Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Február 06. 10:06, szerda | Helyi
Forrás: Lébényi Közös Önkormányzati Hivatal

Virágok közt Lébényben

Virágok közt Lébényben

A III. Mályvavirág Nap Lébényben az érzelmekre hatott leginkább. A résztvevők nevettek és sírtak. Mindezt felváltva.

De menjünk vissza egy kicsit az időben. Az idei évben ismét egy kis csapat indult a már szokásos ’turnéra’, hogy minél több nőhöz eljuttassa a megelőzés fontosságának üzenetét.

László-Rosta Zsanett, a Lébényi Mályva Nap kezdeményezője, Pusztai Dóra polgármesteri referens és Árendás Anikó kulturális referens a Szigetköz-Mosoni-sík Leader Egyesület hölgyeihez érkeztek elsőként. A továbbiakban fogadták őket Mosonmagyaróváron Fehérné dr. Bodó Mariann jegyző asszony és kollégái, valamint a Kisalföld Szerkesztőségének dolgozói. Eljutottak a Kistérségi Egyesített Szociális Intézménybe Csiba Erzsébet igazgató asszonyhoz, Rátkay Katalinhoz, a Moson Megyei Nők Egyesületének elnökéhez. Elvitték az üzenetet a Karolina Kórházban található EFI irodába, Deé Ritához, a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért elnökéhez, és Máriakálnok község polgármesteréhez, Dr. Tóásóné Gáspár Emmához. Mindegyik helyszínen támogatást kapott a rendezvény, és a hölgyek nőként, anyaként teljes mértékben kiálltak a méhnyakrák megelőzésének fontosságára mellett.

A figyelemfelhívó kampány után nagy figyelem övezte a III. Lébényi Mályvavirág Napot. Az esemény aktív résztvevője minden évben Kovács Gábor polgármester, aki az idei alkalommal ismét saját mesével készült. A továbbiakban az érdeklődők egy novellarészletet hallhattak a témához kapcsolódóan, illetve megcsodálhatták a helyi óvodások rajzait, melyek a ’lányok és a gyöngy' témában készültek.

Említésre kerültek a Mályva Tükör című fotókiállítás képei is. A kiállítás novemberben volt megtekinthető a lébényi Civil Centrumban. A tárlat a rák emberi oldalára világít rá. A fotókon 12 érintett nő mutatkozik be azon érzelmekkel, melyet a gyógyulás során a legmeghatározóbbnak éreztek. A rendezvényen a képek készítője, Balogh Alex is jelen volt.

Az első évtől kezdve egy nagy álom volt, hogy ellátogasson a Lébényi Mályvavirág Napra Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke. Ez most, a harmadik alkalommal valóra vált. A vele készült személyes interjú tartalma mindenki szemébe könnyeket csalt. Icó mesélt arról, hogy két kisgyermekes anyaként hogy sikerült feldolgoznia a lehetetlent, és hogy lépett a gyógyulás útjára. Beszélt a Mályvavirág Alapítvány létrejöttéről, és arról, hogy mi minden tesznek a segítségnyújtás keretein belül. Elsődleges számukra a megelőzés fontosságának hirdetése, de a frissen diagnosztizált betegek mellett is ott vannak a műtéttől kezdve az utógondozásig. Munkájuk az iskoláskorúakra is kiterjed, hogy a széleskörű tájékoztatás és megelőzés a lehető legkorábban megkezdődjön.

A rendezvény megható pillanata volt, amikor Tóth Icó egy mályvavirág tövet nyújtott át Lébény város polgármesterének, így az alapítvány jelképének számító virág Lébénybe is eljutott, és elültetésre kerül majd a Közösségi Ház udvarában.

A rendezvény végén közös fotók készültek, majd előkerültek a gyöngyök. A résztvevők ezzel is szolidaritásukat fejezték ki. Az elkészült karkötők olyan helyre jutnak el, ahol frissen diagnosztizált betegek kapják majd meg. Ez a közös alkotás azt szimbolizálja számukra, hogy nincsenek egyedül.

A Mályvavirág Alapítvány csapata és munkája fantasztikus. A Lébényi Mályvavirág Napon is fontos cél, hogy hozzájuk hasonló szeretettel és lendülettel juttassák el a lébényi és környékbeli hölgyekhez az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét üzenetét.

Lébény Város Önkormányzata számára is nagyon fontos a nők egészsége. Az idei évben is átnyújtásra került 30 darab képzeletbeli kupon, melyek az egészséget szolgálják a nőgyógyászati szűrés megvalósulásával. Hölgyek, szűrésre fel! Tegyünk magunkért!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét