Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Június 10. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: Goodwill PR

Visszatér korábbi helyére a Ladikos Fesztivál

Visszatér korábbi helyére a Ladikos Fesztivál

Zenei csemegékkel várják a közönséget a mecséri Duna-parton

A Szászcsávási Banda és Férfidalárda, a tököli Kolo Zenekar, a Kossuth díjas Vujicsics Együttes, a Söndörgö Együttes, valamint a Miqueu és Baltazár Montanaro provance-i oxcitán zenész duó által fémjelzett Vents d’Est lesz az idei Ladikos Fesztivál húzóneve, de mellettük a hagyománynak megfelelően számos méltán elismert fellépő szórakoztatja 2017. június 10-én, szombaton, Mecséren a hagyományos Ladikos Fesztivál közönségét.

Az igazi „ladikos hangulatot” a zene, a tánc, a vásári komédiások, fotó- és képzőművészeti előadások, kézműves foglalkozások, bor- és pálinkakóstolók teremtik meg. Az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvénye idén újra visszatérhet korábbi, megszokott helyére, a Mosoni-Duna partjára.


A Ladikos Fesztivál az elmúlt évtizedben túlélt árvizet, új helyszínen is megteremtette a megszokott hangulatot, most pedig, a 12. évben ismét visszatér a Mosoni-Duna partjára. A Szigetköz szívében Mecséren megrendezett népzenei találkozó és fesztivál az ország egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé vált: évről évre mintegy száz fellépőt és több ezer látogatót vonz magához.
- Idén végre visszakerülhet a Fesztivál a „régi” helyére és igyekszünk ezt úgy „belakni”, hogy visszajöhessenek a régi ladikos érzések a Mosoni partján – mondta el Henics Tamás, a fesztivál főszervezője, akitől megtudtuk azt is, hogy a fesztivál talán egyik legérdekesebb fellépője az erdélyi, Kis-Küküllö mentéről érkező Szászcsávási Zenekar és Férfi Dalárda lesz.

Részvételük apropóját az adja, hogy idén ünnepeljük a Reformáció meggyökerezésének 500-ik évfordulóját. A Kárpát-medencei magyarság hagyományainak színes világában két település őrizte meg a régi református dallamkincs megszólaltatásának többszólamú népi és egyházi énekmódját. Az egyik a felvidéki Magyarböd (ahol asszonyok énekelnek több szólamban), a másik a Küküllö-menti Szászcsávás, ahol a férfiak éneklik a gyönyörű fennmaradt egyházi énekeiket, természetesen a mintegy 300 évig létezett paraszti kultúra népdalhagyományaival átszőve.

A szászcsávási kórus 70-90 éves tagjai a mai napig együtt énekelnek, és örömmel mondtak igent a meghívásra. Először a mecséri templomban tartanak egy szép előadást, majd fellépnek a fesztivál színpadon is, ahol a csávási cigánybanda kíséretében is énekelnek a fesztivál közönségének.

  • Idén is lesznek visszatérő vendégeink, mint a Palatkai Banda, a Kalotaszegi Banda, a Cserók Táncegyüttes, mellettük azonban több új fellépőt is köszönhetünk a Ladikos Fesztiválon. Most először lesz vendégünk a tököli Kolo Zenekar, akik a hazai délszláv zenei kultúra kiváló képviselői és ezen alkalom kapcsán egy ritkán hallott zenei anyagot is bemutatnak, a magyarországi szlovének (vendek) dallamait is megszólaltatják. Külön figyelmet érdemel a Kossuth díjas Vujicsics Együttes és a gyerekeikből verbuválódott, mára világhírű Söndörgö „Apa-Fia koncertje”, kiegészülve a Miqueu és Baltazár Montanaro provance-i oxcitán zenész duó (szintén apa és fia) által fémjelzett Vents d'Est (Keleti szél) produkcióval.
  • Az idei fesztiválon fellép még az Alinea4 – Provanszi Kórus, Ágoston Béla és a Zsivány Négyes, a Boka Színház,a Magos Zenekar, a Szigony Zenekar, a Voodoo Papa Duo és a Zerkula Zenekar.

Az egész napos rendezvény jó hangulatáról a zenekarok mellett számos tánccsoport - Cserók, Aranymálinkó-, Öttevényi- és Mecséri Gyermektánccsoport, valamint Muszka Ilonka, Muszka György, Tálasi Ági és Kiss Zsolt táncosok gondoskodnak. A látogatókat a Ladikos Lakoma – Főzőverseny, a Koccintó Galéria és Folk Udvar, gasztro-pontok, bor- és pálinka bemutatók és kóstolók, kézműves- és gyermekfoglalkozások, tánctanítás, kirakodóvásár, valamint fotó-, néprajzi- és kortárs képzőművészeti kiállítások várják.

  • Idén egy különleges programmal szeretnénk kimutatni, hogy a fesztivál szervezői és résztvevői kiemelten figyelnek a környezetünkre és óvják azt. A Ladikos Fesztivál ideje alatt a fellépő vendégekkel közösen három hazánkban honos botoló füzet ültetünk el zeneszóra, a facsemetéket pedig az ültetésben résztvevő három erdélyi zekekarról nevezzük el – árulta el Henics Tamás főszervező.

A program sikeréhez nagymértékben hozzájárulnak a segítő kezet nyújtó helyi cégek és vállalkozások. Mecsér Önkormányzatának támogatása mellett, kiemelt támogató évek óta a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft, a helyi Jáger és Társa Kft, a Forrás Üzletlánc is. A fesztivál kiadványainak tervezését és kivitelezését Klebercz Gábor és grafikai stúdiója végzi, kivitelezésüket a győri Varázsceruza BT vállalta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.