Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 22. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Röghözkötés, bankkártyapiac és fiatalok utáni járulékkedvezmény - Lapszemle

Röghözkötés, bankkártyapiac és fiatalok utáni járulékkedvezmény - Lapszemle

Nem tartanak a fiatalok az őket többéves magyarországi munkavállalásra kötelező ösztöndíjszerződéstől – derül ki az intézmények beiratkozási adataiból, amelyek szerint csak elvétve akadtak olyan gólyák, akik a sikeres felvételi ellenére nem kértek az állami támogatásból - számol be a Magyar Nemzet. A Világgazdaság arról cikkez, hogy stabilizálódik a bankkártyapiac, miután a jegybank adatai szerint a Magyarországon forgalomban lévő bankkártyák száma minimális csökkenést mutatott 2012 első félévében. Jelentős járulékcsökkentés jár annak, aki 25 év alattit alkalmaz, de csak bruttó százezer forintig - írja a metorpol.

Nem tartanak a fiatalok az őket többéves magyarországi munkavállalásra kötelező ösztöndíjszerződéstől – derül ki az intézmények beiratkozási adataiból, amelyek szerint csak elvétve akadtak olyan gólyák, akik a sikeres felvételi ellenére nem kértek az állami támogatásból - számol be a Magyar Nemzet. Ettől a tanévtől hallgatói ösztöndíjszerződést kell aláírniuk a részben vagy egészben állami finanszírozással tanuló fiataloknak a felsőoktatási törvény értelmében. Noha a támogatás feltételei miatt Szabó Máté alapjogi ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult, az Európai Bizottság pedig úgy véli, uniós jogokat sérthetnek a feltételek, az első tapasztalatok mégis azt mutatják: a diákok egyáltalán nem tartják vállalhatatlannak azokat. A Magyar Nemzet által megkérdezett felsőoktatási intézményekben elenyésző volt azok száma, akik a sikeres felvételi ellenére úgy határoztak, hogy mégsem kötik meg a szerződést. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem alap- és mesterszakjaira összesen több mint ötezren jutottak be állami finanszírozással. A támogatás lehetőségével szinte minden beiratkozó élt: a jogi, bölcsész-, természettudományi és informatikai karok nappali képzésein csak egy-egy hallgató nem írta alá a szerződést, a gyógypedagógiai karon ketten, a pszichológiai és pedagógiai karon is mindössze négyen gondolták meg magukat, míg a társadalomtudományi, illetve a tanító- és óvóképző karon mindenki vállalta a feltételeket – tudta meg a Magyar Nemzet az oktatási és tanulmányi ügyek rektorhelyettesétől.

***

A jegybank adatai szerint a Magyarországon forgalomban lévő bankkártyák száma minimális csökkenést mutatott 2012 első félévében. Az érintés nélküli bankkártyás fizetés növekvő népszerűségét jelzi, hogy az ilyen típusú kártyák száma az első félév végén már meghaladta a 333 ezret - írja a Világgazdaság. Az idei év első hat hónapjában némileg csökkent a Magyarországon forgalomban lévő bankkártyák száma. A forgalomban lévő plasztikok száma majdnem húszezerrel, 8,909 millió darabra csökkent. Ezen belül a MasterCard kártyák száma több, mint 4 százalékkal 7,128 millióra nőtt, míg a VISA kártyáké 16 százalékkal 1,601 millióra csökkent. Az AMEX kártyák száma enyhe csökkenés után még mindig meghaladja a 160 ezer darabot. Nőtt viszont a bankártyákat elfogadó helyek száma. Azoknak a boltoknak és vendéglátóhelyeknek a köre, ahol kártyával lehet fizetni majdnem 2400-zal 64297-re bővült. Visa kártyát 52839 helyen fogadnak el, ez 4,67 százalékos bővülést jelent az előző év végéhez képest. MasterCard kártyával 54347 helyen lehet fizetni, ez 4,19 százalékkal több, mint fél évvel korábban.

***

Jelentős járulékcsökkentés jár annak, aki 25 év alattit alkalmaz, de csak bruttó százezer forintig - írja a metorpol. Ez jelentős megtakarítást jelenthet a munkaadóknak, hogy a 25 év alatti pályakezdők után nem kell fizetniük a szociális hozzájárulást. Szedlárné Gáll Ibolya munkaügyi szakértő a metropolnak elmondta: ez pozitív fejlemény, a fiatalok egy csoportjának biztosan segíteni fog, ugyanakkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a munkaadók inkább a képzettebb embereket akarnak majd felvenni, de például a felsőoktatásból 23-24 évesen kerülnek ki a hallgatók. Ez utóbbi esetben pedig csak egy évig tudná a foglalkoztató igényelni a támogatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.