Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 29. 15:47, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Túlzott deficit - Európai bizottsági mélyelemzés Magyarországról: csökkent a külső egyensúlyhiány

Túlzott deficit - Európai bizottsági mélyelemzés Magyarországról: csökkent a külső egyensúlyhiány

Magyarország tekintetében, amely az Európai Bizottság 2012 májusi "látlelete" szerint még "súlyos egyensúlyhiánnyal" küzdött, a szerdán ismertetett friss brüsszeli mélyelemzés már a "súlyos" jelző használata nélkül konstatálta az egyensúlyhiány további meglétét - és egyúttal a külső egyensúlyhiány csökkenését.

Bár az úgynevezett "nettó nemzetközi befektetési pozíció" (angol rövidítéssel NIIP) 2009 és 2012 között mínusz 117 százalékról mínusz 103 százalékra javult, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény várakozása szerint a következő években is rosszabb lesz a küszöbértéknél.
Az Európai Bizottság ugyanakkor nagyon alacsonynak minősítette Magyarország növekedési potenciálját. Megállapítása szerint e potenciált az erodálta, hogy a politikai bizonytalanság és a leginkább a pénzügyi szektorban tapasztalható túladóztatás következtében a vállalati hitelezés gyorsan esett, és ezáltal történelmi mélypontra süllyedt a beruházások szintje.
A brüsszeli bizottsági mélyelemzés az ország egy főre jutó GDP-jéhez képest még mindig nagyon magasnak minősíti a 82 százalékról 79 GDP-százalékra csökkent államadóssági szintet.
A viszonylag magas, 10 százalék fölötti munkanélküliségi ráta - állapította meg az uniós intézmény - kevesebb aggodalomra ad okot, mert növekedett a munkaerőpiacon megjelenők aránya, és a foglalkoztatási szint elérte a válság előtti szintet. A közmunkaprogramról ugyanakkor Brüsszelben úgy vélekednek, hogy bár el kell ismerni annak szociálpolitikai előnyeit, a GDP növekedéséhez valószínűleg nem tud fenntartható módon hozzájárulni.
A magyar gazdaság uniós elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy bár a kiigazítás tovább folyik, és - leginkább a külső egyensúlyhiány vonatkozásában - történt is javulás, a gazdaságpolitika számos elemét nem lehet piacbarátnak tekinteni, és ezek az elemek rontották az ország növekedési képességét. A magas eladósodottsági szint és az alacsony növekedés együttesen oda vezet, hogy Magyarország sérülékeny, és ki van téve a piaci hangulat hirtelen, kedvezőtlen változásainak - állapította meg az Európai Bizottság mélyelemzése.

Címkék: Túlzott deficit

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár