Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végre élénkülni látszik a hazai lakáshitelezési piac

Végre élénkülni látszik a hazai lakáshitelezési piac

Kezd fellendülni a lakáshitelezés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint - írja a Világgazdaság. Májusban a háztartások 21,1 milliárd forintnyi lakáscélú kölcsönre kötöttek szerződést a pénzügyi intézményekkel, ami a végtörlesztés idején történt hitelkiváltások óta a legmagasabb össze.

Az első öt hónapban a lakosság már csaknem 78 milliárd forintnyi lakáshitelt igényelt, ez majdnem 60 százalékkal több a tavalyinál. A havi 20 milliárd forint fölötti folyósítási összeg sem számít még kiemelkedően magasnak, hiszen a válság előtt ennek a három-négyszeresét is kihelyezték havonta a bankok. 2009 óta viszont ez a havi volumen már a nagyobbak között van. Ennél lényegesen többet csak a szocpol 2009 közepi megszűnése előtti hónapokban, illetve a végtörlesztés idején tudtak kihelyezni a hitelintézetek.

A lakáshitelezésben bekövetkezett fellendülést a kamatok csökkenése is támogathatta az utóbbi hónapokban. Az MNB adatai szerint a lakáskölcsönök áprilisban voltak a legolcsóbbak, májusban már emelkedtek a kamatok. Igaz, a drágulás minimális volt, mindössze 1 bázisponttal nőtt az átlagkamat, az ötödik hónapban így átlagosan 6,8 százalékos kamatok szerepeltek a szerződésekben, miközben a THM valamelyest még mindig csökkent, és átlagosan 7,62 százalékos volt. A meglévő forint lakáshitelek még mindig jóval drágábbak a frissen folyósítottaknál, az átlagkamatuk 8,66 százalékos, ami évente egy 6 millió forintos hitelnél több mint 110 ezer forintnyi többletet jelenthet a törlesztőrészletekben.

A lakáshitel mellett kis mértékben a többi hiteltípus iránt is nőtt a kereslet. Fogyasztási hitelből 18 milliárd forintnyit igényeltek, ami több mint kétéves csúcsnak számít, egyéb hitelből 11,5 milliárd forintnyit kérelmeztek, ez kilenc havi csúcsot jelent. A folyószámlahitelek volumene is növekedett április óta, ebben viszont technikai tényezők is szerepet játszhattak. Sokan ugyanis a májusi fizetésüket vagy egyéb járandóságukat az extra hosszú május 1-jei hétvége miatt már április 30-án megkapták, ami torzította a negyedik havi statisztikákat.

Ez a folyószámlahiteleket mintegy 23-24 milliárd forint mértékben érintő technikai tényező lehetett egyébként az oka annak, hogy májusban a háztartások 2009 novembere óta először nettó hitelfelvevőnek számítottak: 15,6 milliárd forinttal vettek fel több kölcsönt, mint amennyit visszafizettek. Mivel azonban májusban a forint is erősödött, a teljes lakossági hitelállomány a hónap végére így is csökkent, 6745,5 milliárd forintra, ami 2008 augusztusa óta a legalacsonyabb érték. A betétállományok kivonása is folytatódott májusban. A lakosság több mint 153 milliárd forintot vett ki a bankokból, ennek a pénznek egy részét vélhetően az értékpapírpiacon helyezte el.

Az ötödik hónap végére így a háztartások betétállománya 6 686,6 milliárd forintra zsugorodott, ez alig 80 milliárd forinttal magasabb már csak annál az állománynál, amit április végén értékpapírokban tartottak a kisbefektetők. A betétesek pénzéért egyelőre a bankok sem küzdenek, a kamatok ugyanis májusban is csökkentek, egy átlagos lekötésre mindössze 1,89 százalékos kamatot fizettek a hitelintézetek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során