Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Április 29. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia Fotó: facebook.com/lebeny

Új családtámogatási modell Lébényben

Új családtámogatási modell Lébényben

2019-től új családtámogatási programot indított Lébény Város Önkormányzata. Ezzel a térségben is kiemelkedő feltételeket biztosítva a gyermeket vállalók számára.

2019. január elsején lépett életbe az az önkormányzati rendelet Lébényben, mely kimondja, hogy minden, 2019. január 1. után született lébényi újszülött családja a lébényi modell alapján támogatásban részesül.


Az új lehetőségről és annak gyakorlatáról Kovács Gábor polgármester nyilatkozott szerkesztőségünknek.

Milyen feltételekkel vehető igénybe a közel 130.000 Ft összértékű babaváró-csomag?

Nem támasztottunk különös feltételeket a támogatás igénybevételéhez. Abban az esetben, ha

  • az egyik szülő legalább egy éve lébényi lakcímmel rendelkezik,
  • írásban benyújtották a támogatási kérelmet
  • és bemutatták a gyermek - 1 hónapnál nem régebbi - születési anyakönyvi kivonatát,

akkor már csak a képviselő-testület határozata szükséges az elbírálás véglegesítéséhez. A támogatásunk összege: 100.000 Ft, melyet megadott bankszámlára utal át Lébény Város Önkormányzata.

A lébényi modell alapján fontosnak tartottuk figyelmességünk kifejezését. Ezért személyesen is meglátogatjuk a családokat, ahol további, kb. 30.000 forint értékű balakelengye-csomaggal lepjük meg a babákat.


Mit tartalmaz a kelengye?

Az általunk vitt ajándékkosárban található pelenkatorta, törölköző, body, zsák és egy nyálfogó kendő. Sokat dolgozunk városunk hírnevének erősítésén. Ennek megfelelően talán nem meglepő, hogy ezek a kis ruhadarabok is lébényi logóval ellátottak, hiszen a lébényi életérzés mindenkinek jár.

Napjainkban egyre több helyen találkozhatunk, önkormányzati szinten (is) meghirdetett családtámogatási programokkal. Ezek közül is kiemelkedő Lébény városa, ám a lébényi modell nem csak a babavárást támogatja, hanem végigkíséri a fiatalok kezdeti lépéseit is.

Családbarát önkormányzatnak valljuk magunkat. Úgy gondolom, hogy akkor lehetünk teljes felelős vezetők, ha minden lehetséges körülményt biztosítani tudunk lakosainknak – a tőlünk telhető legmagasabb szinten.

Ebben a Kelengye-csomagunk az első lépés, az újunnan felépített, a mai kor követelményeinek teljes mértékben megfelelő - bölcsődénk pedig a második, melynek hivatalos átadója május 3-án lesz. A szakmailag is kiválóan üzemeltetett védőnői és gyermekorvosi szolgálatunk a következő állomás, nem megkerülve az Óvoda szolgáltatásait. Folyamatosan dolgozunk a helyi közösségek erősítésén is. Ha ezt a korosztályt nézzük, számuka a Babaringató foglalkozások és a Baba-mama Klub is biztos háttér a kötetlen információcserére, az újabb és újabb közösségi élményekre.

S ha minden a terveink szerint alakul, akkor a költségvetésünk szerinti fejlesztési tartalékból még az idén megvalósulhat az új játszótér építése is.


Családmodell – szó szerinti értelemben egy elvi síkon megvalósítható pozitív gyakorlat, mely Lébényben igazán termékeny talajra talált. A családtervezés során a figyelmesség mellett a biztonság megteremtése is fontos szempont. Biztonság a gyermekeknek és a szülőknek, a jelenre és a jövőre nézve egyaránt. Talán ennek (is) köszönhető, hogy 2019-ben már 13 kisgyermekhez érkezett meg a babaváró kelengye-csomag, hogy onnan tovább folytatódjon az egyre biztosabban megépített út…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.