Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2017. Március 16. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Szigetközi Szatyor közösség – 3 év, 3 nyár, 3 szezon

Szigetközi Szatyor közösség – 3 év, 3 nyár, 3 szezon

2017. március 16. a pálinka és a házi finomságok napja a Szigetközi Szatyor standján. Helyszín: Mosonmagyaróvár, Lucsony u. Egyetem, PHARE Épület

A Szigetközi Szatyor 2014 óta működő civil szerveződés. Egyszerű vásárlói igény hozta létre – Hogyan lehet közvetlenül a termelőtől vásárolni? Balogh Zoltán, a közösség vezetője volt a vendégünk.

Manapság egyre többen tartják fontosnak, hogy tudják, kitől származik az a termék, amit vásárolnak, illetve azt is, hogy az áruért kifizetett összeg közvetlenül a termelőhöz, készítőhöz jusson.

Folyamatosan dolgozunk rajta, hogy Mosonmagyaróvári központtal összegyűjtsük főként a Szigetköz és a megye környezettudatosan gondolkodó termelőit, kézműveseit, és a környéken készült, kíméletes gazdaságokból származó, minőségi termékeket.

A szatyor célja, hogy támogassa a helyi termelőket, megkönnyítse munkájukat, ezáltal lehetőséget adva vevőknek, hogy mindig friss, helyi áruhoz jussanak közvetlen a termelőtől. A termelők ajánlás útján kerülnek a rendszerbe, felelősséget vállalnak magukért és a termékeikért. A termelőként való részvétel feltétele az őstermelői igazolvány. – kezdte a beszélgetést Zoltán.

Hogyan indul a negyedik évetek?

Egy éve van megállapodásunk az Egyetemmel, hogy minden második csütörtök délután a BK Phare Épületének aulájában tartjuk szokásos „kirakodóvásárunkat”. Mivel az Egyetem kiváló lehetőség a bemutatkozásra, így teret kaptak a termelőink is a bővebb bemutatkozásra.

Mosonmagyaróvári Tudatos Vásárlók klubja néven tartunk előadásokat a bio termelésről, érdekességekről, a hogyanokról és miértekről. Itt elsősorban a Szigetközi Szatyor termelőivel lehet beszélgetni, velük lehet találkozni. Cél a saját termékek bemutatása, kötetlen beszélgetés és vélemény-csere.


Sokat kell ezekről beszélni? Nem elég a média?

Nem, sajnos nem! Amikor rohannak haza az emberek és közben beszaladnak a boltba, hogy a vacsorának valót megvegyék, bizony gyakran nyúlnak olyan dolgokhoz, amihez lehet, hogy soha nem kellene. Tartósítószerekkel kezelt élelmiszerek, ki tudja honnan származó zöldségek és gyümölcsök és még sorolhatnám. De az idő nagy Úr. Hopp, be a kosárba és indulhatunk is… - így élünk ma!


Pedig lehetne másképp is…

Lehetne. Például tudatosan. Megválogatva, hogy mit, mikor és honnan vásárolunk. Hogy mit viszünk be a szervezetünkbe és annak milyen hatásai lesznek a mindennapjainkra. Ma már a vegyszermentes élelmiszerek fogyasztásával is gyógyulunk! Itt tartunk. És mit adunk a gyermekeinknek?


Ezek nagy kérdések. Ez az igazi küldetése a közösségnek? A jövő nemzedékének egészsége?

Az egészség hosszú távú befektetés. És mindenképp a legjobb. Ki-ki döntse el, hogy számára ez mit jelent. Mi itt vagyunk már 3 éve. És tervezzük, hogy itt leszünk még sokáig, mert hisszük, hogy óriási létjogosultsága van mindannak, amit teszünk.


Ezért is csatlakozott hozzátok a Széchenyi István EgyetemMezőgazdaság - és Élelmiszertudományi Kara?

Az Egyetem számára is fontos és hasznos a Szigetközi Szatyor jelenléte. A tanulók, a tanárok találkozhatnak velünk, véleményeket és megoldásokat cserélünk. Mint egy igazi közösségben. E mellett a marketing-tevékenységeinkben támogatóként lép fel az Intézmény, hiszen a plakátok nyomtatásától az ingyenes helyszínbiztosításig sok kedvezményt kapunk. Mi viszont őket reklámozzuk és említjük, ahol csak lehet.

Te személy szerint nem vagy termelő, mégis hozzád fűződik az egész közösség létrejötte. Mi a Te célod mindezzel? Miért nem elég Neked az, hogy saját magad már ismered a termelőket és bevásárolsz náluk, ami a családod számára épp szükséges?

Ez így van, én vagyok az egyedüli kivétel, aki nem termelő. Mi is akkor kezdtünk el tudatosan odafigyelni az étkezésünkre, amikor megérkeztek a gyerekek az életünkbe. És édesapaként már egyáltalán nem volt kérdés számomra a minőség. Elhivatott célom pedig az, hogy a szatyorról a Szigetközi Szatyor jusson eszébe az embereknek.

Három év egy vállalkozás életében is nagy idő. Van, aki azt is mondja, hogy egy vízválasztó-vonal. Hogyan készültök a negyedik szezon indulására?

Minden évben van valami újdonság, amit egyébként a felmerülő igények hoznak magukkal. Idén például már előrendelést is felveszünk és úgynevezett átvételi ponttá - is – válik a szervezetünk.


Ezt hogyan képzeljük el?

Egy termelőnek nem éri meg, hogy órákat álldogáljon egy piacon, ha nincs vásárlója. Egy termelőnek nem ez a feladata. Épp ellenkezőleg: pont az a dolga, hogy termeljen. De gondoljunk például egy sajttermelőre. Ő nem tudja kihozni minden második héten a készletét, hiszen ahhoz speciális hűtést is meg kell oldani. De ugyanígy például egy nagyobb mennyiségű áruval sem lehet előre készülni. Hiszen mi van, ha nem viszik el épp aznap?

Ilyenkor jó az előrendelés.4-5 nap múlva pedig az adott termékek gazdát cserélnek. Ehhez azonban elengedhetetlen a tudatosság, hiszen előre akár egy hétre is meg kell/lehet tervezni a családi menüket és ahhoz képest vásárolni a zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb termelői árukat.


Szép hivatás és nemes feladat. És valóban nagyszerű cél! Sok sikert és kitartást kívánunk a munkátokhoz!

Elérhetőségek:

2017. tavaszi programok az Egyetem Lucsony utcai épületében:

2017. március 16. : "A pálinka és a házi finomságok napja"

2017. április 6. : Kriskó „Sajtműhely Rábcakapi. Kóstolóval egybekötött kötetlen beszélgetés a sajtkészítésről és az előrendelési rendszerek előnyeiről.”

2017. április 20. : „Nyudijas Egyetem és a helyi termékek egy helyen.”

2017. május 18-tól ismét Mosonmagyaróváron, a Magyar utcán várják az érdeklődőket!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 13. 14:00, csütörtök | Helyi

11 szír férfit próbált kicsempészni, Rajkánál elfogták

Az illegális migránsokat a kocsijában összezsúfolva fuvarozta Ausztria irányába a moldáv férfi.

2022. Január 12. 08:16, szerda | Helyi

Szlovákiába próbált elmenekülni az embercsempész

Az M15-ös autóúton akartak igazoltatni egy cseh honosságú autót a rendőrök, amikor a sofőr a jelzésre nem állt meg, majd Szlovákiába hajtott.

2022. Január 07. 09:20, péntek | Helyi

Vadbalesetekre figyelmeztet a rendőrség

Az 1-es számú főúton, Kimle térségében két autó ugyanazt a vaddisznót. Személyi sérülés nem történt, a vad azonban a helyszínen elpusztult. A rendőrség a balesetek elkerülésére figyelmeztet.

2022. Január 01. 19:16, szombat | Helyi

Több eljárást indított a rendőrség pirotechnikai termékek miatt

Szilveszter éjféltől országszerte reggel 6 óráig 14 emberrel szemben indított eljárást a rendőrség pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt