Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 11. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rákot okozhat a fiatalkori túlsúly

Rákot okozhat a fiatalkori túlsúly

A fiatal felnőttként elhízott emberek körében gyakrabban fordul elő emlőrák vagy vesedaganat idősebb korban. Ezt az összefüggést a későbbi súlyvesztés már nem befolyásolja.

A fiatal felnőttkori súlytöbblet egy amerikai óriásvizsgálat tanúsága szerint eddig korábban nem ismert veszélyeket is hordoz: körükben nagyobb esélye bizonyos rosszindulatú megbetegedéseknek.

A kutatók az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) elnevezésű óriásvizsgálat adataival dolgoztak. Az Egyesült Államokban összesen 15 762, 45-64 éves ember vett részt a kutatásban, melyben mind az egészségi állapotot, mind az életkörülményeket felmérték.

Az ARIC résztvevőit háromévenként vizsgálták meg. Az állapotváltozások adataiból Xuesong Han és munkatársai a vizsgálati alanyok 25 éves kor után végbemenő testsúlyváltozását vetették össze bizonyos daganatos megbetegedések – emlőrák, méhnyálkahártya-daganat, vastagbél-, vese-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőrák – megjelenésével.

Eredményeik szerint e rosszindulatú daganatfélék előfordulása a 25 esztendős korban mért testsúlyhoz képest – a testtömegindex öt egységnyi növekedése esetén – átlag kilenc százalékkal növekedett. Azok, akik 25 évesen kövérek voltak, bárhogy is változott a testsúlyuk később, ötször nagyobb eséllyel kaptak nyelőcsőrákot, mint a huszonévesen normál súlyúak. „A rák lassú, krónikus betegség, és ez a vizsgálat arra utal, hogy a korai felnőttkor kritikus időszak lehet az élet későbbi időszakában a rosszindulatú daganatok kifejlődésére” – mondta a vizsgálat vezetője. A nagy érdeklődést kiváltó adatokat az Amerikai Rákkutató Intézet konferenciáján ismertették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során