Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 29. 18:10, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Púp a patikusok hátán a tulajdonváltás

Púp a patikusok hátán a tulajdonváltás

A patikusok döntő részét a törvény szó szerint rákényszeríti arra, hogy tulajdonos legyen a patikában, ahol dolgozik, mert magától ez eszébe sem jutott volna – derül ki a GKI-EKI legfrissebb felméréséből.Csak minden 10. patikát tulajdonol legalább 25 százalékban ma gyógyszerész, miközben 2014 januárjától a jelenlegi kormány kezdeményezte törvény szerint ezt a tulajdonosi arányt mindenütt kötelező lesz elérni - írja a Világgazdaság.

A GKI-EKI piackutatása szerint 90 százalékuk egyáltalán nem tervezett tulajdonosváltást, több mint 60 százalékuknak nincs is mobilizálható tőkéje. Csak 30 százalékuk gondolja úgy, hogy fel tudja majd venni a tulajdonváltást segítendő kamattámogatott patikahitelt, és közülük is csak 12 százaléknak áll ez szándékában. Ez azt jelenti, hogy az összes érintett mindössze 4 százaléka él majd a hitel lehetőségével.

A szakmai szervezetek vezetőinek véleménye szerint a patikusok pesszimizmusát a bizonytalan gazdasági környezet teljes mértékben alátámasztja, mert a befektetések kapcsán legalább 5-7 év megtérülési idővel kell számolni, miközben a gyógyszertárak jövedelmezősége folyamatosan csökken, és olyan jelentős esetükben a vagyonvesztés, hogy az öt-hat évvel ezelőtti értékük felét-harmadát érik csak ma már.

Mindezek ellenére a patikusok tulajdonszerzését segíteni hivatott kamattámogatott patikahitel ez év júliusától egészen 2016 végéig él majd – közölte Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. (2017-től már az 50 százalékot meg kell haladnia a gyógyszerészi tulajdonhányadnak.) Sőt, a másik, tőkealapok bevonásával indítani tervezett konstrukcióban már önrész nélkül is felvehetnek hitelt a gyógyszerészek. A patika ára amúgy üzleti alku kérdése, de az igénybe vehető hitel maximum körülbelül 60 millió forint (200 ezer euró) lesz patikánként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.