Városlista
2020. november 26, csütörtök - Virág

Hírek

2020. Október 26. 13:07, hétfő | Helyi

Batthyány-ünnepség Dunakilitin

Batthyány-ünnepség Dunakilitin

150 évvel ezelőtt született Dr. Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa Dunakilitin. Ebből az alkalomból ünnepséget szervezett a település, melyre Batthyány dédunokája is ellátogatott.

Az ünnepi szentmisét követően az egykori Battyhány-kastélyhoz látogattak el a település lakói, valamint az leszármazottak. Most iskolaként működik az épület, de 1870-ben itt született Dr. Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa. A 150. évfordulóra dédunokája és családja is eljött, ugyanis jó kapcsolatot ápolnak a helyiekkel. A megemlékezés egy verssel kezdődött. Ezután Batthyány-Strattmann László dédunokája köszöntötte a résztvevőket, beszédében elmondta: családjuk számára nagy öröm, hogy együtt ünnepelhetnek a település lakóival, hiszen fantasztikus örökség, ami Dunakilitin található.

– Elnézést kérek, hogy nem tudok, olyan jól magyarul, de hogy ezt a hibát kiküszöböljük, két gyermekünket, Klárát és Tivadart Bécs egyetlen magyar óvodájába írattuk be és azt látjuk, ők beszélik a magyart – mondta el a dédunoka, herceg Batthyány-Strattmann László Ödön.

Az ünnepi beszéd után a település, az iskola, a vöröskereszt képviselői, valamint a család elhelyezték koszorúikat a felújított mellszobornál, majd az ünnepség részeként felavatták az új bölcsődét.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 25. 08:47, szerda | Helyi

Péntekig zárva tart a bezenyei óvoda

Több dolgozónak is pozitív lett a koronavírus tesztje, ezért november 27-ig zárva tart a bezenyei Százszorszép Óvoda.

2020. November 23. 09:17, hétfő | Helyi

Levél is csatlakozott az Országfásítási Programhoz

Összesen harminc darab facsemetét igényelt Levél községe az Országfásítási Program keretében. Tíz-tíz darab facsemetét a Vasutas utcában és a Temetőnél ültettek el, tavasszal pedig az új bölcsődénél is fákat ültetnek.

2020. November 20. 07:58, péntek | Helyi

Vaddal ütközött Dunakilitin

Őz ugrott egy autó elé Dunakilitin, személyi sérülés nem történt, az állat elpusztult.

2020. November 17. 16:09, kedd | Helyi

Pingpong edzések Dunakilitin

Az év elején indította el asztalitenisz edzéseit a Dunakiliti Sportegyesület a község iskolájában. A remények szerint a jövőben akár megyei bajnokságokon is részt vehetnének majd a játékosok.