Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Március 10. 18:37, kedd | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Benyújtotta a kormány a kéményseprésitörvény-javaslatot

OGY - Benyújtotta a kormány a kéményseprésitörvény-javaslatot

Benyújtotta a kormány kedden a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amelynek szerint a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás.

A kormány már januárban közzétette a törvény tervezetét, amelyből kiderült, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át a kéményseprési közszolgáltatást.
Pintér Sándor belügyminiszter kedden terjesztette be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot, az indoklásában pedig azt írta: a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban jelentkező zavarok "bizonytalanságot okoznak" az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes, ezért a jelenlegi rendszer nem tartható fenn.
A kéményseprő-ipari szolgáltatás stabilizálása a lakossági ellátásban csak teljes körű állami szerepvállalással lehetséges - közölte a tárcavezető, aki ezért azt javasolja, hogy a jövőben a hivatásos katasztrófavédelmi szerv biztosítsa a kéményseprést a lakosságnak.
A Belügyminisztérium számításai szerint a feladatvétel miatt 1350 kéményseprői és adminisztratív dolgozói státuszra lesz szükség a katasztrófavédelemnél.
Az előterjesztés indoklásában azt is írták: az a kormányzati szándék, hogy a lakosság rezsiköltségeit a lehető legalacsonyabbra csökkentsék, összhangban áll azzal, hogy a lakossági kéményseprő-ipari ellátást a kabinet ingyenessé akarja tenni.
A hatályban lévő kéményseprő-ipari közszolgáltatási szerződések 2016. január 1-jén szűnnének meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.