Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Július 12. 21:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Szenvedélyes borászoké a jövő?

Szenvedélyes borászoké a jövő?

2017. június 29-én zajlott le Győrben a XVI. Győr-Moson-Sopron Megyei Borverseny. Erről már beszámoltunk. Arról azonban még nem írtunk, hogy miért is olyan fontos ez Magyarország számára?

A versenyt követő szakmai előadást dr. Nagy István FM államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, milyen hosszú volt az út, amíg a magyar borok végre megtalálhatták önmagukat és erre már a piac is megfelelő módon reagál. Mit is jelent ez?

A rendszerváltás óta több fordulat, több trend is megmutatta magát az ágazatot illetően. Volt, amikor a kommersz borok előállítása volt a cél és volt olyan is, amikor a nagy nemzetközi fajtákkal való versenyeztetés volt előtérben.

Mint mondta - Be kellett látnunk, hogy egyik sem tett jót a magyar borok hírnevének. Az igazi és helyes út a magyar borászok és borok számára most van kialakulóban. Amikor határozottan felvállaljuk azt, amit igazán tudunk képviselni. A Soproni borvidéken például a kékfrankost…

De ugyanide tartozik az is, hogy egyre több fiatal választja egy kellemes délutáni kikapcsolódásnak, az illatos és minőségi magyar borok kóstolását egy-egy étterem vagy saját otthoni teraszán.

Ezt az életérzést képviseli Miklós Csabi móri borász is.


Miklós Csabival több helyen is találkozhatunk Győr-Moson-Sopron megyében. Több helyre szállítja borait, tart borkóstolókat, bemutatkozó előadásokat. Legutóbb a Győr-Moson-Sopron Megyei Borverseny zsűrijének tagjaként adta szakértelmét a minőségi italok ismérveihez.

A programhoz szakmai találkozó is kapcsolódott, ahol szintén előadóként szerepelt. De mit tud mondani egy Mór borvidéki borász a neves múltú Pannonhalmi és Soproni borvidékek szakértőinek?

Melyek azok a jellemzők, melyekkel ez a fiatal srác – ahogy említi magát az előadás elején – Budapest legpatinásabb bortúráihoz állít össze borlapot és ad szakmai tanácsot?

Honnan vesz akkora önbizalmat és bátorságot, hogy megduplázza termőterületeit és ezzel együtt palackozott üvegeinek számát?

Szeretem azt, amit csinálok, hiszek abban, amit csinálok – szenvedélyesen! Ha van titok, akkor ez az.
Szőlészként végeztem, nem is borász vagyok. Móri születésű srác vagyok. Ott élnek a szüleim, ott vannak a területeim, ott készítek borokat, amit kifejezetten belföldön értékesítek. Én nem tudok beszélni szőlészeti termesztésről, borászati technikákról. Ebben a témában nálam sokkal jobb szakemberek vannak.
Amit én tudok az, hogy miért is jó ma Magyarországon borásznak lenni? Miért jó ma Magyarországon fiatal borásznak lenni? De legfőképpen, hogy miért jó ma Móron borásznak lenni?

Ami biztos, hogy marketingben is nagyon jó, mert az egész hallgatóságot egyetlen egy kérdés foglalkoztatta már csupán: Miért?

És most elképzelem, ahogy a kedves Olvasót is.

De ő mégsem egyértelmű válasszal folytatja.

Úgy gondolom, hogy itt a Kárpát-medencében egy alvó oroszlán bajszát cirógatjuk, amit nem vagyunk hajlandóak megtépni. Fogalmunk sincs, mekkora kincs, érték van itt. Vagy éppen nem is veszünk róla tudomást, mert mással vagyunk elfoglalva.
Én csak erre figyelek. A szenvedélyre, a közösségre, az élményre.

Hálás vagyok, hogy természetes napfényben folytathatok alkotó munkát. Így minden napom szenvedélyes, mert szenvedélyesen szeretem a munkám.
2001-ben alapítottuk a Miklós Pincét és 40-50 évre előre biztosítva látom az aktív éveimet.

Tudjuk, hogy a móri vidékcsak az egyik legjobb adottságú a magyar borvidékek közül. Így tudjuk, hogy nem is leszünk, lehetünk a legjobbak. De mindig izgalmasak és érdekesek leszünk – ezt ígérjük!


Miklós Csabi boraival legközelebb a III. Hegyeshalmi Bornapokon találkozhatunk. Találkozzunk ott!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: