Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Február 27. 22:56, szerda | Helyi
Forrás: GYERMEKOSZTÁLY KAROLINA KÓRHÁZ·

Vérvétel a Karolina Kórház Gyermekosztályán a kislaborban

Vérvétel a Karolina Kórház Gyermekosztályán a kislaborban

A Karolina Kórház Központi Laboratóriumától elkülönítve a felújított Gyermek osztály „kislaborjában” történik a 0-18 éves korú gyermekek vérvétele.

Vérvételi lehetőséget a Mosonmagyaróvár és vonzáskörzetéből vérvételre szóló beutalóval rendelkező gyermekek vehetik igénybe.


Vérvétel, hétfőtől-péntekig 07 órától - 08 óra 30 percig történik.

Helyszín: 2 emelet (büfénél lévő lépcsőház) Gyermek osztály előterében lévő vérvételi labor.
A hatékony vérvétel érdekében mindenképpen felhívjuk a szülők figyelmét a megfelelő, mind fizikai (éhgyomorra tartani, reggel vizet itatni a vénák telítődése céljából), mind mentális (elmondani, mi fog történni, nem elhazudni a kisebb fájdalmat) felkészítés fontosságára.
Az elkészült eredmények általában másnap átvehetők,

· a vérvétel helyén a gyermekosztályos kislaborban,
minden nap 10 órától - 14 óra 30 percig.

· Vérvételi eredményeket a szülők személyigazolvány bemutatásával vehetik át.

Amennyiben más személy veszi, át a leletet, a szülőknek meghatalmazást kell írni.


· A hosszabb vizsgálati idővel, napok, hetekkel később el készülő eredményekről a vérvétel során mindig tájékoztatjuk a szülőket. Mindig megadva, hogy kb. mikor lesz kész az adott vizsgálat eredménye.

Vérvételeknél a szülő jelenlétét biztosítjuk. Szülőt tájékoztatjuk a beavatkozás elvégzése előtt, elmondjuk, hogy mit hogyan csinálunk. Gyakran előfordul, hogy a gyermek, illetve a szülő nehezen viseli a beavatkozást, ilyen esetekben a félelem oldására különféle praktikákat alkalmazunk, például játékok felmutatásával, meséléssel, beszélgetéssel. Laboratóriumunkban gyermekbarát környezetet alakítottunk ki ezzel is oldva a kis betegek szorongását.

Vérvétel kivitelezése:
· A gyermekek vérvétele érkezési sorrendben történik.

· A vérvételt megelőzi a beteg azonosítása, beutalón szereplő kéréseknek megfelelően a vérvételi csövek felcímkézése és a számítógépes adatrögzítése.

· Vérvételt megelőzően a szülőnek és a gyermeknek is játékosan elmagyarázzuk a beavatkozás menetét, kérdéseket tehetnek fel, ezzel is oldva a feszültséget.

· Vérvételeknél betegbiztonsági okok miatt egy ápolónő mindig segít a labor asszisztensnek a kis páciensek megfelelő pozicionálásában és rögzítésében.
Amennyiben a szülő szeretné a gyermeket az székben ölbe fogni a vérvétel alatt, erre lehetőséget biztosítunk, mivel így lelkileg kevésbé megterhelő a beavatkozás a gyermeknek és a szülőnek. Amennyiben a szülő nem kíván részt venni vérvételnél, rosszulléte miatt illetve, ha nem megfelelően segédkeznek (nem tartja megfelelően a gyermeket), akkor a segítő ápolónőn kívül még egy ápolónő bevonására van szükség, aki széken ülve ölébe veszi a gyermeket.

· Az esetek nagy részében az 1 év alatti gyermekeknél a fejvénát használjuk vérvételre, illetve a kézfejet, mivel a könyökhajlatban ennyi idősen ritkán érezhető stabil véna. Nagyobb gyermekeknél könyök hajlatban lévő vagy kézfejen lévő vénát használjuk vérvétel céljából.

· Megfelelő véna kiválasztása szemmel, tapintással illetve szükség esetén a vénakereső készülék használatával történik.

· Megfelelő véna kiválasztása után felhelyezzük az érszorítót, ezt követően előírás szerint dezinficiáljuk a szúrni kívánt területet.

· Stabil könyökvénából vákuumos módszerrel, Vacuette tűvel, a hozzá tartozó csövekbe, illetve a kevésbé látható, vékonyabb vénáknál sima tűt használva csepegtetjük a kívánt vérmennyiséget.

· Vérvétel után még egy kicsit elbeszélgetünk a gyermekkel oldva a szorongást, megdicsérjük a bátor viselkedéséért. Közben megfigyeljük szúrás helyét, valamint az estleges rosszullét, ájulás jeleit.

· Minden gyermek a vérvétel után kisebb ajándékot kap, matricát, plüss állatot, bátorság oklevelet stb.

· Amennyiben a páciens jól van és a szúrás helye sem vérzik már, tanácsokkal ellátva elengedjük (evés, ivás, leletek átvétele stb.) a laborból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.