Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 07. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szülés: műtét vagy életre szóló élmény?

Szülés: műtét vagy életre szóló élmény?

A születés élménye egy életre meghatározza az anya–gyerek kapcsolatot - s nem mindegy, hogy teremtésként vagy műtétként élik meg a pillanatot.

'Bár mindenkit biztatunk, hogy természetes úton szüljön, az anyák növekvő életkora, a fájdalomtól való félelem sokakat a könnyebb megoldásra csábít; 40 százalékuk a császármetszést választja - mondta el a Rádió Orientnek Lintner Ferenc, a Szent János Kórház osztályvezető főorvosa.

Az anyák véleményét szem előtt tartva rendez internetes szavazást immár három éve a Babaszoba gyermek-egészségügyi portál. „Az Év Szülészete' címet először nyerte el tavaly 'Legjobb szülőszobai ellátás' kategóriában egy budapesti intézmény, a Szent János Kórház Szülészeti Osztálya. Lintner osztálvvezető főorvos elmondta, nagyon büszkék voltak az elismerésre, hiszen a betegek és szülő nők véleménye biztosan objektív visszajelzésnek számít. A Szent János Kórház Szülészeti Osztályán évente 1800 újszülött látja meg a napvilágot , a szülészet mellett a budai régiót ellátó PIC részleg (Perinatális Intenzív Centrum) is rendelkezésre áll a koraszülöttek szakszerű ellátására.

A terhesgondozásra és a 24. héttől, a szülés előkészítésre legalább olyan nagy gondot fordítanak, mint magára a szülésre - mondta el Lintner Ferenc, akinek meggyőződése, hogy rizikómentes szülésnél a szülésznő egyedül is levezetheti a szülést. Hozzátette, kórházuk jól felszereltnek számít: az egyágyas szülőszobai részlegekből például itt öt áll a kismamák rendelkezésére, de az infrastrukturális tényezőknél is fontosabb a szülőnők felé irányuló figyelem. A mára már általánosan elterjedt apás szülés mellett újdonság , hogy a baba itt más alternatív módokon,akár vízben is világra jöhet.

A lehetőségek után szó esett jellemző tendenciákról is - Lintner itt elsőként a császármetszést említette, melynek fő oka a szülő nők életkorának kitolódása, a pszichés tényezők közül a fájdalomtól és az alak torzulásától való félelem. A főorvos cáfolta, hogy a magas számot az orvosi kényelem vagy a magasabb egészségbiztosítási hozzájárulás okozná. A Szent János Kórházban a szülőnőket a hüvelyi szülésre biztatják, és arra is készítik fel, mivel az a természetes út. A szülőnő kérésére vagy szakmai indok alapján végeznek csak császármetszést, hisz a cél, hogy mind az édesanya, mind az újszülött egészségesen távozzon a kórházból - ennek ellenére mára 40 százalék felé került a műtéti szülések aránya, pedig Lintner Ferenc pályakezdésekor ez még csak 11 százalék körül járt.

Bár a császármetszés szövődményei mára jelentősen lecsökkentek a technikai fejlődésnek köszönhetően, minden rizikófaktor kisebb, ha a szülő nők átlagéletkora 30 éves korra tehető – mondta Lintner Ferenc - és arra biztatta a nőket, hogy szüljenek, mert 'az életben a legnagyobb alkotás: a gyerek.'

Az otthonszülésről megtudtuk, hogy a Szent János kórház szakemberi a nem először szülőknek ajánlják, ekkor is csak problémamentes terhességnél, a kockázati tényezők ismeretében. Kiderült az is, hogy a fejlődési rendellenességek aránya csökken, mert egy részük a mai korszerű UH készülékekkel már a méhen belül kiszűrhető.

A kórház Szülészeti Osztályán az utógondozás általában három nap, a rutin szűrővizsgálatok idejéig illetve a szoptatás elindulásáig tart. Szükség esetén szoptatási gondoknál a kórházból való távozás után is segítenek az újszülött osztály dolgozói - mutatott rá az osztályvezető főorvos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.