Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Szeptember 27. 15:55, hétfő | Helyi

Szlovák-magyar együttműködés indul a szemléletformáló környezeti nevelés jegyében

Szlovák-magyar együttműködés indul a szemléletformáló környezeti nevelés jegyében

A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos környezeti nevelésre helyezi a hangsúlyt a most induló Duna/Dunaj elnevezésű, határon átnyúló, szlovák-magyar együttműködés.

A Futura előadójában gyűltek össze a Duna/Dunaj elnevezésű szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés projekt partnerei, hogy bemutassák milyen célokat fognak megvalósítani a szemléletformáló környezeti nevelés jegyében induló program keretein belül.

Összesen mintegy 400 ezer eurót fordíthat majd különböző rendezvényekre, fejlesztésekre, programokra a hat partner: a Fertő-Hanság Nemzeti Park, Somorja város, Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség, Pisztráng Kör Egyesület, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, valamint a Szigetköz Natúrpark Egyesület.

A fő cél, hogy a jövő generációja megismerhesse a régióban a környezeti problémákat és a természetvédelemért a jövőben hatékonyan tudjanak fellépni. Összesen 2300 szlovák és magyar fog részt venni a közös projektben, ahol 209 rendezvényt szerveznek meg.

A határon átnyúló együttműködés szintjének növelése céljából a partnerek 5 határon átnyúló terméket és szolgáltatást fejlesztenek (mobil interaktív kiállítások, ill. továbbfejlesztett öko-mobil flották), 209 határon átnyúló rendezvényt valósítanak meg csaknem 2 336 magyar és szlovák részvevő közreműködésével. Továbbá a határ mindkét oldalán megvalósul kapacitásfejlesztés, Somorján a „Duna Somorja környékén” c. állandó kiállítás és foglalkoztató kialakításával, Lipóton a Gombócos Természetvédelmi Központ kisléptékű korszerűsítésével, melyek mindegyike a térségi környezeti nevelési tevékenységek helyszínéül szolgálnak.

A projekt tevékenységei:

– a "Gombócos" Természetvédelmi Központ kisléptékű korszerűsítése Lipóton;
– az öko-mobilitás elősegítése öko-mobil flotta (kerékpárokból, kenukból, és az ezek szállítására alkalmas utánfutókból álló flotta) továbbfejlesztése, szolár hajó beszerzése és az ezekre épülő terepi programok szervezése által;
– környezeti nevelési programokhoz használható eszközök beszerzése;
– "Időutazó" mobil interaktív földtörténeti kiállítás kifejlesztése;
– a Szigetköz-Csallóköz biodiverzitását bemutató mobil interaktív kiállítás kifejlesztése; – "A Duna Somorja környékén" tematikus állandó kiállítás kialakítása;
– környezeti nevelési képzés megvalósítása szigetközi és csallóközi általános iskolai tanárok számára;
– környezeti nevelési foglalkozások megvalósítása szigetközi és csallóközi diákok részére, illetve speciális műhelytalálkozók szervezése hátrányos helyzetűek bevonásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.