Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Január 18. 15:06, hétfő | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztrációk: mti

Újra javul a járványhelyzet Csehországban

Újra javul a járványhelyzet Csehországban

Mérsékelten újra javul a koronavírus-járványhelyzet Csehországban.

Az öt sávra osztott százpontos hivatalos kockázati táblázat alapján Csehországban december 27-e óta ugyan a legszigorúbb, ötödik sávra érvényes óvintézkedések vannak érvényben, de a gyakorlatban hétfőn már ötödik napja az enyhébb negyedik sávnak felel meg reális járványhelyzet.

A kormány a sávokba való besoroláson és az ennek megfelelő óvintézkedéseken akkor változtat, ha a járványügyi adatok hét napon át jobbak, vagy három napon át rosszabbak, mint az érvényben lévő csomag.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent kimutatás szerint a járvány terjedési mutatója jelenleg 0,71, míg december végén ez a szám meghaladta az 1,3-at. A kockázati táblázat további három legfontosabb paramétere közül javult a 100 ezer lakosra, illetve a 100 ezer, 65 éven felüli idős emberre eső fertőzöttek aránya is.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szerint a kormány várhatóan szerdán vagy csütörtökön foglalkozik a témával.

"Az óvintézkedések esetleges enyhítésénél a kórházi helyzet alakulása kulcsfontosságú lesz" - mondta Havlícek vasárnap a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízióban.

A legfrissebb kimutatások szerint vasárnap 6330 személyt kezeltek a kórházakban, közülük mintegy 1100 állapotát minősítették az orvosok súlyosnak. A kórházakra nehezedő nyomás ugyan néhány napja mérsékelten csökken, de a hatóságok a helyzetet továbbra is súlyosnak tartják. Hétfőig a koronavírus-járvány szövődményeiben a hivatalos adatok szerint 14 449 személy halt meg.

Andrej Babis kormányfő vasárnap este a közszolgálati televíziónak nyilatkozva jelezte, hogy a kormány várhatóan keddtől újra engedélyezi néhány további üzlet kinyitását. Konkrétan a papírboltokat, az alsóneműt, valamint a gyermek lábbelit és ruházatot árusító boltokat említette.

Kormányzati adatok szerint vasárnap estig több mint 105 ezer személyt kapott koronavírus elleni védőoltást Csehországban. Az első hullámban a leginkább veszélyeztetett egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit oltják be. Péntektől előjegyezhetik magukat oltásra a 80 évnél idősebbek is. Andrej Babis azt mondta, hogy vasárnap estig 154 200 ember regisztrált a rendszerben.

Csehországban január 22-ig szükségállapot van érvényben. Babis megerősítette, hogy a kormány kérni fogja a parlamenttől a szükségállapot további 30 nappal való meghosszabbítását. Több óvintézkedés ugyanis csak szükségállapot idején lehet érvényben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése