Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2019. Október 07. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat , fotó: Pixabay

Október 1-jén az idősek világnapját ünnepeljük.

Október 1-jén az idősek világnapját ünnepeljük.

Az idősek világnapja, október elseje az idősek tiszteletéről és védelméről szól.

Az időskorúak az áldozattá válás szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb korcsoport; csalók, trükkös tolvajok, betörők, illetve árubemutatókhoz kapcsolódó termékértékesítés miatt válnak áldozattá legtöbbször.

Az időseknek ugyanolyan jogaik vannak, mint bárki másnak. Sérülékenységük miatt azonban speciális védelemre van szükségük. A rendőrség az áldozatsegítő feladatai során az emberi jogok messzemenő tiszteletben tartásával, a humanitás, az esélyegyenlőség, az arányosság és a méltányosság elveinek maradéktalan érvényesítésével látja el feladatát.

Az időskorúak védekezési képessége azzal növelhető leginkább, ha az áldozattá válás reális kockázata számukra látható válik és egyben az elkerülés, megelőzés eszközeit, módszereit megismerhetik.

A bűncselekményekkel kapcsolatos önvédelmi képesség megismerését segítik elő az előadások, a személyes beszélgetések különböző rendezvényeken, fórumokon, illetőleg a helyi nyugdíjas klubokban, ezeknek a meghívásoknak a rendőrség örömmel tesz eleget. Remélhetőleg ennek és a korosztály aktív prevenciós részvételének köszönhetően a sértetti adatok száma az idősek tekintetében évről évre csökken.

Az alábbi ajánlásokkal szeretnénk az áldozattá válás megelőzésére felhívni a figyelmet:

Alkalmi munkát ne adjon idegeneknek (pl. favágás, hóseprés, kerti munkák)!
Ne hagyja nyitva a kapuját, házát, lakásának ajtaját, még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodik!
Ne engedjen be házaló árusokat, gáz- vagy áramszolgáltató, segélyszervezet és más hivatalos személynek álcázott embereket, bármennyire erőszakosak is!
Kérje igazolványukat! Tartsa kapun kívül őket! Amennyiben mégis úgy érzi, hogy elfogadná ajánlatukat, beszéljen meg velük másik időpontot, míg ellenőrizni tudja őket, illetve hozzátartozóit tudja értesíteni!
Egyedül ne tárgyaljon pénzügyeket idegennel! Ne vegye elő megtakarított pénzét idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartja, és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják Öntől!
Amennyiben rendelkezik mobil- vagy vezetékes telefonnal, éjszakára azt tartsa kézközelben, ismerje a rendőrség 112-es ingyenes segélyhívó számát, hogy szükség esetén bármikor tudjon segítséget kérni!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 16:50, hétfő | Helyi

Útfejlesztést terveznek az alsó-Szigetközben

Alsó-szigetközi elkerülő út megépítésének előkészítését kezdeményezte a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés pénteki ülésén.

2020. Február 19. 20:26, szerda | Helyi

Kiesett a Lipót a Magyar Kupából

Kiesett a Lipót a Magyar Kupából, miután a visszavágón 5-1-re kikapott Zalaegerszegen.

2020. Február 14. 20:21, péntek | Helyi

Heroikus végjátékban nyert az MKC

Kulcsfontosságú mérkőzés várt a Motherson-Mosonmagyaróvárra, amely a Békéscsabát fogadta az NB I 16. fordulójában.

2020. Február 13. 23:16, csütörtök | Helyi

Élő közvetítés az MKC-Békéscsaba mérkőzésről

Kulcsfontosságú mérkőzés vár a Motherson-Mosonmagyaróvárra a női kézilabda NB I 16. fordulójában. Bognár Róbert tanítványai a 13. helyen álló Békéscsabát fogadják.