Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Október 05. 12:10, csütörtök | Helyi
Forrás: http://www.gymsmo.hu

Összefoglaló a német-lengyel delegáció látogatásáról

Összefoglaló a német-lengyel delegáció látogatásáról

Megyeházi látogatással, majd környezet- és klímavédelmet érintő programokkal folytatódott a külföldi delegáció programja

Kedden délelőtt a Megyeházára látogattak a német és lengyel vendégek, akik a hétvégén érkeztek Győr-Moson-Sopron megyébe, a megyei önkormányzat meghívására. A megyei vezetők hivatalukban fogadták a külföldi vendégeket, akik Karl Röckinger elöljáró vezetésével a baden-württembergi Einzkreis járásból, valamint Edward Lasok városi elnök vezetésével a lengyelországi Myslowice városból érkeztek, összesen 14-en.

A találkozó elején röviden áttekintették az első itt töltött napot, mindannyian érdekesnek és hasznosnak nevezték a hétfői napra összeállított programot. A lengyel vendégek külön kiemelték a hétfői nap estéjére szervezett kegyeleti megemlékezést, mikor is a házigazdák és a vendégek közös koszorút helyeztek el Győrött, a Bem téri lengyel-magyar emlékműnél és fejet hajtottak, mécsest gyújtottak a Lech Kaczinsky emlékkőnél.

Németh Zoltán, megyei elnök ezt követően a keddre tervezett szakmai programok hátteréről ejtett előzetesen szót, így – többek között - a bőnyi geotermikus erőművel kapcsolatban osztott meg információkat a vendégekkel, majd aktuális témák kerültek szóba. A megyei elnök ezúttal is megerősítette azon véleményét, miszerint a migránshelyzetről, annak Magyarország általi kezeléséről sok hiteltelen, fals információ látott napvilágot. „Így, bár ez nem kifejezetten csak megyénket érintő téma, -de beszélni kell róla és hiteles információkat kell megosztani e kérdéskörben, pontosítani szükséges a sajtóban megjelent álhíreket" - fogalmazott Németh Zoltán.

Ezt követően a megyei elnök beszélt a hazai és a megyebeli munkaerő-piaci helyzet alakulásáról, a jelentkező munkaerő-hiány főbb okairól. Hangsúlyozta: hazánk a munkaerő-hiány megoldását nem migránsok befogadásával és alkalmazásával tervezi, hanem a demográfiai mutatókra pozitív hatással bíró fontos kormányzati intézkedések foganatosításával, így említést tett a már bevezetett otthonteremtési és családtámogatási intézkedésekről.

A házigazda természetesen a megyei önkormányzat feladatairól is áttekintést adott, így elmondta, hogy a településeket érintő fejlesztési források szétosztásánál a megyének nagyon fontos szerep jutott, emellett a megyei önkormányzati hivatal vezetői és munkatársai fontos feladatokat látnak el a megvalósuló fejlesztések menedzselésében is. Számadatokat említve kiemelte, hogy hét új ipari park fejlesztését támogatta megye, emellett hét településen helyi piac létrehozásával az ott termelt termékek helyben történő eladását teszik lehetővé. Elmondta, hogy a megyében összesen 21 bölcsőde és óvoda épülhet meg a megítélt támogatási forrásokból, ezen túlmenően idősek szociális ellátását segítő fejlesztésekről is említést tett. A környezet- és klímavédelem fontosságát hangsúlyozva megemlítette, hogy közel félszáz megyei településen valósulnak meg a közeljövőben energetikai szempontú fejlesztések: bölcsődékben, iskolákban, kulturális intézményekben. Elmondta még, hogy 10 települést érintő turisztikai fejlesztések kezdődtek, ehhez kapcsolva beszélt a 18 települést érintő kerékpárút-fejlesztési tervekről is. Tájékoztatása szerint 9 megyei településen pedig a csapadékvíz-elvezetési problémákra biztosítanak megoldást a beruházások. Szót ejtett a Széchenyi egyetemmel és a Petz-kórházzal közös távlati célról, az egyetemi orvosképzés bevezetéséről a győri felsőoktatási intézményben. Elmondta azt is, hogy ennek első lépéseként az egyetemen már megkezdődött az egészségügyi mérnökök képzése.

Mylowice város első embere, Edward Lasok elnök szintén részletes tájékoztatást adott a városukban folyó fejlesztésekről, az aktuális eredményekről, büszkeségekről, de szólt az előttük álló, még megvalósításra váró feladatokról is. A lengyel városvezető így megemlítette, hogy településükön komoly útfelújítások zajlanak, náluk is fontos szerepet kapnak az energetikai célú fejlesztések és a sportlétesítményeket érintő beruházások is. Büszkeségként említette az elkészült és a közeljövőben felavatandó új, modern tűzoltósági épületet, valamint elégedettséggel szólt a pedagógusképzés és a felsőoktatás erősítését biztosító, a jezsuiták által létrehozott új myslowice intézményről is. Edward Lasok megerősítette, hogy Myslowice város nyitott az együttműködés folytatásra, erősítésére.

Karl Röckinger, a német Einzkreis járás elöljárója emlékeztette a jelenlévőket, hogy ez a nap a Német Újraegyesítés Napja, így örömét fejezte ki, hogy erre a fontos évfordulóra kedves magyar és lengyel partnereikkel együtt emlékezhetnek. Felelevenítette a háromoldalú partnerség gondolatát felvető, két évvel ezelőtti einzkreisi programot, melynek eredményeképpen ezekben a napokban már a lengyel partnerekkel közös látogatásra érkezhettek Győr-Moson-Sopron megyébe. Az elöljáró úgy fogalmazott, hogy „amit eddig láttunk, az mély benyomást tett ránk és megérintett bennünket, a további programok elé is nagy érdeklődéssel nézünk".

Röckinger elöljáró aktuálpolitikai kérdéseket is érintett, így emlékeztette a jelenlévőket, hogy Németországban a közelmúltban szövetségi választások zajlottak, kormányalakításra még nem került sor, így még nem lehet tudni pontosan, milyen koalíció fog összeállni. „Bármilyen kormány alakul is, az ország társadalmi problémái adottak és több vonatkozásban hasonlóságot mutatnak a magyar és lengyel partnerek által említett, megoldásra váró kérdésekkel. Az igazi politika nem a fővárosban, hanem az egyes településeken játszódik" – fogalmazta meg véleményét az elöljáró. A hasonló témák, problémák közül a demográfiai mutatót kedvezőtlen alakulását emelte ki, véleménye szerint ez az egész EU-ban probléma, megoldása egy generáció alatt nem lehetséges. Szólt az orvos-elvándorlás problematikájáról is, amely őket szintén érinti, hiszen a Svájcban biztosított közel egyharmaddal magasabb bérek miatt náluk is egészségügyi szakember-gondok adódnak. „Az új kormánynak ezeket a kérdésköröket is fontos lesz majd kezelni, ahogy a migráció kérdéskörét is. E tekintetben rendkívül fontos lesz egy migrációs törvény elfogadása Németországban is" – fogalmazott. Röckinger szerint „egy irányított bevándorlási lehetőség jól működhetne, nem csukhatjuk be a szemünket". Ugyanakkor elmondta, hogy véleménye szerint „a leghatékonyabban ott kellene, ott lehetne segítséget nyújtani, ahol a rászoruló emberek vannak, így Törökországban, ahol a háború elől menekülő szírek nagy számban megjelennek".

A német delegáció-vezető számára ez az utolsó hivatalos Győr-Moson-Sopron megyei látogatás, hiszen 2018 januárjától nyugállományba vonul. Köszönetét fejezte ki az eddigi eredményes együttműködésért, egyúttal reményét arra vonatkozóan, hogy ez a most már háromoldalúvá szélesedett partnerség a jövőben is fennmarad és jól működik.

Középen a házigazda, Német Zoltán, megyei elnök, tőle balra Karl Röckinger, einzkreisi elöljáró, a megyei elnök jobbján pedig Mylowice város első embere, Edward Lasok

A megyeházi látogatással kapcsolatban elmondható, hogy mindegyik fél elkötelezett az együttműködés folytatására. Ennek keretében a környezet- és klímavédelem kiemelt szerepet játszik, így a jövőben a kölcsönös tapasztalatcserékre, a jó gyakorlatok, a követendő példák átadására fókuszálnak majd.

A megyeházi találkozót követően Lipót felé vették az útirányt, ahol a Lipóti Látványpékséget és az üzemben folyó munkát tekintették meg,

...késő délután pedig a bőnyi geotermikus erőműben tettek látogatást.

Szerda délelőtt – hazaindulásukat megelőzően - Győr barokk belvárosát és a város legújabb fejlesztéseit tekinették meg egy séta keretében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.