Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Január 06. 09:52, szerda | Helyi
Forrás: gyor.katasztrofavedelem.hu

Szivárgott a szén-monoxid Jánossomorján

Szivárgott a szén-monoxid Jánossomorján

Hétfő délután bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő Jánossomorján a Tulipán utca egyik családi házában. Az ott lakó három ember elhagyta az épületet és értesítette a tűzoltókat, rosszullétre nem panaszkodtak.

Az épületben cserépkályhával fűtöttek, új műanyag nyílászárókat építettek be, de aznap még nem szellőztettek. A zárt térben üzemelő szén-monoxid-érzékelő megemelkedett gázkoncentrációt mért és riasztott. A jól működő érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki.

A mosonmagyaróvári hivatásos és a bősárkányi önkéntes tűzoltók méréseket végeztek de a szellőztetést követően már nem tudták kimutatni a mérgező gázt az ingatlanban.

A tűzoltók felhívták a lakók figyelmét, hogy a fokozottan légzáró ablakok mellett gyakoribb szellőztetésre van szükség.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba ajánlatos résszellőzőt szereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

A rendszeres szellőztetés mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a