Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Február 14. 09:16, csütörtök | Helyi
Forrás: Eurocomm-PR Budapest – Bécs Város Külképviseleti Irodája, Képanyag: NHM Bécs

Új dinoszaurusz a bécsi Természettudományi Múzeumban

Új dinoszaurusz a bécsi Természettudományi Múzeumban

Egy plateoszaurusz eredeti csontváza kerül a bécsi Természettudományi Múzeumba.

A csontokat a svájci Frickben található Dinoszaurusz-múzeum adta kölcsön a bécsi múzeumnak. A csontváz feltárása és összeállítása körülbelül egy évig fog tartani, csak ezután láthatják majd a látogatók a plateoszauruszt teljes valójában.

A 210 millió éves csontokat a svájci Aargau kantonban találták, ahol Európa talán legnagyobb korai dinoszaurusz lelőhelyére bukkantak még a 70-es években. Az első csontok felbukkanása után hamar kiderült, hogy a Frick falu alatti mocsár rengeteg ép dinoszauruszcsontvázat rejt. Frick azóta világhírre tett szert dinoszaurusz-múzeumával, ami ezúttal a bécsi Természettudományos Múzeum kiállítását gazdagítja egy még feltáratlan csontvázával.


Mielőtt azonban a plateoszaurusz a múzeumi térbe kerülhetne, a Természettudományi Múzeum munkatársainak fel kell tárniuk és meg kell erősíteniük a csontokat. A precizitást és óvatosságot igénylő munkálatokban a bécsi Egyetem Paleontológiai Intézete is segítséget nyújt. A plateoszaurusz teljes csontvázát várhatóan egy év múlva tárják majd a közönség elé.

Copiyright: A plateoszaurusz feltárása © NHM Bécs/Alice Schumacher

A nagytermetű növényevő dinoszaurusz a Triász korból származik. Súlya elérte a négy tonnát, hossza pedig akár a tíz métert is. A plateoszauruszok kisebb csoportokban éltek a sztyeppés vidékeken, ahol a száraz és meleg klíma miatt a vizesebb, mocsarasabb területeket kerestek. Nehéz súlyuk miatt azonban gyakran belesüppedtek a mocsárba, ahonnan nem tudtak elmenekülni és tömegesen elpusztultak. A svájci lelőhely is egy ilyen mocsárnál található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.