Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Trafikok: Még tanulják a rendszert

Trafikok: Még tanulják a rendszert

Egy éve nyíltak az első nemzeti dohányboltok. A dohánygyárak azt remélik, hogy az év végére stabilizálódik a dohány-kiskereskedelem. Jelenleg 6005 trafik szerepel a NAV listáján, de a rendszer még mindig kialakulóban van.

Éppen egy éve, hogy kizárólagos állami hatáskörbe került a dohánykereskedelem, és csak az nyithat nemzeti dohányboltot, aki elnyeri a koncessziós jogot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton, illetve megkapja a működéshez szükséges vámhatósági engedélyt.

Jelenleg 6005 trafik szerepel a NAV listáján. „A trafikrendszer még mindig átalakulóban van, hiszen alig egy hónapja kellett a benzinkutak és hipermarketek mellől elköltözniük a boltoknak. Még mindig vannak kiosztásra váró koncessziók. Reméljük év végére stabilizálódik a dohány kiskereskedelem” – közölte a Világgazdasággal a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (BAT, Continental, Imperial, Universal Leaf és Róna).

Szerintük a trafikok közötti minimális távolság bevezetése indokolt és szükségszerű előírás. Úgy látják, hogy még mindenki tanulja a rendszert, de a szövetség tagjai mindent megtesznek, hogy segítsék a trafikosok munkáját. „Nagyon fontosnak és hasznosnak tartjuk a trafikosok továbbképzését. A feketepiac elleni harc mindannyiunk közös érdeke, hiszen mind a gyártók mind a trafikosok bevételét csökkenti az illegális kereskedelem” – fogalmaztak.

Az új rendszer meghatározta a településen belül gyakorolható koncessziós jogosultságok számát, a dohányboltban értékesíthető termékkört és a fiatalkorúak védelme érdekében is szigorú előírásokat hozott. „A legnagyobb mértékben a szeszes italokra és dohányárukra fordított kiadások estek vissza, reálértéken több mint tizedével, ezen belül a dohányáruk fogyasztása 17 százalékkal csökkent” – írta KSH Magyarország 2013 című jelentésében.

Hozzáteszik: a dohányáruk jelentős drágulása (19 százalék), valamint a trafikrendszer bevezetése következtében a lakosság dohányzási szokásai átalakultak: cigarettavásárlásra a háztartások reálértéken ötödével kevesebbet, dohányáru vásárlására ugyanakkor tizedével többet költöttek, mint a megelőző évben. A büdzsé sem járt jól: a 2012-es 345 milliárd forintról 312 milliárdra mérséklődött a dohánygyártmányok jövedéki adójából befolyt bevétel. Több száz településen nem megoldott az ellátás, így jelenleg is tart az ötödik trafikpályázat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben