Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 30. 20:56, szerda | Helyi
Forrás: JTV, Balassa Bálint művelődési ház

Kiosztották Jánossomorja város kulturális díjait

Kiosztották  Jánossomorja város kulturális díjait

Hagyományosan a magyar kultúra napján adja át az önkormányzat által létrehozott Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány kuratóriuma a város számára kiemelkedő művelődési értéket teremtők elismerését.

Nagyné Kő Mária a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat, Kőhegyiné Jókuti Edit, Lőrinczné Kováts Ildikó és Veresné Lőrincz Andrea számára pedig együttesen a Jánossomorja Építőköve Díjat adományozta a város kulturális közalapítványa.

A művelődési házban kedd este tartott ünnepségen elsőként a tavalyi díjazott MOSON-SZÉL Egyesület Boloct színjátszó csoportja osztotta meg a kultúrával kapcsolatos gondolatait. Nagy-Horváth Sarolta beszédében az örökségül kapott kultúra megőrzését, és a múlthoz és a közösséghez méltó továbbépítését emelte ki. Körmendi Hajnalka és fia, Szalai Ákos pedig egy dallal hangsúlyozta a magyar kultúrában dolgozók értékét.

Lacknerné Fördős Klára művelődésiház-igazgató, kuratóriumi elnök kiemelte, ez a nap minden kultúrában tevékeny helyi ember ünnepe, a nevesítetteké és a névteleneké is, akiket szintén köszönet illet. Ezután a díjak átadása következett. A Jánossomorja Kultúrájáért Díjat idén Nagyné Kő Mária kapta, több évtizedes kultúrateremtő munkájáért. A díjazott örömét hangsúlyozta és megköszönte a segítséget, támogatást a családjának, illetve minden együttműködő barátjának, alkotótársának.

A Jánossomorja Építőköve Díjjal a Közalapítvány az elmúlt egy év egy kiemelkedő kulturális eredményét, programját vagy személyét, csoportját díjazza. Idén a választás nem egy, hanem több programot ölel fel, a köszönet pedig e rendezvények létrehozóit illeti. Kőhegyiné Jókuti Edit, Lőrinczné Kováts Ildikó és Veresné Lőrincz Andrea jóvoltából a városban tavaly négy kiállítást, gyűjtőmunkát is láthatott a közönség. Ezt a lelkes munkát díjazta most a jelölés és a kuratórium. A köszönő szavakban Kőhegyiné Jókuti Edit elsősorban az őket mindig segítő férjeknek is hálát mondott. A díjjal járó pénzjutalmat pedig a bölcsődének ajánlották fel a kitüntetettek. Lőrinczné Kováts Ildikó sajnos nem tudott részt venni az átadón, neki tapssal gratulált a közönség.

A műsor végén a Jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskola növendékeit, valamint felkészítő tanárukat, a kiváló zongorajátékáért különösen megtapsolt Török Adélt hallhattuk. A zárszóval Lacknerné Fördős Klára az igényes, szelektáló kultúrafogyasztásra hívta fel a figyelmet. A magyar kultúra napját épp épp 30 éve ünnepeljük január 22-én, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és fejezte be aláírásával a Himnusz kéziratát.

A műsor végén fogadás várta a résztvevőket. Itt Lőrincz György polgármester mondott pohárköszöntőt, hálásan köszönve a jánossomorjai kultúrában aktív emberek odaadását.

A kuratórium által megfogalmazott méltatások

Nagyné Kő Mária 1985-ben – diplomája megszerzése után közvetlenül – állást kapott Jánossomorján. Már a kezdetektől aktív és tevékeny pedagógusi munkát folytatott iskolai kereteken belül és kívül egyaránt. Számos program, műsor, ünnepség, szakkör fűződik a nevéhez, főként a magyar nyelv és irodalom területéhez kapcsolódóan. De nemcsak pedagógusként példamutató a munkássága. Jótékony célú író-olvasó találkozókat is szervezett több éven keresztül, egy, a városunkban élő Down-szindrómás kislány gyógyításának, fejlesztésének segítésére. 2003-tól több éven át aktív tagja volt a Jánossomorjai Napló havi lap szerkesztőgárdájának, 2006-tól a felnőtt amatőr színjátszó kör egyik alapítója, illetve vezetője volt három éven át, majd két évig a gyermek-színjátszókkal foglalkozott. Több városi műsort rendezett ezekben az években is a gyerekek és a településünkön működő művészi csoportok összefogásával. Műsorait mindig az érzelmek átadása jellemezte, és jó érzékkel választotta ki felkért alkotótársait, együttműködő csapattagjait, akiket motivált a remek eredményekre. Munkája elidegeníthetetlen része Jánossomorja kulturális életének. A Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány külön kiemeli: Nagyné Kő Mária példája annak, amikor egy pedagógus teljesen megéli hivatását és nemcsak az iskola falai között, hanem az iskolán kívül is példamutató, kultúraszervező közösségi-kulturális életet él. A díjazott vallja, hogy „a pedagógus feladata a kultúraközvetítés mellett a kultúrateremtés is. Ehhez azonban ki kell lépni az iskola kapuján és keresni kell a lehetőségeket, kapcsolatba kell kerülni a civil szervezetekkel, részt kell venni a település életében.

Kőhegyiné Jókuti Edit, Lőrinczné Kováts Ildikó, Veresné Lőrincz Andrea, a három pedagógus – akik mindhárman szakmai munkájuk és a város kulturális életében vállalt szerepük miatt is ismertek és elismertek – sok alkalommal működött már együtt, városi betlehemet, rendezvénydekorációkat és számos kiállítást köszönhetünk nekik. Az elmúlt egy esztendőben négy olyan kiállításra is ellátogathatott a közönség, amelyek az ő szervezői és gyűjtőmunkájukat, elhivatottságukat és szépérzéküket dicsérik. 2017 végén és 2018 elején évzáró betlehemes kiállításukat nézhették meg a városlakók. Húsvétkor már tavaszváró kiállítást és közösségi rendezvényt tartottak. A Múzeumok Éjszakáján recepteket kutattak fel és állítottak ki. Idén adventkor pedig egy angyal-kiállítással tették teljessé az ünnepet. Ez a munka önmagában is kivételes teljesítmény, amiért hálás a közönség. A díjat azonban nemcsak ezért érdemelték ki. Köszönjük nekik azt is, hogy megmutatták, mennyi ügyes kezű kézműves vagy jó szemű gyűjtő él városunkban, akik mind megmutathatták féltett kincseiket egy-egy tárlaton. De köszönjük azt is, hogy töretlen lelkesedésük bizonyítja sokaknak, hogy egy-egy kedves hobbiból is nagy kincseket lehet formálni, és sok szép pillanatot lehet szerezni a barátoknak, ismerősöknek, városlakóknak. Reméljük, lelkesedésük töretlen, példájuk ragadós lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.