Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Április 10. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Rendhagyó épületavatás Lébényben - képgalériával

Rendhagyó épületavatás Lébényben - képgalériával

2019. április 5-én került sor Lébényben a közel 50 millió forint támogatásból megvalósuló önkormányzati hivatal korszerűsített épületének hivatalos átadójára.

„A közigazgatás nem az egyes emberek hatalma a többiek fölött, hanem a nemzet szervezete közös céljainak megvalósítására, közös szükségleteinek kielégítésére. A közigazgatásnak nincs más létjogosultsága, nincs más mértéke, mint az emberek és a nemzet szolgálata.”

Magyary Zoltán idézetével köszöntötte a szép számmal megjelenteket Árendás Anikó kulturális referens, majd átadta a szót a hivatalos protokollnak.

A lébényi Városháza épületének elmúlt három évi története röviden:

Lébény Város Önkormányzata 2016-ban nyújtott be támogatási kérelmet a Közös önkormányzati hivatal épületének energetikai célú felújítására. A pályázat 2017 májusában támogatásban részesült. A részletes műszaki dokumentumok elkészültét követően az önkormányzat a közbeszerzési eljárás lefolytatást követően 2018.08.31-ig került sor az építési kivitelezésre. A Magyar Állam és az Európai Unió által nyújtott támogatás mértéke összesen 49 593 878 Ft.

Mindezt Kovács Gábor polgármester és dr. Tóth Tünde jegyző rendhagyó avatóbeszédében a következőekkel egészítette ki:

A beruházással a településvezetés egy régi terve valósult meg. Megújult a homlokzat, a nyílásszárók, megtörtént a több, mint száz éves épület fűtés- és világításkorszerűsítése, valamint napelemes rendszer került az épületre.
Lébény város önkormányzatának képviselőtestülete további, közel 8 millió forintos forráskiegészítést biztosított az építkezés teljes befejezéséhez, mely a pályázat beadása és a megvalósítás befejezése között eltelt két év alatt bekövetkező jelentős áremelkedés miatt vált szükségessé.
Mindezek eredményeként a HH, azaz gyenge energetikai besorolás alá tartozó épület BB, azaz közel nulla besorolás alá került.

A Közös önkormányzati hivatal épületének hivatalos átadójára érkezett Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is megtisztelt jelenlétével.
A képviselő köszöntő beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy település fontosnak tartja, hogy központi épülete megszépüljön, megújuljon, az mindig példa értékű, mert az önkormányzat állapotát is mutatja, s egyben jelzés értékű, mennyire gondos a gazda. Az energetikai felújítás külön üzenet, mivel az energia és a környezetvédelmi kérdések ma különösen hangsúlyos szerepet játszanak, s itt mind a kettőre jó példát látunk.

Az ünnepségen részt vett Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke is, aki kitért arra, hogy az utóbbi időszakban olyan területfejlesztési forrásokat biztosít Magyarország Kormánya a térségnek, amire eddig nem volt példa. Fontos a beruházás azért is, mert egy újabb város tudja közszolgálatait még emeltebb, fejlettebb szinten ellátni. – mint mondta - A minőségi munkát jó munkahelyen lehet végezni.
Az ünnepélyes átadón beszédében Németh Zoltán kiemelte, egy település
akkor lesz élhető, ha a megfelelő szolgáltatásokat tud nyújtani a településen élőknek. A beruházás fontosságát hangsúlyozva a megyei elnök elmondta, a projekt klímavédelmet is szolgálja, hiszen csökkenti az energiafelhasználást, a napelemek pedig zöld áramot termelnek, így hozzájárul a megye klímastratégiai céljainak megvalósításához. „Megyénkben a szén-dioxid kibocsátás – a nagyipar nélkül – 2,485.183,46 tonna CO2, erdeink midebből pusztán 127.000 tonnát képesek elnyelni. Vagyis nem marad más lehetőségünk, mint csökkenteni a kibocsátást”- húzta alá. „A környezetszennyezés negatív hatásait pedig már a saját bőrünkön
is érezhetjük”.

Széles Sándor, megyei kormánymegbízott a lébényi építkezéssel, felújítással kapcsolatos álhatatos munkát, kitartást és jellemszilárdságot dícsérte, valamint azt a belső erőt hangsúlyozta beszédében, amely az itt dolgozókat is jellemzi.

Kovács Gábor, Lébény polgármestere és dr. Tóth Tünde jegyző rendhagyó szalagátvágási ceremóniával tette még emeltebbé a hivatalos ünnepséget.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.