkő Barbara, Daróczi Noémi, Bárány Bence

Helyszín: Győri Városi Levéltár pincéje (Rákóczi Ferenc utca 1.)

Időtartam: kb. 40 perc

Belépő: 500 Ft/fő (jegyek válthatók a helyszínen 16 órától valamennyi előadásra)

Csak 10 éven felülieknek.

2017. október 1. vasárnap

10.00
Jedlik emléke és a fröccs története – tematikus séta Győr belvárosában
Ingyenes idegenvezetés

Idegenvezető: Kauker Bálint

Jedlik Ányos Győr köztiszteletben álló bencés tanára, akinek munkássága megalapozta, hogy Győr ma a "Fröccs városa" lehet. Milyen út vezetett idáig? Erről szól ez a séta.

Találkozó: Széchenyi tér, Mária-oszlop

11.00

Mandula világgá megy – a Kispárna mesezenekar koncertje gyerekeknek

Mandula egy szép napon elhatározza: világgá megy. Össze is pakol egy óriási hátizsákba mindent, amiről azt gondolja, nélkülözhetetlen számára. Csomagja túlságosan nehéz, így pihenőt tart. Mialatt azon töpreng, mitől válhatna meg, zenészekkel és gyerekekkel találkozik. Velük együtt keresi a választ arra, hogyan folytathatná könnyebben útját. Sorra kerülnek elő a játékok, a fogkefe, a távcső. Ezek mindegyikéről szól egy dal... Mandula hátizsákjának legmélyén a kispárnája lapul, ami eszébe juttatja otthonát... Úgy dönt, hazamegy.

16.00
Why Not Acoustic Pop Quartet koncertje

Egy formabontó kreatív csapat, akik minden pop klasszikusból a legjobbat hozzák ki. Zenei tabuk nélkül alakítják át a rádióban megszeretett legnépszerűbb dalokat és az utóbbi két évben saját zenei arculatukat is megmutatták önálló szerzeményeikben. Mindezt különleges kompakt felállásban: ének, gitár, basszusgitár és ütőhangszerek. A Why Not eltökélt célja, hogy egy kellemes helyen a zenére éhes közönség feltöltődve induljon haza, hogy egy rendezvényről ne fásultan, hanem mosolyogva térjen nyugovóra a vendég, hogy a rádiót hallgatva meglepetten kiáltson fel valaki, hát ezt nem is gondoltam, hogy így is lehet, MIÉRT NE?

A zenekar tagjai: WhyNot
Molnár Emese – ének
Udvarhelyi Gábor – gitár
Éder Ferenc “Lá” – basszusgitár
Takács Marci – ütőhangszerek

17.30
Andorai Péter & Graceband koncertje

A zenekart Andorai Péter alapította, akikkel Elvis Presley világhírű slágereit dolgozza fel nagy sikerrel a magyar és nemzetközi közönség előtt. Péter szólóban és zenekarral is igen tekintélyes résztvevője az Elvis Presley tiszteletére megrendezett versenyeknek az USA-ban lévő Dallas-tól kezdve más európai fesztiválok helyszíneiig. A koncert egy igazi 50-60-as évek békebeli amerikai hangulatot idéző műsort kínál, amelyben felcsendülnek Elvis Presley és kortársai örökzöld szerzeményei.

19.30

Fiatal tehetségek a Rotary Clubok támogatásával

Kovács Bálint (furulya) és Hurtik Rita (hegedű)

A Virtuózok Komolyzenei Tehetségkutató elődöntőjéig jutott Kovács Bálint bemutatkozása a győri közönségnek.

20.30

Fugato Orchestra Tribute koncertje

Zene, amelyet többféle energia hajt: a jazz lazasága, a barokk kiműveltsége, a rock ereje, és a világzene frissessége.

A háromszoros Fringe-közönségdíjas Fugato Orchestra, a hazai koncertvilág egyik legszínesebb formációja. Zenéjük képies és elgondolkodtató, lendületes és humoros, bámulatos és virtuóz. A Fugato bátran feszegeti a határokat: a legkülönfélébb technikákat, hangszereket és stílusokat ötvözik, zenéjükben tökéletes harmóniába kerül a szimfonikus hangszerekkel a dobok, a basszusgitár, az énekesek és az elektronika hangzása. A Tavaszi Fesztiválon három egymást követő évben elnyerték a Budapest Fringe Fesztivál közönségdíját. 2007-ben a Fugato az International Live Award nemzetközi tehetségkutató verseny bécsi döntőjén megnyerte a legjobb magyar zenekarnak járó Hungarian Live Award díjat.
Tribute műsoruk során, a zenekar a progresszív rock korába kalauzolja a közönséget, ahol Alpár Balázs saját szerzeményei mellett, Mike Oldfield, Ian Anderson és Jethro Tull szimfonikus átiratai is felcsendülnek.

20.00
Győri csodák by night
Ingyenes idegenvezetés

Idegenvezető: Kauker Bálint

A városnéző séták örök kedvence az éjszakai séta! Győr hangulatos belvárosa sétára csalogat. Ezen a programon néhány impozáns újdonságot is megmutatunk az esti fényeknél és közben mesélünk a város történeteiből.

Találkozó: Dunakapu tér, Pulzus-szobor

Kísérő program:

SCHIMA BANDI retrospektív kiállítása

A győriek által főleg híres cégérei, valamint köztéri- és egyházi alkotásai révén ismert és tisztelt Schima Bandi ötvösművész retrospektív kiállítás nyílik a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A kiállításon a neves ötvösművész életműve műfajok szerint kerül bemutatásra, a tárgyakhoz kapcsolódó, önálló grafikai értéket képviselő míves tervek kíséretében. A kiállított alkotások között az egyházi tulajdonban levő és tárlaton eddig még sosem szerepelt- liturgikus tárgyak mellett a múzeum helytörténeti gyűjteményében és magántulajdonban található használati- és dísztárgyak, útinaplók, írott dokumentumok, levelek, mail art munkák, valamint Schima Bandi életét és legfontosabb alkotásait bemutató fotók tárulnak a közönség elé, felidézve a gazdag művészi pálya legfontosabb állomásait. Ezt szolgálja a hozzá kapcsolódó előadássorozat is, amely a muzeológusi háttérmunkák tanulságait összegzi és osztja meg az érdeklődőkkel.

Helyszín: Magyar Ispita (Győr, Nefelejcs köz 3.)

Megtekinthető: 2017. szeptember 28 – december 10. között, hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt