Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Április 30. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Szigetközi gulyahajtás 2018 - beszámoló és képgaléria

Szigetközi gulyahajtás 2018 - beszámoló és képgaléria

Hagyományőrzés, a népi kultúra ápolása és a mezőgazdasági életvitel bemutatása volt a fő célja a negyedik alkalommal megrendezett szigetközi gulyahajtás rendezvényének.

2018. április 28-án Szomolányi László gazda gulyájának első tavaszi kihajtására került sor Dunaszegen. Az esemény évről évre újabb programokkal és látványosságokkal bővül. Ma már igazi családi kikapcsolódást jelent gyermekeknek, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt.


A gulyahajtás fő támogatója a Földművelésügyi Minisztérium, ezért a megnyitó Nagy István, felkért agrár- és vidékfejlesztési miniszter köszöntőjével kezdődött:

„Szent György nap hagyománya a magyar mezőgazdaság életében mindig egy kiemelten fontos és jelentős nap. Örömünnep, hiszen megkezdődhet a legeltetés. Ezt ünnepli a magyar nép a kultúrájában, hagyományaiban. Az az életérzés és életforma, ami kifejezetten a legeltetéshez és állattenyésztéshez köthető, ma már nem elterjedt. Akik csinálják, azok nagyon elhivatott emberek és végtelenül fontos a munkájuk. A Földművelésügyi Minisztérium feladata az, hogy az ilyen kezdeményezéseket mindig támogassa, mert a mai városi embert közel kell hozni a mezőgazdasághoz.” – emelte ki a miniszter.

Babos Attila, Dunaszeg polgármestere köszönetét fejezte ki minden támogató és segítő felé, hogy évről évre bemutathatják azokat a gazdákat, akik fáradtságot nem kímélve állattartással foglalkoznak.

Nem kérdés, hogy hagyományaink felelevenítése mennyire fontos és meghatározó nemcsak a felnőttek, hanem gyermekeink számára is. Hogyan néz ki egy tehén? Mit kell róla tudni azon kívül, hogy tejet ad? Milyen egy birka, egy kecske vagy egy házinyúl szőre? Hogyan kerülnek az asztalra a mezőgazdaságban nevelt állatok? Milyen népi szokásaink vannak az állattartással kapcsolatban?

Erre a kérdéskörre hívta fel a figyelmet ezen a napon a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA. A szervezet képviseletében Mikula Lajos elmondta, hogy hagyományőrző és hagyományteremtő rendezvényekre egyre nagyobb szükség van, hiszen ezek kiváló lehetőségek, hogy az emberek egy kicsit jobban megismerkedhessenek a mezőgazdasági élet mindennapjaival úgy, hogy az élvezetes is legyen számukra. „A mezőgazdaságra sokféleképpen gondolnak az emberek, de látnunk kell, hogy ez egy nagyon kemény munka” – mondta. A családi program színesítése érdekében pedig minden évben módosítanak az eseményen – a több éve ide látogatók idén is újabb bemutatókkal, fellépőkkel és szolgáltatásokkal találkozhattak.

Az idei fellépők között szerepelt:gulya kihajtás a legelőre, dudás és tárogató műsor, Kék Duna Dalkör műsora, Dunaszegi Népdalkör műsora, Aranyszamár Bábszínház – Erdő könyve, Mintapinty Zenekar – gyerekkoncert, Hangraforgó Zenekar – népzenei koncert, Hanság Big Band koncert. Részletes progamlista itt..

Többször kellene beszélnünk a hagyományos vidéki életről! Arról az életformáról, ami a mai társadalmi elvárások és a városias igényekre épülő 'mindentkiszolgáló' kultúránkban talán végleg elveszni látszik…


Mondom ezt azután, amikor a mai nap talán legnagyobb tanulságaként a tömegben az alábbi mondatra lettem figyelmes - egy ötéves körüli kisfiútól, aki a nagymamájával nézte az abdai hagyományőrzők műsorát:
„Mi az a zaj, ami az ostorból kijön? De, nézd mama, ott egy drón!”

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.