Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 10. 12:49, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Újraindul a Fölszállott a páva

Újraindul a Fölszállott a páva

Újra megrendezi a Fölszállott a páva című néptáncos, népzenei vetélkedőt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza.

Erről Böröcz István vezérigazgató az MTVA, Kelemen László főigazgató pedig a Hagyományok Háza képviseletében szerdán írt alá partnerségi és együttműködési megállapodást az MTVA III. kerületi székházában. Böröcz István elmondta, hogy az új műsornak a tavalyinál hosszabb "kifutása" lesz, a selejtezők még az idén lezajlanak, az az ezekről készített összefoglalókat 2014 januárjától sugározza a Duna, a döntők márciusban és áprilisban lesznek.
Felidézte, hogy a népi kultúrára épülő vetélkedő több évtizedes kihagyás után indult 2012-ben ismét útjára. Hangsúlyozta, hogy a műsor sikere nemcsak az MTVA-é, hanem a Hagyományok Házáé is.
"Olyan tehetségkutatókat szervezünk, ahol értékek születnek és értékeket őrzünk meg" - emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette: a műsor feladata az is, hogy a népi kultúrát megszerettesse a nézőkkel. "Nem az ügy mellé álltunk, mi vagyunk az ügy" - fogalmazott Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, aki üdvözölte, hogy a negyvenéves táncházmozgalom tavaly végre lehetőséget kapott, hogy a Kárpát-medence közönsége előtt bemutatkozhasson. Mint fogalmazott, a hagyományos paraszti életforma eltűnésével a táncházmozgalomra hárul a feladat a paraszti kultúrát "élő módon" tovább vinni, hogy abból ne váljon múzeumi tárgy.
Kelemen László azt mondta, a Fölszállott a páva első szériája nem várt sikert aratott a közönség és a szakma körében egyaránt. Szerinte a műsor alapvetően nem verseny, hanem "egy hatalmas seregszemle", amely meggyőzi az ország nyilvánosságát a népi kultúra értékeiről.
A versenyre 16 és 35 év közötti énekesek, zenekarok, táncosok jelentkezését várják május 12. éjfélig a www.hagyomanyokhaza.hu és a www.folszallottapava.hu oldalon. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a produkció legfeljebb hétperces demófelvételét, fotókat a versenyzőről, illetve a kitöltött jelentkezési lapot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során