Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Június 12. 07:26, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Puerto Ricóban az Egyesült Államok 51. tagállama lenne - népszavazáson voksoltak

Puerto Ricóban az Egyesült Államok 51. tagállama lenne - népszavazáson voksoltak

Puerto Ricóban a népszavazáson nagyon alacsony részvétel mellett a többség arra voksolt, hogy a sziget legyen az Egyesült Államok 51. tagállama.

A karibi sziget az Egyesült Államok társult állama, s a vasárnapi referendumon a szavazók 97 százaléka foglalt állást amellett, hogy Puerto Rico teljes jogú állama legyen az Egyesült Államoknak. A részvételi arány azonban alig 23 százalékos volt, és a népszavazás eredménye nem kötelező érvényű.

A három és félmillió lakost számláló szigeten legutóbb 2012-ben tartottak népszavazást, s akkor a szavazók 61 százaléka döntött a teljes jogú tagállammá válás igénye mellett. A washingtoni kongresszus azonban nem foglalkozott a referendum eredményével.

A mostani népszavazáson a helybéliek három lehetőségről fejthették ki álláspontjukat: legyen-e Puerto Rico az 51. szövetségi állam, legyen-e teljesen független állam, avagy maradjon a jelenlegi helyzet, s továbbra is társult állama legyen az Egyesült Államoknak.

A Republikánus Párt a tavalyi elnökválasztási kampányban támogatta Puerto Rico szövetségi állami státusát, de ennek megadását a szövetségi hatóságok által elfogadott szavazáshoz kötötte. Áprilisban a szövetségi igazságügyi minisztérium vitatta a népszavazás jogosságát, és vissza is utasította két és félmillió dollár átutalását a voksolás lebonyolítására, továbbá nem volt hajlandó elfogadni a szavazócédulákat mindaddig, amíg Puerto Rico kormányzata nem fogad el egy záradékot, melyben rögzíti, hogy a sziget a népszavazás eredményétől függetlenül is megőrzi jelenlegi státusát. Dana Boente, az igazságügyi miniszter helyettese levélben értesítette az egyébként a szövetségi állami tagságot szorgalmazó Ricardo Rossello kormányzót, hogy a szavazócédulán megfogalmazott kérdések nem egyértelműek, ezért a választók szerinte nem kapnak pontos információkat arról, mire is voksolhatnak.

Megfigyelők szerint a republikánus többségű szövetségi kongresszus ódzkodik attól, hogy Puerto Rico teljes jogú szövetségi állam legyen, ebben az esetben ugyanis biztosítani kellene további két szenátori és több képviselői helyet a washingtoni törvényhozásban, s a republikánusok attól tartanak, hogy ez a Demokrata Pártot erősítené.

Az alacsony részvétel miatt a népszavazás eredményét Washingtonban várhatóan nem is fogadják majd el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése