Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Május 20. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: kunsziget.hu

Petrezsirom Fesztivál Kunszigeten

Petrezsirom Fesztivál Kunszigeten

Gyere és kóstold meg nagyanyáink aranyló húslevesét Kunszigeten, a V. Petrezsirom Fesztiválon. 2017. május 20. szombat Kunsziget - Sportpálya

Egész napos programokkal, sztár fellépőkkel, gyermekprogramokkal és húsleves főzőversennyel.

A rendezvény látogatása ingyenes.

Mi az a "petrezsirom"... ?

Kunszigetnek anno a hírnevet a zöldségtermesztés hozta meg. A hagyomány szerint Frank József (1742 - 1812) honosította meg a petrezselymet, tőle kaptak kedvet a gazdák a termesztéshez. A kunszigeti petrezselyem - vagy ahogy anno hívták: "petrezsirom" - szép, hosszú, ág nélküli gyökérrel rendelkezett, hossza akár a 80 - 100 cm-t is elérte. Keresett áru volt a piacokon Veszprémtől Tatáig, Pesttől Bécsig. A gazdák külterületen termelték, mindenkor ásott, mélyen megmunkált földbe juttatva a magot. A virágkorban pesti nagykereskedők helyi megbízottjai, a cenzárok vásárolták fel a termést. Kunszigeten a zöldségtermesztés a "fénykorát" az 1930-as években élte meg, ekkor kb. évi 150 vagon szigeti zöldséget exportáltak. Érdekesség, hogy egyedi "biléta" hirdette a termény kunszigeti származását.

Ennek a korszaknak, ennek a hagyománynak kíván emléket állítani a Petrezsirom fesztivál...

(forrás: www.kunsziget.hu)

A program:


06.00 - 11.30 Húslevesfőző verseny
11.30 - Jó étvégyat az elkészült, rengeteg féle húsleveshez...

11.00 - 12.00 Band Of Streets
12.00 - 13.00 Téti Fúvószenekar
13.00 - 13.45 Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolások műsora
13.45 - 14.30 Ünnepi köszöntõ és a húslevesfőző verseny eredményhirdetése


A további műsor:


15.00 - 16.00 Soulwave

Igazi pörgős műsorral indul a délutáni program: A Soulwave együttes 2007-ben alakult, dalaikra nagyívű refrének, metaforikus dalszövegek jellemzőek mindezt a modern akusztikus popzene köntösébe bújtatva. 2010-ben jelent meg a zenekar első nagylemeze a One Night Stand, amit három évvel később, egy svédországi kiadónál megjelent, 1975 elnevezésű EP követett. 2015-ben jelent meg a Soulwave első magyar nyelvű dala a „Szélcsend” amely rögtön a Petőfi Top 30-ba is bekerült.

16.00 - 17.00 Band Of Streets

Aki két évvel ezelőtt már járt a Petrezsirom Fesztiválon, neki biztosan nem kell bemutatni őket. Egy igazi "rezesbanda": trombita, harsona, tuba, mellophone, szaxofon, némi dob és kilenc fiatalember. Az öt éve alakult Band Of StreetS pillanatok alatt képes jókedvre deríteni bárkit, amit az is jól mutat, hogy az együttes számos hazai és külföldi utcazene fesztiválról hozott már el díjakat.


18.00 - 19.30 Intim Torna Illegál

5 év alatt 3 nagylemez 2 kislemez 6 videóklip...

A fesztiválok elengedhetetlen kelléke az Intim Torna Illegál, akik hamar a nagyszínpadok állandó bérlőjévé váltak. Már a megalakulásától kezdve nagy figyelem kíséri Őket és a közösségi oldalakon is több milliós nézettségnek örvendhetnek. A hazai rádiós top listák állandó szereplője a zenekar - a Mennyország kapujában című számuk több hétig vezette a MR2 top listát.


20.30 - 22.00 LGT - Zenevonat

Az LGT - Zenevonat Szuperkoncert immár harmadik éve járja az országot az LGT legnagyobb slágereivel. A produkcióban az LGT legendái Karácsony János és Solti János játszik főszerepet. A koncertjeiken az LGT együttes mindenki által ismert legnagyobb, legkedveltebb dalait adják elő: Ő még csak 14, Nem adom fel, Zenevonat, Álomarcú lány stb. A két eredeti LGT-tag, Karácsony Jánost és Solti Jánost az Abrakazabra zenekar kíséri, két fiatal énekes sztár: Veres Mónika Nika és Heincz Gábor Biga közreműködésével.

22.30 - 02.30 Záróbuli: Friends együttes

Kérjük Kedves Vendégeinket, hogy figyelmesen olvassák el a Petrezsirom Fesztiválra vonatkozó biztonsági tervet, mely hasznos információkat tartalmaz a rendezvényen való biztonságos részvétel szenpontjából.

Biztonsági terv letöltető innen>>
1 számú melléklet (helyszínrajz)>>

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: