Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Augusztus 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Tízmilliókkal drágul a heti bevásárlás a szélsőséges időjárás miatt

Tízmilliókkal drágul a heti bevásárlás a szélsőséges időjárás miatt

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása valószínűleg több tízmillió fonttal drágítja nemzetgazdasági szinten a brit fogyasztók heti bevásárlását.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn ismertetett tanulmánya kiemeli, hogy Nagy-Britannia minden idők egyik legmelegebb és legszárazabb nyarát élte át az idén; a napi középhőmérsékletek április óta meghaladták a hosszú távú átlagot, és egyes országrészekben ötven napnál is hosszabb ideig nem volt eső.

Mindezt ugyanakkor hideg, csapadékos tél előzte meg, és e szélsőségek máris látszanak a hazai élelmiszertermelés nagybani árain: márciustól júliusig a hagymafélék termelői ára 41 százalékkal, a répáé 80 százalékkal, a salátaféléké 61 százalékkal, a kenyérgabonáké 20 százalékkal, az eperé 28 százalékkal emelkedett.

A Nagy-Britanniában felhasznált takarmány- és étkezési gabona jelentős része más európai országokból érkezik, ám ezeken a területeken is hőmérsékleti rekordokat mértek az idén. A tartalékok egyelőre megakadályozták a gabonaárak drasztikus megugrását, de az ágazati előrejelzések és a határidős árfolyamok ezen a piacon is közelgő áremelkedésre utalnak - hangsúlyozzák a CEBR londoni elemzői.

A ház szerint különös aggodalom forrása a búza, amely jelentős súllyal van jelen a brit és az európai fogyasztási kosárban. Az Európában betakarított búzamennyiség az idén várhatóan 5 százalékkal csökken, és az európai határidős búzaárak április vége óta 30 százalékkal emelkedtek.

A CEBR számításai szerint mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a nagybani brit élelmiszerárak a következő időszakban legalább 5 százalékkal emelkednek, és ez 45 millió fonttal - több mint 16 milliárd forinttal - növeli a heti fogyasztási költségeket, 7,15 fonttal - 2600 forinttal - drágítva egy-egy brit háztartás esetében a havi bevásárlást.

A CEBR elemzői hangsúlyozzák, hogy 18 hónapig is eltarthat, mire a nagybani árak kiugrása teljesen átszűrődik a fogyasztási inflációba, így - jóllehet a nyári hőség már túljuthatott csúcspontján - a szélsőséges időjárás fogyasztói költségeinek emelkedése várhatóan még csak ezután kezdődik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során