Városlista
2020. június 7, vasárnap - Róbert

Hírek

2019. Június 11. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Szigetközi önkormányzatok a fenntartható energiahasználatért - galériával

Szigetközi önkormányzatok  a fenntartható energiahasználatért - galériával

Bruttó 167.355.800 forintot nyert el a TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00058 számú projekt, mely öt szigetközi önkormányzat épületeinek energetikai felújítását tűzte ki célul.

Az átadó ünnepségre június 6-án, Héderváron került sor.

Juhász József, Hédervár polgármestere elmondta, hogy 2016-ban még egyedül pályáztak, majd 2017-ben kibővítették a projektet 5 településre: Hédervár, Kimle, Kisbodak, Püski és Ásványráró részvételével. Így indult az 5 település összefogása, hogy legyen lehetőségük a fejlődésre.

A projektnek köszönhetően Hédervár önkormányzatának épülete az éves villamosenergia-fogyasztását kitermeli a tetőre szerelt napelemes rendszerrel. De az energetikai megújítás része az új klímarendszer és kazán, az új faburkolatok, és a 15 cm-es hőszigetelés is.

A „Szigetközi önkormányzatok a fenntartható energiahasználatért” pályázat keretein belül elnyert összeg a következőképpen került felhasználásra (nettó):

  • Hédervár Polgármesteri Hivatal: 55 226 268 Ft
  • Ásványráró Polgármesteri Hivatal és Ásványráró Óvoda: 6 355 771 Ft
  • Kimle Polgármesteri Hivatal, Szivárvány Óvoda, Napsugár Óvoda és Tornacsarnok: 12 575 373 Ft
  • Kisbodak Polgármesteri Hivatal: 22 646 054 Ft
  • Püski Orvosi rendeli és Püski Sportöltöző: 21 890 708 Ft

Egyéb költségek: tervezés, projektvezetés, közbeszerzés, műszaki ellenőrzés.

A projektátadó ünnepségen Vereb Zsolt piarista atya mondott áldást, az ezt követő műsorban közreműködött a Hédervári Asszonykórus és a helyi óvodások néptánc csoportja.

Az eseményre meghívást kapott Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is. Nagy István köszöntőjében kiemelte:

A bennünket körülvevő világ jóléte, állapota attól függ, hogy mi hogyan gazdálkodunk benne. Hogyan élünk a javaival úgy, hogy az lehetőséget adjon arra, hogy egy kicsit jobb világot hagyjunk magunk után – generációról generációra. Ez a beruházás pont ezt szolgálja.

És van még egy fontos értéke ennek a projektnek:

megmutatta, hogy ebben a kis térségben, Szigetközben, hogyan tudjuk felfedezni az egymásban rejlő lehetőségeket. Hogyan vagyunk képesek összefogni és közösen megvalósítani valamit, melynek mindenki nyertese.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal képviseletében Horváth Lajos kabinetvezető mondott ünnepi beszédet:

A siker egyik legfontosabb titka az együttműködésben rejlik. Abban az együttműködésben, melyet – nemcsak a jelen projekt kapcsán – kifejtettek a résztvevő települések vezetői. Ez az, amire szükség van, amely egyértelművé teszi számunkra, hogy a jó dolgokért érdemes összefogni.

Ez a beruházás talán csak egy apró lépés azon az úton, mely a fenntartható energiafelhasználás felé vezet, de egy fontos lépés.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében Németh Zoltán elnök nyilatkozott:

Mindennapi ügyeink intézéséhez jó minőségű közszolgáltatások szükségesek. És ha ezt úgy tesszük, hogy közben még energiatudatosak is vagyunk – ami jelenleg a világ legnagyobb problémája -, akkor elmondhatjuk, hogy a mában örülünk és a jövőért is teszünk.

Elmondható, hogy az utóbbi években régi álma vált valóra a térségben lévő településeknek. Ehhez soha nem látott területfejlesztési forrást biztosít a kormány, mely ugyancsak jelentős üzenettel bír.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 04. 18:12, csütörtök | Helyi

Lomtalanítás a mosonmagyaróvári hulladékudvarban

Minden információ a lomtalanításról.

2020. Május 29. 18:05, péntek | Helyi

Hősök napi koszorúzás Mosonmagyaróváron

A megemlékezésre szűk körben, pénteken délelőtt került sor.

2020. Május 29. 18:03, péntek | Helyi

Irány a Szigetköz!

Öko-mobil flotta bemutatására került sor a szerdai napon a mosoni szabadstrandon, a közelmúltban itt elkészült sólya mellett.

2020. Május 29. 18:03, péntek | Helyi

Ünnepi hulladékszállítás Mosonmagyaróváron

Pünkösdkor sincs megállás.