Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Július 15. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Vizet oszt a MÁV a hőség miatt

Vizet oszt a MÁV a hőség miatt

A személyszállító vasúttársaság az elkövetkező napok rendkívül meleg időjárására tekintettel 11 nagyobb vasútállomáson, továbbá a közlekedő étkezőkocsijaiban ásványvizet biztosít a vonatok utasai számára.

A MÁV Zrt. az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet, magas érték esetén a biztonságos vonatközlekedés érdekében fokozott pályafelügyeletet vezethet be - áll a vasúttársaság közleményében.

A MÁV-START Zrt. a mai naptól a budapesti fejpályaudvarokon, nyolc nagyobb vidéki állomáson és a közlekedő étkezőkocsijaiban ásványvizet biztosít a vonatok utasainak. Az utasok a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati, a Budapest-Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson a peronon tartózkodó személyzettől tudják átvenni az ásványvizet a rendelkezésre álló készlet erejéig, ami naponta összesen több mint harmincezer palack. A vonatok fedélzetén az étkezőkocsi üzemeltetőjétől lehet kérni az ingyenes ásványvizet, vagy a jegyvizsgáló tud segítségképpen információval szolgálni.

A szolnoki EFOTT találkozóra sok vendégre és megnövekvő utasforgalomra számít a MÁV, ezért több kocsival megerősített szerelvények is közlekednek ezen a vonalon vasárnapig. Az ide utazók figyelmébe ajánlja a vasúttársaság, hogy – közvetlen vonattal utazva – a Budapest-Nyugati és a Keleti pályaudvaron, továbbá a nyíregyházi és a debreceni állomások peronjain tudják igénybe venni az ingyenes, komfortjavító szolgáltatást. A tokaji Hegyalja Fesztiválra közvetlen vonattal utazók pedig a Keleti pályaudvaron, Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon kaphatnak a peronokon ásványvizet.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél – 50-60 Celsius-fok között – a pálya deformálódhat. Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezet be. A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak. Emiatt a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, sérülés előfordulhat a nagy melegben. A MÁV Zrt. pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó ügyeletesei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a keletkező pályahibákat.

A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: máv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket