Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Többszörösére nőhet az anyasági támogatás

Többszörösére nőhet az anyasági támogatás

Közel ötszörösére is nőhet az első gyermek születésekor járó anyasági támogatás összege – tudta meg a Magyar Nemzet a demográfiai program kidolgozásáért felelős Révész Máriusztól. Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette, hogy kiterjesztik az otthonteremtési támogatást.

A demográfiai programnak több olyan eleme is van, amit az előző ciklusban még nem vezettek be. Ezeket a kormány nem vetette el, ám az intézkedések forrásigénye miatt a programelemeknek csak a fokozatos bevezetése lehetséges – jelentette ki Révész Máriusz.

A demográfiai csomag kidolgozásáért felelős munkacsoport korábbi vezetője a program eddig még meg nem valósult, fontos elemének tartja az első gyermek megszületésének az eddigieknél erőteljesebb anyagi ösztönzését, amit az anyasági támogatás többszörösére emelésével érnének el. Kifejtette, egy család az első babánál veszi meg a kelengyét, a kiságyat és a babakocsit, ami jelentős anyagi terhet jelent a fiatal pároknak. Jelenleg a szülés után alanyi jogon, egyszeri juttatásként járó anyasági támogatás összege 64 125 forint, ez emelkedne közel ötszörösére, akár 300 ezer forintra.

Révész Máriusz szerint fontos lenne a gyed további rugalmassá tétele is, mégpedig oly módon, hogy a teljes, két évre járó összeget rövidebb idő, akár másfél év alatt is igénybe lehetne venni, feltéve, ha az anyának van munkahelye, és a folyósítás lejárta után vissza tud menni dolgozni. Révész kiemelte azt is, amennyiben az édesanyákat még nagyobb létszámban segítik vissza a munkaerőpiacra, és a támogatásoknak köszönhetően több gyermek születik, meg kell oldani a kisgyermekek napközbeni ellátását, amit a bölcsődefejlesztések mellett a munkahelyi családi napközik létrehozásának ösztönzésével lehet megoldani, ez szintén szerepel a demográfiai programban.

A fideszes politikus elmondta, a vezetésével kidolgozott demográfiai program része a lakhatási gondok orvoslására kínált megoldás, a szocpol és a használt lakásokra járó félszocpol bevezetése, illetve kiterjesztése is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette azon korábbi értesülését, amely szerint a kormány tervei között szerepel az otthonteremtési támogatás kiterjesztése. A szaktárca lapunk kérdésére adott válaszából kiderül az is, hogy több intézkedés bevezetését is tervezik a gyermekvállalás ösztönzése érdekében, ám ezek részleteiről egyelőre – a kormány döntését megelőzően – nem adhatnak tájékoztatást. Leszögezték, a kormány a költségvetési lehetőségek függvényében dönt majd az egyes támogatási elemek bevezetéséről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár