Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2019. Február 05. 17:19, kedd | Helyi
Forrás: Fotó és szöveg: Talpas Balázs

SZITE Napok Mecséren - beszámoló

SZITE Napok Mecséren - beszámoló

Szigetköz egyik hangulatos településén, Mecséren megtelt a Faluház színházterme az érdeklődők nagy száma miatt. Itt került sor a SZITE /Szigetközi Természetvédelmi Egyesület/ soron következő előadására.

A megjelenteket Csaplár Zoltán, a község polgármestere köszöntötte, majd a SZITE elnöke, Dr. Tóásó Gyula egyetemi tanár ismertette az egyesület működését, célját a természetvédelem területén.

Az árvizekkel gyakran sújtott Szigetköz folyamatos vízügyi beruházásokat igényel, erről tartott vetített képes beszámolót Kertész József okl. mérnök az ÉDUVIZIG /Észak- Dunántúli Vízügyi Igazgatóság/ szakértője. A Duna 1992-es elterelése számos feladatot ró a vízügyre, az árvizek megelőzése és elhárítása terén. A jelenleg folyó beruházások és tervezési munkákról adott részletekbe menő elemzést az Alsó-Szigetközről. A vízügyi igazgatóság szakértője diaképes előadásában mutatta be a térségben és a Mosoni-Dunán elvégzett árvízvédelmi fejlesztéseket, amelyek tovább növelik a biztonságot, és javítják az árvízlevezető képességet. Ismertette az Öreg-Dunára tervezett újabb fenékküszöb és kishajó zsilip várható vízszintjavító hatását. Végül pedig terveket és modell ábrákat nézhettek meg az érdeklődők a gönyűi kikötőről és a Mosoni-Duna győri torkolati műtárgyról, valamint látványképeket mutatott be Győr vízparti városképéről.

Ezután Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója -A természetvédelem helyzete megyénkben- tartott előadást. Szó esett a természetvédelem társadalmi elfogadottságáról, törvényi szabályozásokról, a vadon élő állatok károkozásáról, különösen a kárókatona és a hód esetében. Míg a kárókatona dolgában sikerült megoldást találni, a hód, mint védett állat esetében még nem. Pedig egyre sürgetőbb a megoldás, védekezni a kártevése ellen törvényi szabályozás hiányában, szinte lehetetlen. Az előadások lezárása után a megjelentek kérdései következtek, különösen a Natura 2000 működésével kapcsolatban a természetvédelmi területeken lévő földek, erdők, egyéb területek tekintetében, és felmerültek ötletek a hódok kártevése elleni védekezés mikéntje is.

A program zárásaként Mecsér polgármestere, Csaplár Zoltán köszönte meg a megjelentek hasznos hozzászólásait és az előadók mindenre kiterjedő tájékoztatását, majd kötetlen beszélgetések következtek előadók és a hallgatóság között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.