Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2018. Január 29. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Tabu vagy nem? A méhnyakrák és a bugyi

Tabu vagy nem? A méhnyakrák és a bugyi

Cél: egyesült erővel elérni, hogy a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

"Egy pihe nem segít az égig, de sok toll szárnyat ad" mottóval kezdődött 2013-ban a Mályvavirág Alapítvány életútja "a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért”.


Azóta számos sikeres országos program van már mögöttük, mely figyelemfelhívással szolgál nem csak a nők, hanem az egész család számára. Programjukról itt olvasható részletes információ:http://malyvavirag.hu/


2018. január 24-én vette kezdetét a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. A programhoz Lébény városa, az InfoMosonmagyaróvár és az InfoSzigetköz Média közös akcióval készült. Mályva színű kitűzővel, ismeretterjesztéssel és információs szóróanyagokkal hívtuk fel a figyelmet a méhnyakrák szűrés fontosságára.


Történt ugyanis, hogy a 2017-es lébényi rendezvényen egy nő megszólalt… és mesélt….
Egy családanya, aki már túlesett a megpróbáltatásokon…

László-Rosta Zsanett nyíltan és őszintén beszélt az őket ért váratlan diagnózisról.


„Nem is gondoltam bele, hogy az életemmel játszom!”


Egy cél lebegett a szemem előtt, hogy szeretnék még gyermeket szülni! Ezért nem foglalkoztam az ilyenkor szokásos ’Miért?’-ekkel. Nem érdekeltek a pszichológusok által megfogalmazott feldolgozási folyamatok sem. A kezdeti ijedelmek után vettem a bőröndöm, befeküdtem a kórházba és egy hónap múlva megviselten ugyan, de halvány mosollyal tértem haza a családomhoz.

Tudnunk kell, hogy a betegség egy családot érint. És nem válogat. Lehet gyermek, barátnő, feleség vagy édesanya. A nő mellett ott áll a barát, a férj, az apuka, a társ. Az egész család érdeke, hogy mindenki egészséges legyen.


Két kicsi gyermeked van. Ők mit fogtak fel ebből az egészből?

Amikor már túl voltunk a nagy ijedelmeken és az egész kórházi procedúrán, akkor jöttek elő a sérelmek. Tudták, hogy Anya beteg és kórházban van, de ezt egy gyermek másképpen dolgozza fel. Neki az számít, hogy nem vagy mellette, amikor szüksége van Rád…

Fájdalom ez az egész családnak. Egy hónapig nem vettem részt a család életében, addig kórházban voltam. A közel 30 napból egy hétvégét voltam itthon.


Most hogy érzed magad?

Köszönöm, jól! Elmúltak a sérelmek és már csak előre nézünk! Csak így lehet!

László-Rosta Zsanett 2018. január 29-én bővebben is beszél majd élményeiről a lébényi rendezvényen.
Helyszín: Lébény, Közösségi Ház (9155 Lébény, Akácfa utca 76.)

Kérhetjük, hogy menj el szűrésre – A Te érdekedben, de mi történik, ha mégsem jutsz el a vizsgálatra?
A kérdés lehet költői, de kívánjuk, hogy ne legyen az!

Ebben adhat segítséget a Moson Megyei Nők Egyesületének éves rendezvénye is, ahol a Női Szűrőnap keretében két napon át lesz lehetőség ingyenes egészségügyi és nőgyógyászati szűrésekre Mosonmagyaróváron. Idén már a tizenegyedik alkalommal. Fontos, hogy ott légy!

Így már talán nem is olyan megbotránkoztató, hogy a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét országos rendezvénysorozatának budapesti helyszíne a Beszélő Bugyik Bisztró, az ALLEE Bevásárló Központban.
Időpont: 2018. január 27-én, szombaton, 10-től 18 óráig.


Ha tudsz, gyere el! Ha nem, hallgasd meg Zsanett beszámolóját Lébényben. Ő ott lesz! ;)

Ezúton köszönjük minden kedves résztvevőnek az aktív közreműködést a 2018. január 24-i akciónk kapcsán, hogy a kitűzővel és a közös fotóval hozzájárult a méhnyakrákszűrés felhívásának népszerűsítéséhez!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben