Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Február 23. 20:44, szombat | Helyi
Forrás: Dr. Karácsony István helytörténeti kutató

Nyolcvanöt év jóban, rosszban

Nyolcvanöt év jóban, rosszban

Ebben az évben ünnepeljük jogelőd községeink Darnó és Zseli egyesülésének 85. évfordulóját. Az egyesülés évétől, 1934. január 1-jétől a községeink neve Darnózseli lett.

Darnó és Zseli már az államalapítás után a közigazgatási vármegyerendszer kialakulásakor Pozsony vármegyébe kerültek. Akkortájt a közigazgatási határokat vízi határok alkották, s az Öreg-Duna a jelenlegi Mosoni-Duna mederágyában folyt. (A honfoglalástól.) Később keletebbre vándorolt, a Nováki főcsatorna medrében folyt a fő ága 1800-as évek elején. Tehát a fő-ág bal partján terültek el.
Mivel a vízi-határ bal partján foglaltunk helyet, így kerültünk Pozsony vármegyébe és az Esztergomi Főegyház-megyébe.

Ez az állapot 1849-ig tartott. Az önkényuralom időszakában Moson vármegyébe sorolták falvainkat, azonban 1861-ben újra visszakerültek az „ősi gyökerekhez”, Pozsony vármegye égisze alá.

Időközben az Öreg-Duna újra medret változtatott, s községeink a bal partról a jobb partra kerültek, s így a Duna a továbbiakban elzárt bennünket a megyei és járási központtól, Pozsonytól és Dunaszerdahelytől.

1883-ban végre meghallgatásra talált a sok kérelem és 1884-től Moson megyébe kerültünk vissza véglegesen. A határozatot az országgyűlés hozta.

A krónikákból, oklevelekből és a falu hagyományaiból tudjuk, hogy Darnó és Zseli községek mindenkor a megye legszegényebb községei voltak. Önálló jegyzőséget nem tudtak fenntartani, csak több kis községgel társulva tudtak körjegyzőséget működtetni. Mindenkor óriási költségvetési hiánnyal küszködtek, melyet csak pótadó kivetésével tudtak fedezni.

A 19. század vége felé annyira súlyos lett a helyzet, hogy a fedezetlen kiadási többlet Darnó esetében a bevétel kétszerese, Zseli esetében háromszorosa lett. 1861-ben, amikor visszakerültek falvaink Pozsony megyébe, a Novákpusztai Uradalmat Magyarkimléhez csatolták, ezzel költségvetésileg ellehetetlenítették a két falut. A két falu egyesülése most már szükségszerűvé vált. Ráadásul a két falu közötti távolság csupán négy-ötszáz méter volt.

1934. január 1-jétől már Darnózseli néven szerepelt a két község, innen számítjuk hivatalosan az egyesülést Az egyesült községek első bírója id.Horváth Ferenc lett. Az egyesülés helyességét később az idő igazolta.

Felső képen a bíró és családja, középső képen megkoszorúzzuk a sírját, alsó képen a posztumusz díszpolgári kitüntetését unokája veszi át 2000-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.