Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Május 15. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Balogh Zoltán

Pákozd nyerte el az Év emlékhelye díjat

Pákozd nyerte el az Év emlékhelye díjat

A pákozdi nemzeti emlékhely nyerte idén a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) által alapított Év emlékhelye díjat.

Az Év emlékhelye díjat a Nemzeti Örökség Intézete alapította 2020-ban azzal a céllal, hogy a legaktívabb, az emlékhely státuszukat leginkább kiaknázó emlékhelyeket elismerje. Első alkalommal a székesfehérvári Romkert, tavaly pedig a mohácsi nemzeti emlékhely nyerte az Év emlékhelye díjjal járó Herendi porcelánserleget - tudatta a Nöri szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az idei átadó ünnepséget a hetedik Emlékhelyek napja keretében tartották meg szombaton a Fiumei úti sírkertben.

Móczár Gábor, a Nöri főigazgatója az átadón hangsúlyozta: a pákozdi Katonai emlékpark nemzeti emlékhely az elmúlt tíz év "következetes, lelkes, igényes és példaértékű munkája eredményeként" nyerte el a díjat.



A többi emlékhellyel való együttműködésük is mintaértékű, emellett a környező térség emlékezetőrzésében, hagyományápolásában is jelentős szerepet töltenek be. A pákozdi Katonai emlékpark által életre hívott Hazáért körút elnevezésű mintaprogramjuk pedig nagy segítség a Nöri Nemzeti emlékezetpedagógiai programjának és a többi emlékhely hasonló célú tevékenységének is - idézi a közlemény a főigazgatót.

A díjátadó után felavatták a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető bejáratánál elhelyezett okos parcellaköveket, amelyek a rajtuk szereplő QR-kód segítségével a két temetőben, a Nemzeti Sírkert részeként védett sírban nyugvó hírességeket mutatják be. Ez a Fiumei úti sírkert esetében több mint 1800 személyt jelent, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben pedig 33 védett sír található - áll a közleményben.

Címkék: díj, emlékhely, Pákozd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.